Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ΣτΕ η απαγόρευση τέλεσης λειτουργιών στις εκκλησίες

Στο ΣτΕ προσέφυγαν δύο άνδρες και δύο γυναίκες δικηγόροι, οι οποίοι κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής. Υποστηρίζουν ότι το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών κ.λπ. έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τα άρθρα 3, 13 και 25 του Συντάγματος.

Στο ΣτΕ η απαγόρευση τέλεσης λειτουργιών στις εκκλησίες

Στην κρίση του ΣτΕ τίθενται και τα μέτρα για τον κορωνοϊό. Το πρώτο ζητημα που θα κριθεί είναι η προσωρινή απαγόρευση των λειτουργιών και ιεροπραξιών στις εκκλησίες. Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει τέσσερις νομικοί που ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η σχετική κοινή υπουργική απόφαση και η προσφυγή τους θα κριθεί τον Μάιο.

Στο ΣτΕ προσέφυγαν δύο άνδρες και δύο γυναίκες δικηγόροι, οι οποίοι κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής.

Υποστηρίζουν ότι το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών κ.λπ. έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τα άρθρα 3, 13 και 25 του Συντάγματος.

Συγκεκριμένα, υπογραμμίζουν ότι το άρθρο 3 του Συντάγματος επισημαίνει ότι επικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού και οι Ιεροί κανόνες τηρούνται αποκλειστικά από την Ιερά Σύνοδο και τη Διαρκή Iερά Σύνοδο.

Σύμφωνα με τους 4 δικηγόρους, μόνο η Ιερά Σύνοδος έχει δικαίωμα να αποφασίσει για το ζήτημα της τέλεσης της θείας λειτουργίας, που είναι ο πυρήνας του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας. Η θρησκευτική ελευθερία αποτελεί ατομικό προστατευόμενο δικαίωμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, προσθέτουν οι 4 δικηγόροι.

Ακόμη, επισημαίνουν ότι παραβιάζεται το άρθρο 13 του Συντάγματος, το οποίο στο πλαίσιο των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών, υπογραμμίζει ότι η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη και η απόλαυση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων δεν εξαρτάται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθενός.

Τέλος, σημειώνουν ότι παραβιάζεται και η συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 Συντάγματος), καθώς το επιβληθέν μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης των λειτουργιών κ.λπ. είναι αυστηρό μέτρο που περιορίζει ασφυκτικά το ατομικό δικαίωμα των πολιτών, υπερβαίνοντας παράλληλα το δημόσιο συμφέρον.

Η πρόεδρος του Δ' Τμήματος του ΣτΕ Μαρία Καραμανώφ όρισε εισηγητή της υπόθεσης τον πάρεδρο Ιωάννη Παπαγιάννη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v