Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πότε αναμένεται να καλυφθούν οι ελλείψεις σε αντισηπτικά και μάσκες

Μηδενισμό στον ΦΠΑ αντισηπτικών υγρών και μασκών ζητούν οι φαρμακοποιοί. Πώς θα αντιμετωπισθούν οι ελλείψεις. Διαδοχικές συσκέψεις στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Πότε αναμένεται να καλυφθούν οι ελλείψεις σε αντισηπτικά και μάσκες

Δραματική έλλειψη αντισηπτικών υγρών και ιατρικών μασκών παρουσιάζει η χώρα εξαιτίας του κορωνοϊού και οι όποιες ελπίδες για τη βελτίωση της κατάστασης μετατίθενται, με βάση τα σημερινά δεδομένα, για το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Την ίδια στιγμή, ο φαρμακευτικός κλάδος, προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές, ζητεί τον μηδενισμό του ΦΠΑ στα αντισηπτικά και στις μάσκες.

Η κατάσταση στη συγκεκριμένη αγορά απασχόλησε τη σημερινή σύσκεψη του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση και εκπροσώπων του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και των φαρμακαποθηκών, με τον υφυπουργό να εκφράζει τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για την εξομάλυνση της κατάστασης στα αντισηπτικά υγρά από την επόμενη εβδομάδα, ενώ για τις μάσκες, οι οποίες είναι κατά βάση εισαγόμενες, θα απαιτηθεί σίγουρα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο υφυπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ανατιμήσεις στα συγκεκριμένα προϊόντα, τονίζοντας ότι οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές έχουν θέσει στο μικροσκόπιο τις συγκεκριμένες αγορές για να αποτραπούν πρακτικές αισχροκέρδειας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολο Βαλτά, ο οποίος όπως προαναφέρθηκε, ζήτησε τον μηδενισμό του ΦΠΑ, η μόνη λύση για να βελτιωθεί η κατάσταση στα αντισηπτικά υγρά είναι να αρχίσουν οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί να τα παράγουν στα εργαστήριά τους, καθώς διαθέτουν τη γνώση. Ωστόσο, σημείωσε ότι το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη πρώτης ύλης και συγκεκριμένα της αλκοόλης, τονίζοντας ότι καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες από τους χονδρεμπόρους για να ξεπεραστεί.

Αν υπάρξει αλκοόλη, τότε το πρόβλημα θα λυθεί άμεσα, ανέφερε ο ίδιος, ζητώντας να υλοποιηθεί η υπόσχεση της ΑΑΔΕ για τη διάθεση της κατασχεμένης αλκοόλης που προοριζόταν για την παραγωγή παράνομων ποτών.

Αντίθετα, εμφανίστηκε απαισιόδοξος για τις ιατρικές μάσκες, επισημαίνοντας ότι λόγω του ότι είναι εισαγόμενες, το πρόβλημα, αν και υπάρχουν παραγγελίες, είναι άγνωστο το πότε θα επιλυθεί. Μάλιστα ζητεί από τους πολίτες να μην κάνουν χρήση μασκών, αν δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη.

Αναφορικά με το θέμα των ανατιμήσεων, σημείωσε ότι δεν ευθύνονται οι φαρμακοποιοί αλλά οι προμηθευτές που έχουν αυξήσει τις τιμές, σημειώνοντας ότι στις κωνικές μάσκες οι οποίες είναι οι διαθέσιμες, η τιμή αγοράς από τους προμηθευτές έχει αυξηθεί κατά 200% και συγκεκριμένα από τα 30 λεπτά στα 90 το τεμάχιο.

Τα logistics

Ανήσυχοι για τις εξελίξεις εμφανίστηκαν και οι εκπρόσωποι της εφοδιαστικής αλυσίδας, οι οποίοι είχαν συνάντηση με τον κ. Παπαθανάση, με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Goldair Καλλίνικο Καλλίνικο να κάνει λόγο για «οικονομικό τσουνάμι».

Αν και όπως σημείωσε δεν καταγράφονται συγκεκριμένες ελλείψεις, αλλά μερικές ολιγοήμερες καθυστερήσεις που αναμένεται να ενταθούν όσο εξαπλώνεται ο κορωνοϊός στην Ευρώπη, εντούτοις, οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία θα είναι ανυπολόγιστες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v