Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χτίζεται το πακέτο μέτρων του ΥΠΟΙΚ μετά το Eurogroup

Τι σημαίνει το "whatever it takes" του Eurogroup για την Ελλάδα. Στήριξη στις επιχειρήσεις με αναστολές πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και επίδομα για τους εργαζόμενους προβλέπει το πακέτο.

Χτίζεται το πακέτο μέτρων του ΥΠΟΙΚ μετά το Eurogroup

Με «ισότιμους» δημοσιονομικούς όρους, χωρίς τον «κορσέ» του 3,5% του ΑΕΠ για τα πρωτογενή πλεονάσματα, όπως υποστηρίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προετοιμάζεται η εξειδίκευση των μέτρων για τη στήριξη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των θέσεων απασχόλησης καθώς και για την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας με όλους τους αναγκαίους πόρους.

Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει πως απαλλάχθηκε από τη μεταμνημονιακή δέσμευση για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2020 καθώς και ότι, χωρίς διακρίσεις, εξασφάλισε όπως και οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης πλήρη δημοσιονομική ευελιξία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας πρωτίστως στην υγεία των πολιτών και στην οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναλύοντας όσα αποφάσισε το Eurorgoup, δήλωσε πως «δεν υφίσταται φέτος ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για την Ελλάδα», σημειώνοντας πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξέφρασαν ομόφωνα «την αποφασιστικότητά μας να κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί, προκειμένου να ανταποκριθούμε έγκαιρα και  αποτελεσματικά στις προκλήσεις, τόσο στη δημόσια υγεία όσο και στην οικονομία, από την εξάπλωση της νόσου».

Νωρίτερα ο πρόεδρος Μάριο Σεντένο είχε διαβεβαιώσει πως το Eurogroup θα κάνει «whatever it takes» και οι υπουργοί Οικονομικών είναι «έτοιμοι για όλα», ανακοινώνοντας πως το συμβούλιο υπουργών θα συνέρχεται σε εβδομαδιαία βάση, προκειμένου να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να παρεμβαίνει με πακέτα μέτρων.

Εκτός από την ετήσια αναστολή του 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα, στη χθεσινή συνεδρίαση σφραγίστηκαν επίσης αποφάσεις εξαίρεσης των αυξημένων δαπανών της χώρας για το μεταναστευτικό από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, όπως ακριβώς δεν θα μετρήσουν οι επιπτώσεις από τα μειωμένα έσοδα και τις αυξημένες δαπάνες λόγω κορωνοϊού.

Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει την καταβολή ειδικού επιδόματος σε εργαζόμενους επιχειρήσεων των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί με κρατική εντολή, μέτρο το οποίο θα επεκταθεί και σε κλάδους επιχειρήσεων με καθίζηση τζίρου ενώ στα σκαριά βρίσκεται και η ενίσχυση των ίδιων των επιχειρήσεων. Επί του παρόντος έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ η αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (για 3-4 μήνες) καθώς και η καταβολή επιδόματος, το ύψος του οποίου δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί. Αναμένεται πως θα κινείται στη ζώνη των 400-500 ευρώ.

Η δήλωση Σταϊκούρα για τα μέτρα τα οποία συμφωνήθηκαν στο Eurorgoup είναι ενδεικτική των παρεμβάσεων που αναμένονται. «Τα κράτη-μέλη θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του τεράστιου προβλήματος, προχωρώντας  άμεσα, μεταξύ άλλων, σε δαπάνες για τη στήριξη των συστημάτων υγείας, την ενίσχυση των δομών κοινωνικής προστασίας, τη λήψη δημοσιονομικών -κυρίως φορολογικών- μέτρων για την ενίσχυση επιχειρήσεων σε περιοχές και κλάδους που πλήττονται, με ιδιαίτερη έμφαση στις μεταφορές και στον τουρισμό, την αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, τη λήψη μέτρων για τη στήριξη της απασχόλησης, την επέκταση των παροχών ασθενείας και των επιδομάτων ανεργίας», είπε ο υπουργός, επαναλαμβάνοντας  ότι αυτές οι δαπάνες, και για τη χώρα μας, εξαιρούνται του δημοσιονομικού αποτελέσματος.

Οι δημοσιονομικές επιπτώσεις των προσωρινών δημοσιονομικών μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως είναι οι παρεμβάσεις για τη συγκράτηση της εξάπλωσης και τη θεραπεία της νόσου, την ενίσχυση της ρευστότητας σε επιχειρήσεις και κλάδους που πλήττονται, και τη στήριξη της απασχόλησης και των εισοδημάτων, θα εξαιρεθούν από την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Παράλληλα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναλαμβάνονται συντονισμένες πρωτοβουλίες, συμπληρωματικές προς τα εθνικά μέτρα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών:

1.     Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεσμοθετεί ειδικό επενδυτικό ταμείο, με πόρους που θα διοχετευθούν στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην αγορά εργασίας και σε άλλους ευάλωτους κλάδους της οικονομίας.  

2.      Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προχωρά στην κινητοποίηση χρηματοδοτικών πόρων για την παροχή κεφαλαίων κίνησης και για την προώθηση πρόσθετων επενδύσεων, με στόχο την ενίσχυση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων.

3.     Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιοποιεί όλα τα περιθώρια ευελιξίας στο πεδίο των κρατικών ενισχύσεων, επιταχύνοντας  ταυτόχρονα τις εγκριτικές διαδικασίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v