Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην εντατική η αγορά ακινήτων λόγω πανδημίας

Μπαράζ ακυρώσεων σε κρατήσεις Airbnb και ελάχιστο ενδιαφέρον σε διαγωνισμούς πώλησης που είναι σε εξέλιξη. Πλήρη ακινησία καταγράφουν τα μεσιτικά γραφεία. Αιτήματα για μείωση των ενοικίων λόγω της κρίσης.

Στην εντατική η αγορά ακινήτων λόγω πανδημίας

Μόνο στη διάρκεια του τελευταίου τριημέρου, η εταιρεία διαχείρισης περίπου 20 διαμερισμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσω Airbnb είχε 50 ακυρώσεις. Σε διαγωνισμό για την πώληση βιομηχανικού χώρου στη Δυτική Αττική την προηγούμενη εβδομάδα εμφανίστηκαν μόνο οι δύο από τους οκτώ ενδιαφερόμενους, οι οποίοι και κατέθεσαν πολύ χαμηλές προσφορές. Το ίδιο συνέβη και για την πώληση προνομιακού ακινήτου σε έναν από τους πλέον εμπορικούς δρόμους του κέντρου Αθηνών, όπου, πάλι την προηγούμενη εβδομάδα, κατέθεσε προσφορά στον διαγωνισμό ο ένας από τους επτά υποψήφιους αγοραστές. 

Η αγορά real estate, που είχε μουδιάσει από τις αρχές του έτους εξαιτίας της επιβράδυνσης του προγράμματος «Χρυσή Βίζα», αφού έλειψαν οι Κινέζοι αγοραστές, βρίσκεται πλέον σε πλήρες πάγωμα. Οι συναλλαγές έχουν μηδενιστεί, υποστηρίζουν τα στελέχη του real estate και προβλέπουν πως πολλά θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού. «Ακόμα και οι τολμηροί δεν μπορούν να ολοκληρώσουν συναλλαγές αφού ολόκληρη η χώρα υπολειτουργεί εξαιτίας των μέτρων», επισημαίνει ο επικεφαλής μεγάλης εταιρείας διαχείρισης ακινήτων.

Την εικόνα της πλήρους ακινησίας μεταφέρει και ο Γιώργος Μούντης, επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Delfi Partners, η οποία συνεργάζεται με τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων δανείων», ενώ την τελευταία διετία είχε πραγματοποιήσει και αρκετές πωλήσεις σε ξένους αγοραστές. Ο ίδιος, όμως, εμφανίζεται αισιόδοξος και θεωρεί πως μέχρι το τέλος Απριλίου ή τα μέσα Μαΐου η κατάσταση θα έχει ξεκαθαρίσει. 

Στην αγορά επισημαίνουν πως το real estate, ειδικά στην Αθήνα, είχε κινηθεί την τελευταία τριετία εξαιτίας του προγράμματος «Χρυσή Βίζα», του Airbnb που ακολούθησε την έκρηξη του τουριστικού ρεύματος και της δράσης ξένων funds και ελληνικών επενδυτικών εταιρειών (ΑΕΕΑΠ), που επικεντρώθηκαν σε επαγγελματικά ακίνητα (κυρίως κτίρια γραφείων και ξενοδοχεία, αλλά και επιλεγμένα καταστήματα). 

Οι δύο από τους τρεις παράγοντες κινητικότητας έχουν πλέον εξανεμιστεί! Οι Κινέζοι, που στήριξαν τη «Χρυσή Βίζα», είναι εκτός αγοράς από αρχές του έτους. Από την έναρξη του προγράμματος μέχρι το τέλος Ιανουαρίου έχουν χορηγηθεί 6.692 άδειες διαμονής, η πλειοψηφία των οποίων διατέθηκε σε Κινέζους (4.714) ενώ ακολουθούν οι Τούρκοι με 503 και οι Ρώσοι με 382. Μέσω του προγράμματος, ξένοι αγοραστές ακινήτων άνω των 250.000 ευρώ μπορούν να αποκτήσουν άδεια διαμονής στη χώρα μας. Η βουτιά του τουρισμού έχει σοβαρότατες επιπτώσεις και στους διαχειριστές καταλυμάτων μέσω Airbnb καθώς οι ακυρώσεις πέφτουν βροχή. 

Εκπρόσωποι καταστημάτων υποστήριζαν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας πως ήδη γίνονται δεκτά αιτήματα επιχειρήσεων του κλάδου για μείωση ενοικίων. Ομως, οι ακριβείς επιπτώσεις στο επίπεδο των τιμών, που είχαν εμφανίσει σημαντική άνοδο την τελευταία διετία, θα φανούν τις επόμενες εβδομάδες και ανάλογα με τη διάρκεια εφαρμογών των μέτρων. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v