Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα όρια εμφυλίου ξενοδόχοι και ΣΕΤΕ

Η ανάρτηση του προέδρου του ΣΕΤΕ Γ. Ρέτσου και γιατί προκάλεσε αντιδράσεις στις τάξεις των ξενοδόχων. Τα αιτήματα του κλάδου και οι φόβοι για περιορισμένου εύρους στήριξη από την κυβέρνηση. Πονοκέφαλος τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Στα όρια εμφυλίου ξενοδόχοι και ΣΕΤΕ

Σκηνικό εμφυλίου διαμορφώνεται στο χώρο του τουρισμού με αφορμή τις επικείμενες ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων στον κλάδο.

Αφορμή στάθηκε η ανάρτηση του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννη Ρέτσου στο λογαριασμό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης (Linkedin) μέσω του οποίου τοποθετείται δημόσια τους τελευταίους μήνες.

Η γενικότερη τοποθέτηση του, καθώς και η αναφορά του σε "κράτος πατερούλη" που "δεν υφίσταται πλέον" ενεργοποίησε ένα ντόμινο αντιδράσεων στις τάξεις των ξενοδόχων. Αντιδράσεις οι οποίες δεν περιορίζονται σε μεμονωμένους επιχειρηματίες, αλλά φέρονται να φτάνουν μέχρι τις ηγεσίες του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Στα ΔΣ των δύο κορυφαίων φορέων του ξενοδοχειακού κλάδου το κλίμα φέρεται να είναι ιδιαίτερα βαρύ.
Τα μέλη των δυο ΔΣ βρίσκονταν σε πυρετώδεις επαφές μέχρι αργά χθες το βράδυ σε μία προσπάθεια να εξετάσουν τη στάση τους από το πρωί της Δευτέρας.

Στο επίκεντρο της σφοδρής κριτικής που ασκούσαν αργά χθες το βράδυ ξενοδοχειακοί παράγοντες με τους οποίους επικοινώνησε το Euro2day.gr, βρίσκονταν όχι μόνο το περιεχόμενο της τοποθέτησης του προέδρου του ΣΕΤΕ, αλλά και η χρονική στιγμή που επελέγη.

Παράγοντες που φέρονται να απηχούν τις απόψεις μεγάλης μερίδας ξενοδόχων όλης της χώρας θεωρούσαν πως η ανάρτηση απειλεί να προκαλέσει ρωγμές ή και να διαλύσει το ενιαίο μέτωπο των ξενοδόχων, αποδυναμώνοντας τη διαπραγματευτική τους θέση έναντι της κυβέρνησης σε ότι αφορά το πακέτο μέτρων στήριξης που διεκδικούν. Μερίδα ηγετικών στελεχών του ξενοδοχειακού κλάδου, μάλιστα, ερμήνευαν της τοποθέτησης του Γ. Ρετσου ως ευθυγράμμιση με κυβερνητικές θέσεις και προάγγελο των ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού.

Η πλειοψηφία των ξενοδοχειακών παραγόντων με τους οποίους επικοινώνησε το Euro2day.gr εξέφραζαν φόβους πώς η τοποθέτηση του Γ. Ρετσου προδιαγράφει, πιθανότατα, ότι οι επιχειρήσεις του τουρισμού ενδέχεται να είναι οι μεγάλοι "ριγμένοι" στη διανομή των χρημάτων που θα διάθεση κυβέρνηση για τη στήριξη κρίσιμων κλάδων της οικονομίας. Παρά την καταλυτική συμβουλή του τουριστικού τομέα στο ΑΕΠ της χώρας, όπως αποδείχθηκε στη δεκαετία των μνημονίων.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πώς καταγράφονται ενδείξεις για ασύμμετρη ενίσχυση άλλων τομέων της οικονομίας, δυσανάλογη με την πραγματική τους συμβουλή στη εθνική οικονομία.  Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως η κυβέρνηση επιχειρεί να αποφύγει το κόστος στήριξης μεγάλου αριθμού ξενοδοχειακών επιχειρήσεων (και των εργαζομένων τους) οι οποίες θεωρούν ιδιαίτερα επισφαλή τη λειτουργία τους φέτος και προσανατολίζονται να μην ανοίξουν καθόλου.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στο Euro2day.gr, παράγοντες του χώρου, το 50-60% των ξενοδοχείων (κυρίως μεγάλα) εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν φέτος. Κι αυτό, καθώς εκτιμούν πως τα υγειονομικά πρωτόκολλα που σχεδιάζεται να εφαρμοστούν θα τα κάνουν να παραπέμπουν περισσότερο σε... νοσοκομεία, παρά σε ξενοδοχεία.

Αβέβαιη παραμένει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η στάση που θα κρατήσουν τα μικρότερα ξενοδοχεία που αντιπροσωπεύουν τη συντριπτική πλειονότητα των μονάδων. Είναι χαρακτηριστικό πως από το σύνολο των 9.950 ξενοδοχείων σχεδόν τα μισά (4.300) διαθέτουν μέχρι 20 δωμάτια, ενώ μαζί με όσα διαθέτουν 20-60 δωμάτια, φθάνουν σχεδόν τα 8.000 και αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% του ξενοδοχειακού δυναμικού.

Η ανησυχία των ιδιοκτητών τους είναι πως θα εισπράξουν ψίχουλα από τα χρήματα των μέτρων στήριξης που θα δοθούν για τον τουρισμό και ότι θα ωφεληθούν κατά βάση συγκεκριμένα μεγάλα ξενοδοχεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v