Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόστιμα έως 1 εκατ. ευρώ για τους κερδοσκόπους του κορωνοϊού

Πώς αποδεικνύεται το καπέλο στις τιμές. Μόνο έως τρία τεμάχια αντισηπτικών και απολυμαντικών ανά πελάτη από σήμερα. Τι ισχύει για τις διαφημίσεις των συγκεκριμένων προϊόντων.

Πρόστιμα έως 1 εκατ. ευρώ για τους κερδοσκόπους του κορωνοϊού

Πρόστιμο από 1.000 έως και 1 εκατ. ευρώ θα επιβάλλεται σε όσους κερδοσκοπούν εκμεταλλευόμενοι την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ ταυτόχρονα, μπαίνει πλαφόν στα τρία τεμάχια ανά πελάτη αναφορικά με την αγορά αντισηπτικών και απολυμαντικών προϊόντων.

Με βάση τα όσα ορίζει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου απαγορεύεται η συνομολόγηση ή η λήψη περιουσιακών ωφελημάτων που αφορούν την πώληση οποιουδήποτε αγαθού ή υπηρεσίας που είναι απαραίτητο για την υγεία, τη διατροφή, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, ιδίως δε φαρμακευτικών προϊόντων, μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής, όπως χειρουργικών μασκών, αντισηπτικών υγρών και άλλων υλικών απολύμανσης, εφόσον τα ωφελήματα αυτά υπερβαίνουν την αξία της παροχής, τόσο ώστε το μικτό περιθώριο κέρδους να είναι μεγαλύτερο από αυτό της προ της 1ης Φεβρουαρίου 2020.

Για τη λήψη καταγγελιών και τη διαπίστωση παράβασης αρμόδια αρχή ορίζεται η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή (ΓΓΕΠΚ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Επίσης η ΓΓΕΠΚ μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε κάθε πληροφορία, μπορεί να διενεργεί επιτόπιο έλεγχο, ο οποίος συμπεριλαμβάνει την πρόσβαση σε κάθε χώρο ή μέσο μεταφοράς που χρησιμοποιεί ο προμηθευτής τον οποίον αφορά ο έλεγχος, προκειμένου να λαμβάνονται, να εξετάζονται και να κατάσχονται στοιχεία, δεδομένα ή έγγραφα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια του ελέγχου.

Παράλληλα, η ΓΓΕΠΚ μπορεί να αναζητεί την παροχή πληροφοριών όσον αφορά στα πραγματικά περιστατικά από κάθε εκπρόσωπο ή μέλος του προσωπικού του προμηθευτή που ελέγχεται, ο οποίος έχει την υποχρέωση να παρέχει πληροφορίες και εξηγήσεις όσον αφορά στα πραγματικά περιστατικά, τα δεδομένα ή τα έγγραφα που σχετίζονται με το αντικείμενο του ελέγχου.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων μπορεί να λάβει επιπλέον μέτρα, όπως:

α) να απαιτεί είτε από τον παραβάτη, είτε από πάροχο υπηρεσιών Κοινωνίας της Πληροφορίας την άμεση αφαίρεση περιεχομένου, τη διαγραφή, την απενεργοποίηση ή τον περιορισμό της πρόσβασης σε επιγραμμική (online) διεπαφή,

β) να απαγορεύει τις διαφημιστικές καταχωρίσεις σε οποιοδήποτε μέσο για αγαθά που διατίθενται προς πώληση.

Σε ό,τι αφορά το όριο αγορών στα αντισηπτικά και τα απολυμαντικά, ορίζεται ότι για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι μήνες επιχειρήσεις λιανικής πώλησης προϊόντων, μέσων ατομικής προστασίας ή προσωπικής υγιεινής μπορούν να διαθέτουν προς τους καταναλωτές ανώτατη ποσότητα τριών τεμαχίων ανά πελάτη για οποιοδήποτε από τα ακολούθα είδη ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής:

α) Προϊόντα απολύμανσης

β) Προϊόντα αιθυλικής αλκοόλης

γ) Αντισηπτικά προϊόντα

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω προϊόντα επιτρέπεται να διατίθενται αποκλειστικά σε μεμονωμένες συσκευασίες.

Τέλος, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων δίνεται άδεια εισαγωγής από τρίτες χώρες διάθεσης μετουσιωμένης αιθυλικής αλκοόλης με φθαλικό διαιθυλεστέρα (DEP) σε ποσοστό 0.2 γραμμάρια ανά λίτρο ένυδρης αιθυλικής αλκοόλης αλκοολικού τίτλου τουλάχιστον 95% vol. Η εισαγωγή της μετουσιωμένης αιθυλικής αλκοόλης προορίζεται αποκλειστικά για την παραγωγή αντισηπτικών προϊόντων και τη διάθεσή τους στην ελληνική Επικράτεια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v