Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πράσινο φως από SSM για το zero risk του Ηρακλή

Η Eurobank ενημερώθηκε την Παρασκευή από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) ότι οι senior note τίτλοι του Cairo θα σταθμιστούν με μηδενικό συντελεστή στο ενεργητικό της. Η ερμηνεία της Κομισιόν, που ανοίγει τον δρόμο για το zero risk weight σε όλες τις εκδόσεις του Ηρακλή.

Πράσινο φως από SSM για το zero risk του Ηρακλή

Πράσινο φως για μηδενική στάθμιση στο ενεργητικό των τίτλων πρώτης διαβάθμισης (senior note) της τιτλοποίησης Cairo έδωσε στη Eurobank ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός ( SSM), δημιουργώντας προσδοκίες ότι το ίδιο θα συμβεί με τις υπόλοιπες τιτλοποιήσεις, που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Ηρακλής».

Όπως ανέφερε η διοίκηση της Eurobank, κατά τη διάρκεια χθεσινής τηλεδιάσκεψης με επενδυτές, ενημερώθηκε από τον SSM, την περασμένη Παρασκευή, πως οι senior note τίτλοι της τιτλοποίησης Cairo θα σταθμιστούν με μηδενικό συντελεστή και όχι με 25%, όπως είχε δρομολογηθεί.

Πρόκειται, σύμφωνα με αναλυτές, για προπομπό ολικής αναγνώρισης του μηδενικού συντελεστή στάθμισης όσον αφορά στους τίτλους πρώτης διαβάθμισης, που θα φέρουν κρατική εγγύηση από το πρόγραμμα Ηρακλής.

Η διαφαινόμενη θετική εξέλιξη για τις τράπεζες έρχεται μετά την ευνοϊκή για τις θέσεις της ελληνικής πλευράς ερμηνεία του κανονισμού 575/2013/ΕΕ, γνωστού ως CRR, από την Κομισιόν. Η σχετική ερμηνεία εστάλη στον SSM, οδηγώντας στην άρση των εντάσεών του αναφορικά με την επάρκεια των κρατικών εγγυήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας στο πλαίσιο του προγράμματος Ηρακλής.

Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν, πάντως, ότι το θέμα δεν έχει κριθεί οριστικά, υπενθυμίζοντας ότι έχουν παρέλθει πέντε μήνες συζητήσεων, κατά τη διάρκεια των οποίων η ελληνική πλευρά έχει «πανηγυρίσει» αρκετές φορές το zero risk weight, χωρίς να επαληθευτεί.

Αναγνωρίζουν, όμως, ότι η γενικότερη συγκυρία που προκαλεί η πανδημία του Covid-19 δημιουργεί συνθήκες για να υπάρξουν έκτακτα μέτρα και η ερμηνεία της Κομισιόν ανοίγει τον δρόμο, ώστε να αρθούν οι επιφυλάξεις του SSM.

Υπενθυμίζεται ότι ο SSM αρνούνταν να αναγνωρίσει με μηδενικό συντελεστή στάθμισης (zero risk weight) τους senior note τίτλους που θα λάβουν κρατική εγγυοδοσία, επικαλούμενος το γεγονός ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα, ζητώντας την κάλυψη των κρατικών εγγυήσεων με δέσμευση μετρητών.

Πρόκειται για μείζονος σημασίας θέμα καθώς, αν δεν αναγνωρισθούν με μηδενική στάθμιση οι senior note τίτλοι, το σχήμα κρατικών εγγυήσεων είναι ασύμφορο για τις συστημικές τράπεζες και ιδιαίτερα για τις τρεις εξ αυτών (Alpha, Εθνική, Πειραιώς), που ακολουθούν τυποποιημένη μέθοδο υπολογισμού του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v