Πόσο κοστίζει η ενοικίαση εξοχικού αυτό το καλοκαίρι

Τα δεδομένα που διαμορφώνει η πανδημία στην ενοικίαση σπιτιού για τους θερινούς μήνες. Πού οι τιμές έχουν κάνει ράλι και πού εμφανίζονται μειωμένες. Αναλυτικοί πίνακες με το κόστος σε δημοφιλείς προορισμούς.

Πόσο κοστίζει η ενοικίαση εξοχικού αυτό το καλοκαίρι

Αυξήσεις από 15% έως και 35% καταγράφονται στις τιμές ενοικίασης εξοχικών κατοικιών στην Αττική και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα, καθώς αρκετοί ιδιοκτήτες προβλέπουν πως το φετινό καλοκαίρι, αρκετοί θα αποφύγουν τα νησιά, με τις τιμές στα τελευταία να υποχωρούν αρκετά.

Μια επίσκεψη σε ιστοσελίδες αγγελιών αρκεί, επίσης, για να διαπιστώσει κάποιος πως ειδικά στην Αττική, τα διαμερίσματα και οι μονοκατοικίες που διατίθενται προς ενοικίαση για το φετινό καλοκαίρι σε προσιτές τιμές είναι εξαιρετικά περιορισμένες

Περισσότεροι Αθηναίοι/ες θα αναζητήσουν φέτος διαμέρισμα ή μονοκατοικία σε παραθαλάσσια περιοχή του νομού Αττικής, ώστε να μείνει η οικογένεια το καλοκαίρι, ενώ θα συνεχίσουν να εργάζονται. Πρόκειται για φαινόμενο που παρατηρείται κάθε θερινή σεζόν, αλλά φέτος καταγράφεται αύξηση, αφού πολλοί θεωρούν πως οι διακοπές σε κάποιο νησί είναι σύνθετη υπόθεση, λόγω της πανδημίας. 

Όπως λέει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates Θεμιστοκλής Μπάκας, «περιοχές όπως η Παλαιά Φώκαια, το Σούνιο, το Πόρτο Ράφτη, η Αίγινα, το Αγκίστρι και τα Καμένα Βούρλα, καταγράφουν στο σύνολό τους αυξητικές τάσεις για το σύνολο του φετινού καλοκαιριού.  Οι παραπάνω περιοχές εξυπηρετούν κυρίως οικογένειες που ο ένας από τους δύο γονείς εργάζεται και μπορεί να πηγαινοέρχεται τόσο το Σαββατοκύριακο όσο και τις καθημερινές μετά την εργασία του».

Τα ακίνητα σε λογικές τιμές για μια οικογένεια είναι, όπως προαναφέρθηκε, ελάχιστα, ενώ υπάρχει αρκετή προσφορά για ακριβότερες μονοκατοικίες, με τιμές που ξεκινούν από τα 1.500 ευρώ τον μήνα και φτάνουν μέχρι τις 4.500 ευρώ τον μήνα. Αρκετά ακίνητα διατίθενται μόνο σε όσους θέλουν να τα μισθώσουν ολόκληρη την καλοκαιρινή περίοδο, ενώ κάποια μπορούν να ενοικιαστούν με τον μήνα και ακόμα λιγότερα, με την ημέρα. Όσοι θέλουν να ταξιδεύσουν λίγο πιο μακριά, από το Αλεποχώρι μέχρι άλλες περιοχές του Κορινθιακού Κόλπου (Κιάτο, Ξυλόκαστρο, κ.λπ.), θα βρουν ενδεχομένως καλύτερες τιμές. Για παράδειγμα, μονοκατοικία 50 τετραγωνικών μέτρων (τ.μ.) στο Αλεποχώρι διατίθεται προς 800 ευρώ τον μήνα ή 40 ευρώ τη βραδιά.

Στο Πόρτο Ράφτη, νεόδμητη μονοκατοικία 95 τ.μ. ενοικιάζεται όλους τους καλοκαιρινούς μήνες με τιμή 1.500 ευρώ τον μήνα, ενώ στο Λαγονήσι, νεόδμητη μονοκατοικία 110 τ.μ., με πισίνα ενοικιάζεται 2.000 ευρώ τον μήνα, αλλά οι μισθωτές μπορούν να πληρώσουν το μισό ποσό για να μείνουν 15 ημέρες, κ.ο.κ. 

