Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην ειδική πλατφόρμα και τα τεστ κορωνοϊού

Σε καθεστώς γνωστοποίησης και οι διαθέσιμες ποσότητες των τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού. Ποιες άλλες γνωστοποιήσεις είναι υποχρεωτικές. Μακραίνουν οι αποστάσεις των πελατών στα σούπερ μάρκετ.

Στην ειδική πλατφόρμα και τα τεστ κορωνοϊού

Και τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού μπαίνουν στη διαδικασία γνωστοποίησης των αποθεμάτων στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Αυτό ορίζει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, η γνωστοποίηση αυτή κρίνεται απαραίτητη ώστε να υπάρχει ανά πάσα στιγμή ακριβής εικόνα για τα πόσα τεστ είναι διαθέσιμα.

Πέραν των τεστ του κορωνοϊού, στην πλατφόρμα γνωστοποίησης επάρκειας πρέπει να αναρτώνται οι διαθέσιμες ποσότητες χειρουργικών μασκών, αντισηπτικών διαλυμάτων, τα αντισηπτικά μαντιλάκια καθώς και η αιθυλική αλκοόλη, είτε αυτή προορίζεται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή αντισηπτικών παρασκευασμάτων είτε διατίθεται εμφιαλωμένη στη λιανική πώληση με αλκοολικό τίτλο 95%.

Όπως ορίζει η ΠΝΠ, τα στοιχεία αυτά πρέπει να επικαιροποιούνται με δηλώσεις που υποβάλλονται εντός προθεσμίας 3 ημερών από την αρχική και κάθε επόμενη δήλωση, με εξαίρεση τα καταστήματα των υπεραγορών τροφίμων (super market) που υποχρεούνται να υποβάλλουν δηλώσεις, στις οποίες αναφέρουν τις διαθέσιμες ποσότητες της ημέρας καθημερινά, το αργότερο μέχρι την έναρξη λειτουργίας τους.

Επίσης, προβλέπεται ότι με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες εξέλιξης της διασποράς του κορωνοϊού Covid-19, μπορεί να επανακαθορίζονται τόσο η ανώτατη ποσότητα τεμαχίων ανά πελάτη όσο και τα είδη των ανωτέρω προϊόντων.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή, στα αντισηπτικά, υπάρχει πλαφόν δύο τεμαχίων ανά κωδικό.

Γνωστοποίηση τιμών

Παράλληλα, προβλέπεται ότι οι επιχειρήσεις που λειτουργούν καταστήματα υπεραγορών τροφίμων (super market) και ο συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών τους το έτος 2018 υπερέβαινε τα 90.000.000 ευρώ ετησίως, υποχρεούνται να αποστέλλουν τα δεδομένα τιμών για τα προϊόντα που συμπεριλαμβάνονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-Καταναλωτής που διατηρούν η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ΑΕ.

Η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης επισύρει διοικητικό πρόστιμο ύψους από 1.000 έως 100.000 ευρώ, ανάλογα με τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης και κατά περίπτωση.

Τέλος, για να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα σούπερ μάρκετ, ορίζεται ότι με ευθύνη των διευθύνσεών τους θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι τηρείται η αναλογία ενός ατόμου ανά 15 τ.μ. (αντί των 10 τ.μ. που ίσχυε) καθώς και η ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους θα πρέπει να είναι 2 μέτρα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v