Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τράπεζες κάνουν «κορωνίδα» την ασφάλεια

Κάθε είδους μέτρο, ακόμη και ομάδες κρούσης commandos σχεδιάζουν οι τράπεζες για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τι είναι το Business Continuity Plan και πώς θα ενημερωθεί το κοινό για το digital banking.

Οι τράπεζες κάνουν «κορωνίδα» την ασφάλεια

Τραπεζικές ομάδες "commandos" ετοιμάζουν οι τράπεζες, στο πλαίσιο της ευρύτερης αντιμετώπισης της κρίσης του κορωνοϊού.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται λεπτομερής κατάλογος των συναλλαγών που μπορούν να κάνουν οι συναλλασσόμενοι on line, τόσο για να εξυπηρετηθούν όσοι δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με το digital banking, όσο και για όσους εξακολουθούν να πηγαίνουν στο τραπεζικό κατάστημα να ενημερώσουν το βιβλιάριό τους.

Προφανώς, αναφερόμαστε στις ευπαθείς ομάδες ηλικιωμένων που έχουν αυτή την προσφιλή συνήθεια, παρά την ηλεκτρονική δυνατότητα για το αντίθετο. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η προστασία αυτών, με το ρόλο ενός «ενδιάμεσου» στην πόρτα του τραπεζικού καταστήματος που θα μπορούσε να απευθύνει το ερώτημα «σε τι μπορούμε να σας εξυπηρετήσουμε;», ακριβώς με σκοπό να μειωθεί η έκθεση ευπαθών ομάδων σε πιθανή επαφή με τον ιό.

Για όσους συναλλασσόμενους υπάρχει ανάγκη να περάσουν από το τραπεζικό κατάστημα -ανάγκη που δεν καλύπτεται με άλλον τρόπο- θα ορίζονται ραντεβού για να γίνεται καλύτερη διαχείριση της ροής των πελατών.

Επίσης, πέραν του ότι μειώνεται το προσωπικό που θα εργάζεται στα καταστήματα, μειώνονται και οι χώροι των καταστημάτων. Για παράδειγμα, μεγάλα σε έκταση τραπεζικά καταστήματα περιορίζουν τους χώρους υποδοχής και κλείνουν με εσωτερικές αλλαγές, σαν να είναι δύο.

Οι Μονάδες Κεντρικής Διεύθυνσης λειτουργούν ήδη με τηλεργασία σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, σχεδόν στο 90-100%. Όσοι είχαν από πριν δυνατότητα χρήσης laptops με απομακρυσμένη πρόσβαση, δουλεύουν ήδη από το σπίτι εδώ και μία εβδομάδα. Σταδιακά, λαμβάνουν τον ειδικό κωδικό και τα υπόλοιπα στελέχη, ώστε να έχουν πρόσβαση στα mails του γραφείου, από τον προσωπικό τους υπολογιστή στο σπίτι τους.

Ειδικές άδειες δίνονται και σε τραπεζοϋπαλλήλους που έχουν χρόνια νοσήματα ή είναι σε εγκυμοσύνη ή ανήκουν σε κάποια άλλη ειδική κατηγορία. Η διάρκεια των αδειών αυτών κυμαίνεται ανάλογα με την Τράπεζα και μπορεί να φτάσει στον ενάμιση μήνα από σήμερα (μέχρι τέλος Απριλίου, με ενδιάμεση αναθεώρηση).

Προφανώς σε όσους υπαλλήλους εργάζονται εκτός οικίας, έχουν επιβληθεί πρόσθετα μέτρα, όπως π.χ. η απαγόρευση να δέχονται στα γραφεία τους συνεργάτες ή άλλα άτομα που δεν είναι αναγκαίο να δουν και στο πλαίσιο αυτό, απαγορεύονται σταδιακά και τα delivery.

«Το εντυπωσιακό είναι ότι ένα πρώτο μάθημα το πήραμε το 2015 με τα capital controls» σχολιάζει στο euro2day.gr, ανώτατο τραπεζικό στέλεχος που συντονίζει τις ομάδες δράσεις για την ασφάλεια των τραπεζοϋπαλλήλων και του κοινού.

«Μάθαμε, να δουλεύουμε με Plan B, καταρτισμένο εγκαίρως. Να καλύπτουμε όλα τα ενδεχόμενα, από προμήθειες έως την τελευταία οργανωτική λεπτομέρεια. Στήσαμε το work from home με ενισχυμένες δικλείδες ασφαλείας στα συστήματά μας, ψηφιακά και μη».

Αυτό που προέχει τώρα είναι μια εκ νέου, αναλυτική και λεπτομερής, καμπάνια ενημέρωσης του κοινού, για τις δυνατότητες που έχει για να πραγματοποιεί τις τραπεζικές τους συναλλαγές, μακράν των καταστημάτων. Κι ένα καλό που μπορεί να προκύψει μέσα σε όλη αυτή την κρίση, είναι η πιθανή αύξηση της χρήσης των εναλλακτικών δικτύων, που υπό κανονικές συνθήκες, αποτελεί προτεραιότητα και στόχο για τις ελληνικές τράπεζες.

Αξίζει τέλος να επισημάνουμε, την έννοια του Business Continuity Plan, του Plan B επί της ουσίας, που κάθε σοβαρή εταιρία η οποία σέβεται τον εαυτό της και τους εργαζομένους της, έχει ως «κορωνίδα» στην εταιρική της ευθύνη. Είναι με απλά λόγια, ένα πλήρες και αναλυτικό σχέδιο του «τι κάνουμε τώρα» με σκοπό την απρόσκοπτη και συνεχή λειτουργία μιας εταιρίας, όταν είναι υποχρεωμένη να έρθει αντιμέτωπη με έκτακτα και επικίνδυνα γεγονότα: ένας καταστροφικός σεισμός, ένας μετεωρίτης, ένας πόλεμος, μια πανδημία...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v