Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΛΕΠΕΤΕ: Μείωση συντάξεων κατά 33% από 1/1/2025

Με την τροπολογία για το θέμα του ΛΕΠΕΤΕ αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών σε σχέση με τη διάταξη Πετρόπουλου. Η μείωση καλύπτεται μέσω του μηχανισμού προσωπικής διαφοράς ως την 31 Δεκεμβρίου 2024.

ΛΕΠΕΤΕ: Μείωση συντάξεων κατά 33% από 1/1/2025

Μείωση κατά περίπου 33% στην επικουρική τους σύνταξη θα δουν από 1/1/2025 οι δικαιούχοι του Λογαριασμού Επικούρησης Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΛΕΠΕΤΕ) καθώς του Λογαριασμού για το πρώην προσωπικό της Εθνικής Ακινήτων (ΕΛΕΠΕΤΕ-ΠΠ ΕΘΝΑΚ), εφόσον ψηφισθεί, ως έχει, η τροπολογία, που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας

Με τις προτεινόμενες διατάξεις τροποποιούνται άρθρα του νόμου Πετρόπουλου, βάσει του οποίου η καταβολή επικουρικής σύνταξης στους ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΛΕΠΕΤΕ περνάει στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του ΕΦΚΑ (e-ΕΦΚΑ).

Ειδικότερα, η τροπολογία αλλάζει τον τύπο υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών, με αποτέλεσμα να προκύπτει μείωσή τους κατά περίπου 33%. Η μείωση καλύπτεται μέσω του μηχανισμού της προσωπικής διαφοράς ως την 31η Δεκεμβρίου του 2024 και θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2025.

Η αιτιολογική έκθεση δεν κάνει άμεση αναφορά στους λόγους της μείωσης, επικαλούμενη μόνο την οικονομική δυσπραγία του ΛΕΠΕΤΕ και του ΕΛΕΠΕΤΕ- ΠΠ ΕΘΝΑΚ να καταβάλουν τις συντάξεις. Σημειώνεται ότι για τον υπολογισμό της πρόσθετης εργοδοτικής εισφοράς που θα καταβάλλεται από την Εθνική διενεργήθηκε μελέτη από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή.

Επιπρόσθετα, με την τροπολογία αλλάζει το εξής για τους δικαιούχους του ΛΕΠΕΤΕ, που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά την 1/1/2019 ή θα υποβάλουν στο μέλλον: για την περίοδο από 1/1/2015 ως την ημέρα συνταξιοδότησης οι συντάξιμες αποδοχές τους υπολογίζονται με σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης, όπως ισχύει για όλους τους ασφαλισμένους επικούρησης του ΕΦΚΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v