Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Δεν θα πάρουν προβλέψεις για αναμενόμενες ζημιές λόγω πανδημίας

Η ενημέρωση από EBA και ESMA σε ορκωτούς λογιστές διευκρινίζει ότι δεν απαιτείται ο σχηματισμός προβλέψεων για αναμενόμενες ζημιές πιστωτικού κινδύνου, λόγω των επιπτώσεων της επιδημίας Covid-19. Δεν αλλάζουν, προς το παρόν, οι κανόνες για τι θεωρείται NPL ή ΝPE.

Τράπεζες: Δεν θα πάρουν προβλέψεις για αναμενόμενες ζημιές λόγω πανδημίας

Χωρίς πρόσθετες προβλέψεις για αναμενόμενες ζημιές πιστωτικού κινδύνου, λόγω των σοβαρών οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία του Covid- 19, θα δημοσιεύσουν αποτελέσματα χρήσης 2019 και πιθανότατα τις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις πρώτου τριμήνου 2020 οι τράπεζες.

Αυτό προκύπτει από τις οδηγίες, που έλαβαν οι εταιρείες ορκωτών ελεγκτών από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (European Banking Authority- EBA) και την Ευρωπαϊκή Αρχή Κεφαλαιαγορών (European Securities and Markets Authority- ESMA), στις αρχές της εβδομάδας.

Η EBA θεωρεί την πανδημία έκτακτο γεγονός και υπό το παραπάνω πρίσμα δεν επιβάλει στις τράπεζες να διενεργήσουν εκτίμηση για αναμενόμενες πιστωτικές ζημιές και σχετικές προβλέψεις, κατά τη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων τετάρτου τριμήνου 2019. Το ίδιο φαίνεται, προς ώρας, ότι θα ισχύσει και για τις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις πρώτου τριμήνου της τρέχουσας χρήσης.

Η οδηγία ήταν απαραίτητη, μετά την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τον περασμένο μήνα, να χαρακτηρίσει πανδημία τον Covid-19. Με δεδομένο ότι η απόφαση του Π.Ο.Υ. εκδόθηκε, πριν την ολοκλήρωση της περιόδου δημοσίευσης οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2019, οι ορκωτοί ήταν υποχρεωμένοι να ζητήσουν από τις τράπεζες διενέργεια εκτίμησης και προβλέψεων, αν δεν μεσολαβούσε η οδηγία.

Σημειώνεται ότι βάσει του σχετικού Διεθνούς Λογιστικού Προτύπου (IFRS 9) οι τράπεζες οφείλουν να διενεργούν προβλέψεις για αναμενόμενες ζημιές, όπως αυτή που προκαλεί η πανδημία. Στον αντίποδα, δεν προκύπτει καμία χαλάρωση εποπτικών κανόνων για τα κριτήρια ταξινόμησης δανείων στα μη εξυπηρετούμενα ( Non Performing Loans- NPLs) ή στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures- NPEs).

Υπενθυμίζεται ότι οι εγχώριες τράπεζες ανακοίνωσαν αναστολή καταβολής δόσεων κεφαλαίου μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου για επιχειρήσεις κλάδων, που πλήττονται άμεσα από την κρίση. Ακολούθησε η παροχή διευκολύνσεων στην πληρωμή δόσεων ενήμερων δανείων για νοικοκυριά, που αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v