Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καυτά θέματα χρηματοδότησης-δανείων εξετάζουν ΥΠΟΙΚ-ΤτΕ-τράπεζες

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ και πώς μπορούν αυτά να στηρίξουν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης Γ. Στουρνάρα-τραπεζιτών. Οι συζητήσεις για την προστασία α' κατοικίας.

Καυτά θέματα χρηματοδότησης-δανείων εξετάζουν ΥΠΟΙΚ-ΤτΕ-τράπεζες

Το καυτό ζήτημα της στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού μέσω ευέλικτων και φθηνών χρηματοδοτικών εργαλείων αλλά και διευκολύνσεων, όπου χρειασθεί, ως προς τον χρόνο πλήρωσης των δανειακών υποχρεώσεων, βρέθηκε σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν χθες το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Παράλληλα, οι δυνατότητες των τραπεζών και το σχέδιο δράσης αναμένεται να εξετασθούν σήμερα, στη συνάντηση που θα έχουν οι διοικήσεις των τραπεζών με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι στη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, οι δύο πλευρές έκαναν μια πρώτη αποτίμηση των μέτρων που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα οποία παρέχουν στο σύνολο των ευρωπαϊκών τραπεζών απεριόριστη χρηματοδότηση με αρνητικό επιτόκιο, με στόχο τη διοχέτευση από την πλευρά των τραπεζών μέρος αυτής στις επιχειρήσεις των τομέων που πλήττονται ήδη από την επέλαση του κορωνοϊού.

Το θέμα της χρηματοδότησης είναι, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, στην εστίαση, στο εμπόριο αλλά και στις ταξιδιωτικές υπηρεσίες μετρούν ήδη σημαντικές ζημιές.

Η αντοχή των επιχειρήσεων στις πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες είναι μείζονος σημασίας για την κυβέρνηση καθώς πρέπει, όπως υποστηρίζουν στελέχη της, να παραμείνουν ανοικτές και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας. Το βασικό ζητούμενο, βέβαια, είναι η στήριξη των επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών -με αιχμή την ιδιωτική κατανάλωση-, με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Πίεση

Πηγές με γνώση των συζητήσεων τονίζουν στο Euro2day.gr ότι η πίεση προς τις τράπεζες αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς από την πλευρά τους εγείρουν μια σειρά από ενστάσεις όσον αφορά τη λήψη μέτρων όπως είναι η αναστολή της πληρωμής δόσεων για ορισμένο χρονικό διάστημα κ.ά.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα κάποιων φορέων της αγοράς για παράταση του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, φαίνεται ότι τόσο στην κυβέρνηση όσο και στις τράπεζες επικρατεί προς το παρόν η άποψη να μην υπάρξουν αλλαγές, υπό την αίρεση της διάρκειας του κορωνοϊού. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v