Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Δειλό» restart για την ελληνική κλωστοϋφαντουργία

Παρά τις σταδιακά αυξανόμενες παραγγελίες, κλίμα προβληματισμού επικρατεί μεταξύ των στελεχών του κλάδου. Η ανεπάρκεια των μέτρων στήριξης και οι κινήσεις του Αδωνι Γεωργιάδη. Μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, αν αρθούν υπάρχοντα αντικίνητρα.

«Δειλό» restart για την ελληνική κλωστοϋφαντουργία

Κλίμα προβληματισμού επικρατεί στον κλάδο της εγχώριας κλωστοϋφαντουργίας-ένδυσης, επειδή οι τρέχουσες παραγγελίες υπολείπονται σημαντικά έναντι αυτών που υπήρχαν πριν την εκδήλωση της πανδημίας και καθώς τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης ελάχιστα μπορούν να βοηθήσουν τις περισσότερες εταιρείες.

Σύμφωνα με πρόεδρο εισηγμένης νηματουργίας, «το ευχάριστο είναι ότι η ζήτηση σταδιακά αυξάνεται και αυτό μας καθιστά συγκρατημένα αισιόδοξους. Ωστόσο ούτε το σύνολο των πελατών μας έχει επανέλθει, αλλά ούτε και οι παραγγελίες τους έχουν επιστρέψει στα προηγούμενα επίπεδα».

Διευθύνων σύμβουλος άλλης εισηγμένης εταιρείας στο ΧΑ δηλώνει στο Euro2day.gr: «Εμείς δουλεύουμε και θα δουλεύουμε για το επόμενο δίμηνο προϋπάρχουσες παραγγελίες και είναι πολύ θετικό το ότι δεν είχαμε ακυρώσεις παραγγελιών. Ωστόσο, μέχρι σήμερα η διαδικασία ανάληψης νέων εργασιών είναι παγωμένη. Γενικότερα, είμαι προβληματισμένος για το πώς θα εξελιχθεί η ζήτηση το προσεχές φθινόπωρο και αυτό γιατί φοβάμαι μήπως οι πελάτες μας που δεν κατάφεραν το 2020 να πουλήσουν μεγάλες ποσότητες ανοιξιάτικων ρούχων, θα διαθέσουν του χρόνου μέρος από τα φετινά τους αποθέματα, μειώνοντας έτσι την παραγωγή νέων ενδυμάτων, άρα και τις σχετικές παραγγελίες τους κατά το προσεχές φθινόπωρο».

Επιπρόσθετα, παράγοντες του κλάδου εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τα μέχρι τώρα μέτρα στήριξης που έχουν εξαγγελθεί, σημειώνοντας πως ουσιαστικά οδηγούν σε πολύ μικρά ποσά χρηματοδότησης για την πλειονότητα των εταιρειών. «Τα μέτρα δεν στηρίζουν ουσιαστικά, όχι μόνο την κλωστοϋφαντουργία, αλλά ολόκληρη τη βιομηχανία» υποστηρίζουν οι ίδιοι κύκλοι, συμπληρώνοντας:

«Είχαμε συναντηθεί το περυσινό φθινόπωρο με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει τον κλάδο μας που προσφέρει πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας και είναι κατά κύριο λόγο εξαγωγικός. Ακούμε τώρα από διάφορους κύκλους πως ο υπουργός θέλει να δώσει συνέχεια στις όλες συζητήσεις και πως θα μπορούσε να υπάρξει μια επικαιροποίηση των αιτημάτων μας, μετά και την εκδήλωση της πανδημίας. Ελπίζουμε πως αυτή τη φορά δεν θα επαναληφθεί η πικρή εμπειρία που έχουμε αποκομίσει εδώ και δεκαετίες: Καλά λόγια στην αρχή, υποσχέσεις στη συνέχεια και στο τέλος τίποτε.

Εμείς από την πλευρά μας ζητάμε κυρίως δύο πράγματα. Πρώτον, να αρθούν αντικίνητρα όπως αυτό της πανάκριβης ενέργειας και δεύτερον, να υπάρξει μια σχετική ανακούφιση από τις πιέσεις των τραπεζών. Ακούμε για μεμονωμένους ομίλους άλλων κλάδων με κόκκινα δάνεια διακοσίων, τριακοσίων και τετρακοσίων εκατομμυρίων ο καθένας. Στην κλωστοϋφαντουργία με ένα πχ τριετές-τετραετές πάγωμα δανείων 300 εκατ. ευρώ και με ευρωπαϊκά επιτόκια, θα μπορούσαν να αναπνεύσουν τόσες και τόσες επιχειρήσεις εκτινάσσοντας παραγωγή, απασχόληση και εξαγωγές, χωρίς παράλληλα οι τράπεζες να χάσουν τα χρήματά τους.

Όλα αυτά βαδίζουν παράλληλα και με τις εξελίξεις που φαίνεται να διαδραματίζονται σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο. Πρώτα απ’ όλα, με αφορμή την πανδημία, καταλάβαμε στην Ελλάδα ότι δεν μπορεί να βασίζουμε την όποια οικονομική ανάπτυξη της χώρας αποκλειστικά στον τουρισμό.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο επίσης έγινε κατανοητό πως δεν μπορεί να στηριζόμαστε αποκλειστικά στην παραγωγή της Ανατολικής Ασίας και της Τουρκίας και πως θα πρέπει να ένα αξιοσημείωτο τμήμα των αναγκών μας να παράγεται εντός της Γηραιάς Ηπείρου.

Η ελληνική κλωστοϋφαντουργία και ένδυση έχει όλες τις προϋποθέσεις να παίξει κομβικό ρόλο σε ένα τέτοιο σενάριο, διαθέτοντας σήμερα μεγάλη αχρησιμοποίητη παραγωγική δυναμικότητα, ισχυρή τεχνογνωσία και καλό όνομα στους Ευρωπαίους πελάτες της. Χρειάζεται απλά, η άρση των σημερινών αντικινήτρων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v