 Όσοι αναζητήσουν μονοκατοικίες/βίλες κ.λπ. σε πιο μακρινούς προορισμούς, θα δουν πως και εκεί οι τιμές είναι αρκετά τσιμπημένες. Στην Κουρούτα στο Νομό Ηλείας, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2,5 ωρών από την Αθήνα, μια περιοχή με περισσότερα από 15 χιλιόμετρα με αμμώδη παραλία, καταγράφονται αυξήσεις άνω του 30% στην κατώτερη τιμή ενοικίασης για τον Ιούνιο, με τις τιμές για την ενοικίαση εξοχικής κατοικίας για 7 ημέρες να κυμαίνεται από 560 έως 880 ευρώ.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο Διακοφτό Αχαΐας, μια περιοχή πλησίον της Αττικής. Οι τιμές, όπως λέει ο κ. Μπάκας, παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις, 16,6% για τον μήνα Αύγουστο. Το κόστος διανυκτέρευσης κυμαίνεται από 600-756 ευρώ σε αντίθεση με το 2019 που το μέσο κόστος ανερχόταν στα 630 ευρώ.

Στο Γύθειο καταγράφονται, επίσης, αυξήσεις, που κυμαίνονται από 10,5% έως και 23,5%, αλλά και πάλι οι τιμές παραμένουν ελκυστικές για 7 διανυκτερεύσεις 4μελούς οικογένειας ή/και 6 ατόμων σε εξοχική κατοικία πλησίον της θάλασσας. Πάντως, το κόστος ενοικίασης διαμορφώνεται ανάλογα με τη διάρκεια των ημερών κράτησης και στην περίπτωση που οι εκδρομείς επιλέξουν μεγαλύτερα διαστήματα, οι τιμές είναι μειωμένες.

Ειδικά για τις χαμηλότερες τιμές σε ορισμένους δημοφιλείς μέχρι πέρυσι προορισμούς, ο κ. Μπάκας υποστηρίζει πως «τo 2019, όσον αφορά τις τιμές ενοικίασης εξοχικών κατοικιών μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης στις τουριστικές περιοχές, είχαν καταγραφεί τάσεις σταθεροποίησης, με ελαφρά μείωση των τιμών. Ταυτόχρονα, από το καλοκαίρι του 2019 έως και σήμερα, έχει καταγραφεί  υπερπροσφορά εξοχικών κατοικιών που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης αλλά και με σήμα του Ε.Ο.Τ.». 

Επιπλέον, λόγω της έκρηξης του τουριστικού ρεύματος πριν την πανδημία, αρκετοί Έλληνες ιδιοκτήτες είχαν προχωρήσει σε εκμετάλλευση των εξοχικών τους κατοικιών, με στόχο να εξοικονομήσουν έσοδα για τη συντήρηση, πληρωμή φόρων καθώς και δανείων που βαρύνουν  το ακίνητο. Με την εξαίρεση των πλέον προβεβλημένων προορισμών, «οι τιμές πώλησης εξοχικών κατοικιών στη χώρα μας τα μνημονιακά χρόνια έχουν γνωρίσει μεγάλη πτώση, που σε πολλές περιπτώσεις άγγιξε το 60%». 

Τέλος, τα τελευταία 2 χρόνια, «οι αλλοδαποί αγοραστές εξοχικών κατοικιών στη χώρα μας στόχευσαν και αυτοί στην τουριστική εκμετάλλευση των ακινήτων που αγόρασαν, μειώνοντας πολλές φορές το κόστος διανυκτέρευσης, με στόχο να μπουν δυναμικά στην ενοικίαση-εκμετάλλευση της τουριστικής τους κατοικίας, με στόχο τη μέγιστη πληρότητα τους καλοκαιρινούς μήνες, ώστε να εξασφαλίσουν μια καλή απόδοση της επένδυσής τους». Γι’ αυτούς τους λόγους, σε πολλές περιοχές, οι τιμές εμφανίζονται φέτος χαμηλότερα σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές των απανωτών τουριστικών ρεκόρ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v