Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξάνεται το όριο στις ανέπαφες συναλλαγές

Οι επαφές των τραπεζών με ΕΕΤ, Visa και Mastercard οδηγούν στην απόφαση να αυξηθεί το όριο στα 50 ευρώ από 25 σήμερα. Στόχος η διευκόλυνση των πολιτών στις συναλλαγές. Ποια δικλίδα ασφαλείας υπάρχει.

Αυξάνεται το όριο στις ανέπαφες συναλλαγές

Προ των πυλών της αύξησης του ανώτατου ορίου στις ανέπαφες συναλλαγές χωρίς τη χρήση PIN βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες. Σήμερα, το όριο αυτό είναι 25 ευρώ, για όλες τις συναλλαγές που γίνονται στην Ελλάδα, είτε από Έλληνες κατόχους καρτών είτε από ξένους που βρίσκονται στη χώρα (country limit).

Με βάση τα νέα δεδομένα της πανδημίας, το όριο αυτό συμφωνήθηκε να αυξηθεί στα 50 ευρώ για λόγους μεγαλύτερης προστασίας έναντι του κορωνοϊού, από τη στιγμή που σε αυτό το ποσό δεν απαιτείται καν η πληκτρολόγηση κωδικού και η συναλλαγή γίνεται 100% ανέπαφα.

Σήμερα στην αγορά, το 70% όλων των συναλλαγών γίνονται ανέπαφα (σ.σ. χωρίς PIN γίνονται συναλλαγές έως τα 25 ευρώ -για υψηλότερα ποσά, η συναλλαγή γίνεται πάλι ανέπαφα αλλά με χρήση PIN) και μόνο 30% των συναλλαγών με εισαγωγή της κάρτας στο τερματικό.

Επίσης, ένα ποσοστό 65% των συναλλαγών γίνεται για ποσά κάτω των 25 ευρώ (άρα και χωρίς τη χρήση κωδικού) και ένα ποσοστό 20%, γίνεται για ποσά κάτω των 50 ευρώ. Τα στοιχεία αυτά προδιαγράφουν μια ανοδική τάση ώστε το 70% της γενικής χρήσης contactless να φτάσει εύκολα το 85%, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες στο Euro2day.gr. Αλλωστε, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, αν αυξηθεί το όριο στα 50 ευρώ θα καλύπτει άνετα το 85% των συναλλαγών.

Για μεγαλύτερη ασφάλεια, επειδή δεν απαιτείται η χρήση ΡΙΝ στις συναλλαγές έως το ανώτατο όριο, προβλέπεται η εξής ασφαλιστική δικλίδα (που ισχύει ήδη σήμερα): αν κάποιος προχωρήσει σε αλλεπάλληλες συναλλαγές ανά πεντάλεπτο, στην πέμπτη προσπάθεια θα απαιτηθεί το ΡΙΝ. Το μέτρο αυτό προστατεύει τον καταναλωτή σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής της κάρτας του.

Οι επαφές με την ΕΕΤ, τη Visa και τη Mastercard

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Euro2day.gr, τραπεζικά στελέχη επιβεβαιώνουν το αίτημα των τεσσάρων συστημικών ομίλων για αύξηση του ανώτατου ορίου ανέπαφων συναλλαγών χωρίς PIN. Μάλιστα, οι σχετικές επίσημες ανακοινώσεις είναι πιθανό να λάβουν χώρα την επόμενη εβδομάδα, μόλις ολοκληρωθούν κάποιες μηχανογραφικές προσαρμογές στα τερματικά, που είναι απαραίτητο να γίνουν.

Αρμόδια για το θέμα είναι η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, που ως θεσμικό όργανο έχει δεχθεί από μέρες τα αιτήματα και τις προτάσεις της κάθε τράπεζας.

Η αύξηση του ορίου στα 50 ευρώ θεωρείται επαρκής, βάσει της ζήτησης που ήδη παρατηρείται στα καταστήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v