Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι κλάδοι αντιστέκονται στον κορωνοϊό

Η έλευση της πανδημίας θα αλλάξει ως ένα βαθμό τη μακροπρόθεσμη συμπεριφορά καταναλωτών και επιχειρήσεων, ενισχύοντας ορισμένους κλάδους της οικονομίας και επιβαρύνοντας κάποιους άλλους. Οι εκτιμήσεις της αγοράς.

Ποιοι κλάδοι αντιστέκονται στον κορωνοϊό

Η πανδημία του κορωνοϊού -και οι αρνητικές της επιπτώσεις- δεν θα διαρκέσει για πάντα, ωστόσο είναι σε θέση να διαφοροποιήσει ως ένα βαθμό την κουλτούρα και τον τρόπο συμπεριφοράς καταναλωτών και επιχειρήσεων, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημάνει για την «επόμενη μέρα» της οικονομίας.

Αυτό υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς πληροφορικής, συμπληρώνοντας πως η έλευση του κορωνοϊού -πέρα από τις αναμφίβολα αρνητικές βραχυμεσοπρόθεσμες συνέπειες- δεν πρόκειται να αλλάξει ουσιαστικά τη ροή των γεγονότων, αλλά απλά θα επιταχύνει την έλευση εξελίξεων που είχαν δρομολογηθεί εδώ και καιρό.

Ενδεικτικά επίσης είναι τα όσα γνωστός χρηματιστηριακός παράγοντας δηλώνει στο Euro2day.gr: «Λόγω του κορωνοϊού, είναι πολύ πιθανόν να δούμε σημαντικές διαφοροποιήσεις στη ζήτηση αρκετών κλάδων της οικονομίας. Θα ισχύσει αυτό που καθημερινά λέγεται στα κανάλια της τηλεόρασης, ότι δηλαδή θα αλλάξουμε ως ένα βαθμό τον τρόπο ζωής μας. Θα χρησιμοποιούμε περισσότερο σαπούνι, θα διαβάζουμε ενδεχομένως περισσότερα βιβλία και θα μάθουμε να επικοινωνούμε και να συναλλασσόμαστε από απόσταση. Όλα αυτά, θα ευνοήσουν ως ένα βαθμό κάποιες εισηγμένες εταιρείες και ίσως να πλήξουν κάποιες άλλες».

Σε παράλληλο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Space Hellas Γιάννη Μερτζάνη: «Παρά τα όποια προβλήματα μπορεί να επιφέρει στην αγορά πληροφορικής ο κορωνοϊός, υπάρχουν και επιμέρους δραστηριότητες του κλάδου που ενδεχομένως θα επηρεαστούν θετικά. Ο κορωνοϊός για παράδειγμα θα αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας επιχειρήσεων, οργανισμών και ομάδων εργασίας και θα δημιουργήσει μια ευρύτερη κουλτούρα λιγότερων προσωπικών επαφών και περισσότερων συνεννοήσεων εξ αποστάσεως. Κάτι τέτοιο πολύ πιθανόν να δημιουργήσει μια νοοτροπία για μονιμότερες λύσεις τεχνολογίας, ιδιαίτερα για τις υπηρεσίες που παρέχονται μέσω του cloud, τις οποίες η Sρace Ηellas είναι ήδη έτοιμη να τις προσφέρει».

Επιπρόσθετα, σε περίπτωση που το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων διαρκέσει για αρκετές εβδομάδες, τότε θεωρείται βέβαιο ότι θα δούμε ένα αυξημένο τμήμα των καταναλωτών να επιλέγει την οδό του ηλεκτρονικού εμπορίου, πράγμα που ήδη άρχισε να παρατηρείται στους κλάδους της εστίασης, αλλά και στα super markets. Χαρακτηριστική είναι η κίνηση της εισηγμένης εταιρείας Μουσικός Οίκος Νάκα, η οποία παράλληλα με το σλόγκαν «μένουμε σπίτι, παίζουμε μουσική» προσφέρει μέσα στον Μάρτιο δωρεάν μεταφορικά και άτοκες δόσεις για όλες τις παραγγελίες ειδών μουσικής και ήχου, που θα γίνουν μέσω του ηλεκτρονικού της καταστήματος.

Από την τόνωση του ηλεκτρονικού εμπορίου θα ωφεληθούν αναμφίβολα πολλές επιχειρήσεις χονδρικής και λιανικής πώλησης που έχουν επενδύσει σωστά στο συγκεκριμένο πεδίο (συνήθως τα περιθώρια κέρδους είναι διευρυμένα σε σχέση με αυτά των φυσικών καταστημάτων), όσο και επιχειρήσεις άλλων κλάδων όπως ταχυμεταφορές και εταιρείες πληροφορικής.

Χαρακτηριστική άλλωστε είναι παλαιότερη δήλωση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ACS Απόστολου Γεωργαντζή: «Η διείσδυση του ηλεκτρονικού εμπορίου στην ελληνική αγορά λιανικής είναι ακόμα σε επίπεδα του 5%, δηλαδή πολύ χαμηλή σε σχέση με τη Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ, όπου στις πιο προχωρημένες χώρες όπως η Αγγλία έχει φτάσει ακόμα και το 20%. Αυτό σημαίνει ότι για πολλά χρόνια ακόμα που το ηλεκτρονικό εμπόριο θα αναπτύσσεται, εκτιμάται ότι θα αυξάνονται αντίστοιχα και οι αποστολές του, επηρεάζοντας αντίστοιχα και την αγορά ταχυμεταφορών».

Ο κορωνοϊός αναμένεται να είναι ένας ακόμη λόγος αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, λόγω του ότι οι καταναλωτές είτε θα αναγκαστούν να συναλλαχθούν από απόσταση επί σειρά εβδομάδων, είτε θα επιλέξουν τη χρήση χρεωστικών-πιστωτικών καρτών, προκειμένου να μη διακινδυνεύσουν τη μετάδοση του ιού μέσω της καταβολής κερμάτων. Τόσο οι τράπεζες όσο και οι εταιρείες ηλεκτρονικών συναλλαγών (π.χ. Cardlink) πολύ πιθανόν να ωφεληθούν από μια τέτοια εξέλιξη, στον βαθμό που η διαμορφούμενη τάση συνεχιστεί και μετά την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v