Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοιξε ο δρόμος για δεύτερο «πακέτο» στον ΑΔΜΗΕ

Με άρθρο στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τα περιβαλλοντικά και τις ΑΠΕ, προβλέπεται η δυνατότητα μείωσης του ποσοστού του Δημοσίου στον Διαχειριστή κάτω από το 51%. Μετά από τρεις μήνες, σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ιδιωτικοποίηση.

Ανοιξε ο δρόμος για δεύτερο «πακέτο» στον ΑΔΜΗΕ

Στην ιστορία πέρασε και ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ για τη διατήρηση του ελέγχου του δημοσίου στα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης με το άρθρο 115, ανοίγει ο δρόμος για τη μείωση του ποσοστού των μετοχών του δημοσίου στον ΑΔΜΗΕ κάτω από το 51%. Κάτι που το 2016 η τότε κυβέρνηση δεν επέτρεπε: «Η άμεση ή έμμεση συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου ή νομικών προσώπων στα οποία συμμετέχει κατά πλειοψηφία ή ελέγχει άμεσα ή έμμεσα το Ελληνικό Δημόσιο στο εκάστοτε μετοχικό κεφάλαιο της ΑΔΜΗΕ ΑΕ δεν δύναται να υπολείπεται του 51%», ανέφερε η διάταξη που είχε θεσπίσει ο Πάνος Σκουρλέτης και όριζε τη σημερινή πολύπλοκη μετοχική σύνθεση, προκειμένου ο Διαχειριστής να αποσχιστεί ολοκληρωτικά από τη ΔΕΗ με εισαγωγή στο χρηματιστήριο μετοχών της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, την πώληση πακέτου 24% και τον άμεσο κι έμμεσο έλεγχο του δημοσίου σε ποσοστό 51%.

Το άρθρο 116 του νομοσχεδίου που κατέθεσε στη Βουλή ο Κωστής Χατζηδάκης καταργεί την προηγούμενη παράγραφο του άρθρου 142 του ν. 4389/2016 και εισηγείται: «Το Ελληνικό Δημόσιο δύναται να περιορίζει την άμεση ή/και έμμεση συμμετοχή αυτού ή νομικών προσώπων που ελέγχει άμεσα ή έμμεσα στο εκάστοτε μετοχικό κεφάλαιο της ΑΔΜΗΕ ΑΕ».

Έτσι με τον τρόπο αυτό αίρεται το νομικό εμπόδιο για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του Διαχειριστή, μια και το 24% ανήκει στην κινεζική State Grid.

Πάντως πηγές του υπουργείου ΠΕΝ σημειώνουν στο Euro2day.gr πως «η διάταξη αυτή δεν σημαίνει ότι ξεκινά αύριο η διαδικασία της νέας ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ. Με τη σημερινή κατάσταση που έχει προκαλέσει η πανδημία και την κατάρρευση των αγορών, η όποια διαδικασία δεν αναμένεται να τρέξει… πριν τους επόμενους τρεις μήνες».

Πάντως, υπενθυμίζεται, ότι τον πρώτο λόγο στην πώληση νέου πακέτου μετοχών του ΑΔΜΗΕ έχουν οι Κινέζοι. Όταν η State Grid απέκτησε κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού το 24%, είχε συμφωνηθεί με τους υπόλοιπους μετόχους ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ και ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών ότι σε περίπτωση που οι τελευταίοι διαθέσουν πακέτο μετοχών, η κινεζική πλευρά έχει δικαίωμα πρώτης προσφοράς (first offer). Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι με βάση τον όρο αν ένας τρίτος επενδυτής δώσει προσφορά και η State Grid κάνει την ίδια ακριβώς πρόταση, τότε το ποσοστό αυτό περνά στους Κινέζους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v