Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Π. Μπήτρος: «Θάνατος» η απόφαση για τις επιταγές

Ανεπανόρθωτο πλήγμα ακόμη και για τις ισχυρότερες εταιρείες του κλάδου θα επιφέρει η κυβερνητική απόφαση για αναστολή 75 ημερών στις πληρωμές των επιταγών υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΣΕΕΧ. Κίνδυνος για ακύρωση παραγγελιών.

Π. Μπήτρος: «Θάνατος» η απόφαση για τις επιταγές

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα επιφέρει στον κλάδο του σιδηρεμπορίου και στην οικονομία γενικότερα η κυβερνητική απόφαση αναστολής 75 ημερών στις πληρωμές των επιταγών, κρούει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων-Εξαγωγέων Προϊόντων Χάλυβος (ΣΕΕΧ) και πρόεδρος της Μπήτρος Συμμετοχών, Παναγιώτης Μπήτρος.

«Από μια τέτοια απόφαση, θα βρεθούν σε αδιέξοδο ακόμη και οι εταιρείες του κλάδου που διαθέτουν την ισχυρότερη ρευστότητα» δηλώνει στο Euro2day.gr o κ. Μπήτρος, συμπληρώνοντας:

«Η μέση περίοδος πίστωσης στην αγορά μας κυμαίνεται γύρω στους τέσσερις μήνες και κάθε μια από τις 4-5 μεγάλες εταιρείες του κλάδου (στις οποίες συγκαταλέγονται οι εισηγμένες Έλαστρον, ΣΙΔΜΑ, Μπήτρος και Αφοί Κορδέλλου) έχει σήμερα στο συρτάρι της επιταγές ύψους μεταξύ 3 έως και 9 εκατ. ευρώ! Τα ποσά είναι πολύ μεγάλα και μη μπορώντας οι εταιρείες να εισπράξουν τις επιταγές τους, δεν θα καταφέρουν να απελευθερώσουν πιστωτικές γραμμές από τις τράπεζες και έτσι δεν θα είναι σε θέση ούτε να παραγγείλουν νέα εμπορεύματα, ούτε καν να ακυρώσουν υπάρχουσες παραγγελίες.

Στην πράξη, οι εταιρείες προκαταβάλλουν ένα ποσό της παραγγελίας ως προκαταβολή -συνήθως ένα 10% έως 20%- και το μεγαλύτερο τμήμα του υπόλοιπου ποσού το καταβάλουν με την έλευση της παραγγελίας. Αν ισχύσει η κυβερνητική ρύθμιση για τις επιταγές, τότε οι εταιρείες δεν θα μπορέσουν να παραλάβουν τις παραγγελίες που έχουν κάνει, αλλά ούτε και να τις ακυρώσουν καθώς θα χάσουν τις προκαταβολές που έχουν ήδη καταβάλλει. Καταλαβαίνετε πως τα ποσά είναι τόσο μεγάλα, έτσι ώστε να μην αντέξουν ακόμη και οι ισχυρότερες εταιρείες του κλάδου».

Ο κ. Μπήτρος όμως αναφέρθηκε και στους κινδύνους που θα προκύψουν για την εφοδιαστική αλυσίδα: «Αν δεν μπορέσουμε να παραλάβουμε εμείς εμπορεύματα, δεν θα εφοδιάσουμε ούτε την εγχώρια ζήτηση, ούτε τις άλλες εταιρείες (πχ μεταλλικών κατασκευών) που προωθούν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό. Το κακό για την ελληνική οικονομία θα είναι πολύπλευρο.

Η πρότασή μας προς την κυβέρνηση είναι απλή και δίκαιη: άμεση τραπεζική χρηματοδότηση των εκδοτών των αξιογράφων, με την εγγύηση του Δημοσίου και ευνοϊκούς όρους, ώστε να καταστεί δυνατή η πληρωμή των αξιογράφων στην ώρα τους και να αποφευχθεί η δημιουργία ενός εκρηκτικού χρηματικού κενού στο συναλλακτικό κύκλωμα».

Σε ότι αφορά την πορεία του κλάδου, ο κ. Μπήτρος σημείωσε πως το πρώτο τρίμηνο κινήθηκε ελαφρά ανοδικά, ωστόσο κατά τις τελευταίες δέκα ημέρες παρατηρείται έντονη πτώση της ζήτησης.

Αναλυτικά, ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων-Εξαγωγέων Προϊόντων Χάλυβος (ΣΕΕΧ) προχώρησε στην παρακάτω ανακοίνωση:

«Η αναστολή για 75 ημέρες των προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων, μπορεί να επιφέρει ανυπολόγιστη ζημιά στις σιδηρεμπορικές επιχειρήσεις της χώρας και όχι μόνο, αναφέρει σε επιστολή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων-Εξαγωγέων Προϊόντων Χάλυβος (ΣΕΕΧ). Και προτείνει την άμεση τραπεζική χρηματοδότηση των εκδοτών των αξιογράφων, με την εγγύηση του Δημοσίου και ευνοϊκούς όρους, ώστε να καταστεί δυνατή η πληρωμή των αξιογράφων στην ώρα τους και να αποφευχθεί η δημιουργία ενός εκρηκτικού χρηματικού κενού στο συναλλακτικό κύκλωμα.

Περιγράφοντας αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του ταμειακού κύκλου των επιχειρήσεων του κλάδου, ο ΣΕΕΧ υποστηρίζει ότι η εφαρμογή του μέτρου της 75νθήμερης αναστολής χωρίς χρηματοδότηση απειλεί τις επιχειρήσεις-μέλη του, αλλά και τη συντριπτική πλειοψηφία των χονδρεμπορικών επιχειρήσεων της χώρας, με ταμειακή κατάρρευση, αφού πραγματοποιούν το σύνολο σχεδόν των πωλήσεών τους με πίστωση ενώ το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεών τους είναι ανελαστικό και μη επιδεχόμενο χρονικής μετάθεσης.

Καλούνται, δηλαδή, τους επόμενους δυόμιση μήνες με το 10% των προγραμματισμένων εισπράξεων να αντιμετωπίσουν το 100% των υποχρεώσεών τους.

Στην επιστολή του ο ΣΕΕΧ επισημαίνει ότι η συζητούμενη χρηματοδότηση των κομιστών των αξιογράφων δεν συνιστά λειτουργική και αποτελεσματική λύση, δεδομένου ότι οι κομιστές έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί με κάλυμμα τα αξιόγραφα που εμπίπτουν στο μέτρο, και αναμένουν την πληρωμή των αξιογράφων αυτών για να απελευθερωθούν χρηματοδοτικές γραμμές και να μπορέσουν να λάβουν νέα χρηματοδότηση προσκομίζοντας στις Τράπεζες και τις εταιρείες factoring νέα αξιόγραφα.

Μόνη λύση είναι η χρηματοδότηση των εκδοτών και μάλιστα άμεσα, ώστε τα αξιόγραφα να πληρωθούν στις ημερομηνίες που αναγράφουν, και να αποφευχθεί μια κρίση με δραματικές συνέπειες για τις ίδιες τις επιχειρήσεις του σιδηρεμπορίου, του χονδρεμπορίου και της μεταποίησης, αλλά και για τον εφοδιασμό της αγοράς και των παραγωγικών μονάδων, που εξακολουθούν να λειτουργούν κρατώντας ζωντανή την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v