Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισφορές: Τα «κλειδιά» που οδηγούν σε καλύτερη σύνταξη

Λήγει αύριο η προθεσμία επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας για τις εισφορές 1,44 εκατ. επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών. Πώς θα επιλέξουν την κατάλληλη κατηγορία. Παραδείγματα.

Εισφορές: Τα «κλειδιά» που οδηγούν σε καλύτερη σύνταξη

Τελευταία ευκαιρία για 1,44 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους αλλά και αγρότες να επιλέξουν, έως αύριο Παρασκευή 13 Μαρτίου, την ασφαλιστική κατηγορία που θα καθορίσει το ύψος των εισφορών που θα καταβάλλουν για το σύνολο του 2020 αλλά και κατά ένα μέρος, το ύψος των μελλοντικών τους συντάξεων.

Η προθεσμία επιλογής που έχει δώσει το υπουργείο Εργασίας εκπνέει αύριο, ενώ η καταβολή των εισφορών του Ιανουαρίου μπορεί να γίνει μέχρι τις 20 Μαρτίου 2020. Αν και πρόκειται για μια απλή διαδικασία που γίνεται με την είσοδο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, πολλοί είναι εκείνοι οι αυτοαπασχολούμενοι και οι επαγγελματίες που δεν γνωρίζουν με ποια κριτήρια να επιλέξουν τη νέα ασφαλιστική κατηγορία που θα πληρώνουν.

Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο ο ασφαλισμένος θα έχει δικαίωμα να επιλέξει αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας, την οποία και θα πρέπει να εξυπηρετεί για 12 μήνες έως ότου προχωρήσει σε νέα επιλογή.

Επιπρόσθετα οι εισφορές που κάποιος καταβάλλει από εδώ και στο εξής επηρεάζουν (όπως και οι εισφορές που έχουν καταβληθεί από το 2002 ως το 2019) το τελικό ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης. Στην πράξη, η ασφαλιστική κλάση που ακολουθεί ο ασφαλισμένος επηρεάζει ευθέως το ποσό της μελλοντικής του σύνταξης.

Πρώτο και κύριο κριτήριο, όπως εξηγεί στο Euro2day.gr ο δικηγόρος ειδικός στα θέματα κοινωνικής ασφάλισης Διονύσης Ρίζος, είναι το εισόδημα του καθενός. Είναι προφανές πως η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας πρέπει να γίνει με βάση τη δυνατότητα του ασφαλισμένου να αποπληρώνει την ασφαλιστική του υποχρέωση και να μη δημιουργεί οφειλή, καθώς αν οι οφειλές ξεπεράσουν τις 20.000 ευρώ, υπάρχει ο κίνδυνος αδυναμίας έκδοσης της σύνταξης. Έτσι η ασφαλιστική κατηγορία πρέπει να επιλεγεί με σύνεση και όχι αισιόδοξες προβλέψεις.

Το δεύτερο, εξίσου σημαντικό κριτήριο επιλογής είναι, σύμφωνα με τον κ. Ρίζο, τα έτη ασφάλισης. Όπως εξηγεί ο ειδικός, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν έχουν συμπληρώσει 5 έτη από την έναρξη της δραστηριότητάς τους μπορούν και είναι καλό να επιλέξουν την ειδική κατηγορία για τους «ΝΕΟΥΣ». Σε αυτή την περίπτωση καταβάλλουν 136 ευρώ μαζί με τον ΟΑΕΔ.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες με 5 έως 20 έτη ασφάλισης και ηλικία που απέχει αρκετά από τα 62 που είναι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, είναι συμφέρουσα επιλογή να επιλέξουν με βάση την οικονομική τους κατάσταση σε συνδυασμό με τη σύνταξη που θέλουν να λάβουν. Η βασική κατηγορία είναι 220 ευρώ μαζί με τον ΟΑΕΔ. Αν τους ενδιαφέρει να έχουν καλύτερη σύνταξη στο μέλλον, τότε συμφέρει να επιλέξουν την 3η (312 ευρώ) ή την 4η (373 ευρώ) και να ανέβουν στην επόμενη, μετά από μία 5ετία.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που είναι σχετικά κοντά στη σύνταξη και τα 62 ή τα 67 έτη ηλικίας, απέχουν δηλαδή από τη συνταξιοδότηση μια 10ετία, εφόσον επιθυμούν να δώσουν μια ώθηση στη σύνταξή τους, θα πρέπει να επιλέξουν από την 4η και πάνω ασφαλιστική κατηγορία (από 373 ευρώ έως 576 ευρώ). Οι εν λόγω ασφαλισμένοι μπορούν να δουν προσαύξηση στη σύνταξή τους με αυτόν τον τρόπο ακόμη και 150 ευρώ, επισημαίνει ο κ. Ρίζος.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που είναι πολύ κοντά στη σύνταξη, απέχουν δηλαδή από τη συνταξιοδότηση για παράδειγμα, μια 5ετία, συμφέρουσα επιλογή θεωρείται η 3η ασφαλιστική κατηγορία (312 ευρώ). Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο γνωστός δικηγόρος, οι εν λόγω ασφαλισμένοι δύσκολα, ακόμη και με ασφάλιση στην 6η, μπορούν να δουν προσαύξηση στη σύνταξή τους που να αξίζει τον κόπο καταβολής τόσο υψηλής εισφοράς.

Τέλος, οι αγρότες που ήδη κατέβαλλαν χαμηλές εισφορές, εάν είναι κοντά σε ηλικία συνταξιοδότησης, καλό είναι σύμφωνα με τον κ. Ρίζο να επιλέξουν από την 4η (207 ευρώ) ασφαλιστική κατηγορία και άνω. Ειδικά δε, οι νέοι αγρότες μπορούν να επιλέξουν με ασφάλεια τη χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία (121 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v