Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδρίαση Eurogroup με… τουριστικό άρωμα

Τυπικές και υπό αναθεώρηση θεωρούνται οι προβλέψεις της Κομισιόν. Τι θα συζητήσουν οι υπουργοί για τον μηχανισμό κρίσεως του ESM. Οι διαφωνίες και οι πιθανότητες για νέο Eurogroup.

Συνεδρίαση Eurogroup με… τουριστικό άρωμα

Άλλη μια τηλεδιάσκεψη θα έχουν σήμερα το απόγευμα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, με κεντρικό θέμα τις οικονομικές επιπτώσεις από την κρίση που φέρνει ο κορωνοϊός.

Ανώτατος αξιωματούχος της Κομισιόν ανέφερε στο Euro2day.gr ότι οι υπουργοί απλά «θα λάβουν γνώση» (take stock) των εαρινών προβλέψεων που δημοσίευσε η Κομισιόν προχθές, καθώς ήδη αναθεωρούνται και θα συνεχίσουν να αναθεωρούνται επί τα χείρω. «Μια πρώτη σοβαρή εικόνα θα έχουμε στις φθινοπωρινές προβλέψεις που θα δημοσιευθούν τον Οκτώβριο», ανέφερε η πηγή.

Για πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, το κατά πόσο θα λειτουργήσει ή όχι η τουριστική περίοδος φέτος θα έχει επιπτώσεις στις προβλέψεις αλλά και στα στοιχεία του 2020. Και μπορεί στην επίσημη ατζέντα του Eurogroup να μην αναγράφεται, όμως ο τουρισμός 2020 απασχόλησε και θα συνεχίσει να απασχολεί τους υπουργούς Οικονομικών, καθώς δεν υπάρχει ομοφωνία στην ΕΕ για μια ενιαία πολιτική.

Παράγοντας του Eurogroup ανέφερε στο Euro2day.gr ότι οι τηλεδιασκέψεις είναι μια ευκαιρία για τον κάθε υπουργό να ακούσει τους εταίρους του για τις ανάγκες της κάθε χώρας, αλλά και το πώς τοποθετείται η κυβέρνησή του ως προς το άνοιγμα του τουρισμού.

Επιπλέον, η Γερμανία δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τις χώρες του Νότου να αφήσει τη σκληρή γραμμή, που δεν θέλει επί της ουσίας τουριστική περίοδο φέτος ακόμα και τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, και να συνταχθεί σε ένα κλιμακωτό άνοιγμα με προϋποθέσεις. Αν και εναπόκειται στην κάθε χώρα το πώς θα διαχειριστεί την κατάσταση, η Κομισιόν πιέζει για τουλάχιστον επί της αρχής ενιαία στάση.

Εάν η Ελλάδα χάσει τη φετινή τουριστική περίοδο, τότε η ανεργία και η ύφεση που θα καταγράψει, θα είναι πολύ υψηλότερες από τις πρόσφατες προβλέψεις τόσο του υπουργείου Οικονομικών όσο και της Κομισιόν.

Ο μηχανισμός κρίσης του ESM

Όπως αναφέρεται στη σημερινή ατζέντα, τo Eurogroup αναμένεται να συζητήσει και το πλαίσιο του μηχανισμού αντιμετώπισης της κρίσης του κορωνοϊού από τον ESM, ο οποίος, λογικά, και σύμφωνα με την απόφαση των ηγετών της ΕΕ στις 23 Απριλίου, πρέπει να τεθεί σε λειτουργία από την 1η Ιουνίου.

Παρ' όλα αυτά, οι διαφωνίες για τις λεπτομέρειες και τον τρόπο χειρισμού του εργαλείου αυτού παραμένουν και δεν αποκλείεται να χρειαστούν και άλλες τηλεδιασκέψεις μέχρι να ληφθούν αποφάσεις.

Επιπλέον, όπως η Ελλάδα, έτσι και η Πορτογαλία θα μπει στο μικροσκόπιο του Eurogroup, καθώς η Κομισιόν και η ΕΚΤ θα παραθέσουν την 11η έκθεση εποπτείας του μεταμνημονιακού προγράμματός της. Η εποπτεία της Πορτογαλίας πραγματοποιείται κάθε εξάμηνο και θα συνεχίσει μέχρι η χώρα να αποπληρώσει το 75% των δανείων που έλαβε μέσω των μνημονίων που υπέγραψε.

Οι υπουργοί θα συζητήσουν και για τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό 2020 της Αυστρίας, μετά από σύσταση της Κομισιόν, ενώ θα ενημερωθούν από τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο για τα αποτελέσματα των συζητήσεων των G7, που πραγματοποιήθηκαν στις 14 και 30 Απριλίου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v