Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UBS: Ύφεση 10% φέτος και εκτίναξη του ελληνικού χρέους

Διψήφια πτώση του ΑΕΠ και άλμα του δημόσιου χρέους σε επίπεδα άνω του 200% βλέπει ο ελβετικός οίκος. Δύσκολο να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας. Στήριξη από την ΕΚΤ.

UBS: Ύφεση 10% φέτος και εκτίναξη του ελληνικού χρέους

Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα UBS, η φετινή συρρίκνωση του ΑΕΠ πιθανότατα θα είναι κοντά στο 10% και ίσως ακόμη μεγαλύτερη.

Ο οίκος επικαλείται το βαρύ οικονομικό κόστος της πανδημίας, η επίδραση της οποίας οποία είναι δύσκολο να εκτιμηθεί στον πιο σημαντικό τουριστικό τομέα της χώρας, καθώς τα περισσότερα σχετικά έσοδα αυτό το καλοκαίρι μπορεί να χαθούν.

Οι προοπτικές αξιολόγησης της Ελλάδας μειώθηκαν σε σταθερές από θετικές από τους οίκους αξιολόγησης της Fitch Ratings, Standard & Poor’s και DBRS και επιβεβαιώθηκαν οι προηγούμενες αξιολογήσεις για την επενδυτική βαθμίδα της χώρας, σύμφωνα με τις προσδοκίες τους και τις δικές τους εκτιμήσεις, επισημαίνει η UBS.

Η UBS πιστεύει ότι ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ θα ξεπεράσει το 200% φέτος, κάτι που αποτελεί τεράστιο πλήγμα για την ανάκαμψη της χώρας. Ωστόσο, η απόφαση της ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ομόλογα της Ελλάδας στο ειδικό πρόγραμμα αγορών ομολόγων για την πανδημία (PEPP) αποτελεί κρίσιμη υποστήριξη.

Αυτό το γεγονός, καθώς και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους έχει τη μορφή των μακροχρόνιων δανείων και η χώρα διαθέτει ένα σημαντικό μαξιλάρι με μετρητά, υποστηρίζουν την τρέχουσα πιστωτική αξιολόγηση και τις σταθερές προοπτικές της χώρας, καταλήγει η UBS, ενώ περιμένει τη Moody’s στις 8 Μαΐου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v