Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταϊκούρας: Αργότερα ο καθορισμός στόχου για τα πλεονάσματα

Σημαντικό δημοσιονομικό χώρο εξασφάλισε η κυβέρνηση στο Eurogroup. Δεν θα υπολογιστούν στους στόχους πλεονάσματος οι δαπάνες για τον κορωνοϊό και το προσφυγικό. Η στοχοθεσία για τη φετινή χρονιά θα γίνει στο μέλλον.

Σταϊκούρας: Αργότερα ο καθορισμός στόχου για τα πλεονάσματα

Αναστολή χρεολυσίων για ένα εξάμηνο για τους ενήμερους επιχειρηματίες (31/12/2019) προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος παρέπεμψε επίσης σε προσδιορισμό του ύψους του επιδόματος για εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει, τις επόμενες ώρες.

Ο Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας στον Σκάι, περιέγραψε ένα τριπλό πλέγμα εξαιρέσεων δαπανών, το οποίο κέρδισε η χώρα στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Όπως είπε, το 2020 δεν υφίσταται ο στόχος πλεονάσματος 3,5%, δεν υπάρχει ποσοστό, ο νέος στόχος θα εξαρτηθεί από την ένταση και τη διάρκεια της κρίσης σε μεταγενέστερο χρόνο. Έχει ήδη όμως συμφωνηθεί ότι από τον όποιον επικαιροποιημένο στόχο θα εξαιρεθούν οι δαπάνες που συνδέονται με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, είτε αυτές αφορούν τις δαπάνες υγείας και τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων είτε τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης και την κοινωνική συνοχή. Παράλληλα, συμφωνήθηκε να εξαιρεθούν όλες οι δαπάνες που συνδέονται με την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Για τις δαπάνες υγείας, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε «ό,τι ζητάει το υπουργείο Υγείας το έχει και θα το έχει», ήδη έχουν καταβληθεί 85 εκατ. ευρώ και εκτιμούμε ότι θα υπερβούμε τα 200 εκατ. ευρώ. Το ίδιο ισχύει, είπε, και για τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Για τις επιχειρήσεις οι οποίες έκλεισαν ή εμφανίζουν μεγάλη πτώση τζίρου, έχει ήδη προβλεφθεί αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένονται ανακοινώσεις από τις τράπεζες για την αναστολή χρεολυσίων για έξι μήνες για τους ενήμερους επιχειρηματίες την 31η Δεκεμβρίου 2019.

Για το ειδικό επίδομα στους εργαζόμενους το οποίο έχει ήδη νομοθετηθεί, το ύψος του και οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν με υπουργικές αποφάσεις μέσα στις επόμενες ώρες ή το αργότερο αύριο, με παράλληλη διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Όσον αφορά στην τόνωση της ρευστότητας, ο υπουργός είπε ότι έχει δημιουργηθεί ένα πανευρωπαϊκό «οπλοστάσιο», ώστε να διατηρηθούν όσο είναι δυνατόν οι θέσεις απασχόλησης.

Ο υπουργός προανήγγειλε πρωτοβουλίες αλλαγών στις ημερομηνίες καταβολής συντάξεων ώστε συνταξιούχοι του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα να μην σπεύδουν την ίδια ημέρα στα γκισέ των τραπεζών και να αποφευχθεί έτσι ο συνωστισμός, απευθύνοντας και σχετική έκκληση.

Όσον αφορά την ταμειακή αντιμετώπιση των πρόσθετων δαπανών, ερωτηθείς αν μπορεί να γίνει χρήση των ταμειακών διαθεσίμων στο «μαξιλάρι», απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας πως όλα συνεκτιμώνται σε συνάρτηση με την ένταση και την έκταση του φαινομένου.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αν αντέχει η ελληνική οικονομία, ανέφερε ότι θα επηρεαστεί, παραπέμποντας και στις επικαιροποιημένες χθεσινές εκτιμήσεις των θεσμών σύμφωνα με τις οποίες η ευρωζώνη είναι αντιμέτωπη με ύφεση από 1,5% έως 2%.

Στόχος είναι, είπε ο Χρ. Σταϊκούρας, να οδηγήσουμε το καράβι σε ασφαλές λιμάνι, χωρίς να επιστρέψουμε στο παρελθόν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v