Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλείνουν τα ξενοδοχεία πόλης ως και τον Απρίλιο

(upd) Υποχρέωση να λειτουργεί ένα ξενοδοχείο ανά πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας και 3 σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη. Με γνώμονα την προστασία των εργαζομένων, η απόφαση. Σε ισχύ από 23 Μαρτίου οι ρυθμίσεις. Επί τάπητος μέτρα στήριξης.

Κλείνουν τα ξενοδοχεία πόλης ως και τον Απρίλιο

Το κλείσιμο όλων των ξενοδοχείων πόλης (12μηνης λειτουργίας) ως τα τέλη Απριλίου ανακοίνωσε το υπουργείο Τουρισμού. 

Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, «το Υπουργείο Τουρισμού, με γνώμονα την προστασία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, ανακοινώνει την απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας έως τέλος Απριλίου, με την υποχρέωση να λειτουργεί 1 ξενοδοχείο ανά πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας και 3 ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η απόφαση θα ισχύσει από τα μεσάνυχτα της 22ας προς 23η Μαρτίου».

Η απόφαση πάρθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, με τη σύμφωνη γνώμη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Οι πρόεδροι των δύο κορυφαίων ξενοδοχειακών φορέων της χώρας Αλέξανδρος Βασιλικός (ΞΕΕ) και Γρηγόρης Τάσιος (ΠΟΞ) βρίσκονταν σε συνεχείς επαφές τις τελευταίες ώρες με τον αρμόδιο υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, πιέζοντας την κυβέρνηση να εντάξει και τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας που βρίσκονται στις μεγάλες πόλεις (σ.σ κυρίως Αθήνα και Θεσ/νίκη) στο μέτρο που είχε ληφθεί τις προηγούμενες μέρες για τα εποχικά ξενοδοχεία, ορίζοντας πως μετατίθεται το άνοιγμά τους για τη φετινή σεζόν και θα παραμείνουν, κατ’ αρχήν, κλειστά μέχρι τέλος Απριλίου.

Οι ηγεσίες των δύο φορέων δέχονταν καταιγισμό μηνυμάτων από ξενοδόχους μέλη τους τα οποία υποχρεώνονταν να παραμένουν εν λειτουργία χωρίς να έχουν πελάτες. Καταγράφοντας τεράστιες ζημιές και χωρίς να μπορούν να ενταχθούν σε μέτρα που αποφασίζει η κυβέρνηση για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Την ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού για το κλείσιμο όλων των ξενοδοχείων, με εξαίρεση ένα ανά έδρα Περιφέρειας και 3 σε Αθήνα και Θεσ/νίκη, ακολούθησε μπαράζ μηνυμάτων ξενοδόχων προς τις ηγεσίες των ΞΕΕ και ΠΟΞ με κοινό τόπο το ερώτημα τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί πρακτικά η κυβερνητική απόφαση.

Ήδη, οι δύο φορείς βρίσκονται σε συνεχή διαβούλευση προκειμένου να διαχειριστούν την κατάσταση και επίκειται επίσημη ανακοίνωση του ΞΕΕ για το θέμα. Ενδεχομένως ακολουθήσει ανακοίνωση και της ΠΟΞ.
Το ερώτημα της επόμενης μέρας, σύμφωνα με κορυφαίες ξενοδοχειακές πηγές, αφορά το μέλλον του ξενοδοχειακού κλάδου της χώρας. Κι αυτό καθώς τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης ξεσήκωσαν έντονες αντιδράσεις στους κόλπους των ξενοδόχων.

Επί της ουσίας, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές επί τάπητος θα τεθεί αργά ή γρήγορα το ζήτημα της διάσωσης μεγάλου μέρους του ξενοδοχειακού κλάδου ο οποίος αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού τουρισμού. Κι αυτό καθώς τα μισά ελληνικά ξενοδοχεία α φέρονται να βρίσκονται σε οριακή οικονομική κατάσταση και απειλούνται άμεσα με λουκέτο αν δεν στηριχθούν.

ΞΕΕ: Σε αχαρτογράφητα νερά τα ξενοδοχεία

Αναφορικά με την κυβερνητική απόφαση για την αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας, ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με την αναπόφευκτη κυβερνητική απόφαση για την αναστολή εργασιών και στα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας, επισφραγίζεται το γεγονός πως ο ελληνικός τουρισμός βιώνει μια πρωτόγνωρη κατάσταση χωρίς προηγούμενο και τα ελληνικά ξενοδοχεία βρίσκονται σε αχαρτογράφητα νερά.

Εν αναμονή των ειδικών κυβερνητικών μέτρων για τον τουρισμό, στο πλαίσιο της στήριξης όλων των κλάδων, οι Έλληνες ξενοδόχοι είμαστε έτοιμοι, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, να πρωταγωνιστήσουμε και πάλι στην ανάταξη της οικονομίας, όπως κάναμε και κατά τη διάρκεια της κρίσης, στηρίζοντας την κοινωνία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v