Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολο το πακέτο «αποζημίωσης» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Με τροπολογία το ΥΠΟΙΚ προσφέρει έκπτωση φόρου αλλά και πίστωση χρόνου για την καταβολή φορολογικών υποχρεώσεων σε όσους εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια. Επισημοποιείται η μείωση του ΦΠΑ σε σειρά προϊόντων από την 1η Ιουνίου.

Ολο το πακέτο «αποζημίωσης» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% από 1η Ιουνίου έως 31 Οκτωβρίου για τα μη αλκοολούχα ποτά, χυμούς και ροφήματα, τα εισιτήρια των κινηματογράφων αλλά και τα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς καθώς και της υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων και των αποσκευών τους προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή.

Με τις διατάξεις της τροπολογίας μπαίνουν σε τροχιά πρακτικής εφαρμογής τα μέτρα που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση.

Στην τροπολογία περιλαμβάνεται και το πακέτο αποζημίωσης των ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι έχασαν τουλάχιστον 40% των μισθωμάτων που εισέπρατταν τους προηγούμενους μήνες. Ορίζεται ότι εφόσον εισέπραξαν μειωμένο μίσθωμα κατά τουλάχιστον 40% έχουν δικαίωμα έκπτωσης ποσού ίσου με το 20% επί του 60% των μισθωμάτων αυτών (δηλαδή περίπου το 30% της απώλειας) από φορολογικές οφειλές με καταληκτική ημερομηνία από 31 Ιουλίου 2020. Δεν συμψηφίζονται με ρυθμίσεις δόσεων τμηματικής καταβολής.

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν ζημιά προβλέπεται παράλληλα αναστολή της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους και παράταση προθεσμιών καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών τους στην Εφορία.

Ειδικότερα:

  • Για όσους εκμισθώνουν ακίνητα σε ενοικιαστές που δικαιούνταν έκπτωση 40% τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και η καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής των οφειλών τους και δόσεων ρυθμίσεων ήταν εντός αυτών των μηνών οι προθεσμίες παρατείνονται μέχρι 31 Αυγούστου και αντίστοιχα αναστέλλεται η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.
  • Για όσους εκμισθώνουν ανίκητα σε δικαιούχους έκπτωσης 40% του ενοικίου τον Μάιο οι προθεσμίες παρατείνονται μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.
  • Για όσους μισθώνουν ακίνητα σε ενοικιαστές που δικαιούνται την έκπτωση 40% τον Ιούνιο οι προθεσμίες παρατείνονται μέχρι 30 Οκτωβρίου.

Για το διάστημα της αναστολής δεν υπολογίζονται τόκοι και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Επίσης προβλέπεται ότι ποσοστό 25% επί των οφειλών τους που τυχόν καταβλήθηκαν και εξοφλήθηκαν από 11 Μαρτίου μέχρι την έναρξη ισχύος των νέων διατάξεων (που περιλαμβάνονται στην τροπολογία) είτε θα καταβληθούν εμπρόθεσμα συμψηφίζεται με άλλες βεβαιωμένες φορολογικές εισφορές ή δόσεις ρυθμίσεων οι οποίες έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής από 31 Ιουλίου και μετά.

Με άλλη διάταξη της τροπολογίας αυξάνονται οι πιστώσεις του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων κατά 1,250 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση δράσεων που σχετίζονται με την υλοποίηση μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό, παρατείνονται προθεσμίες καταβολής βεβαιωμένων οφειλών και προβλέπεται ειδική φορολόγηση με συντελεστή 15% για τους κυβερνήτες αεροσκαφών αεροπορικών εταιρειών με έδρα της Ελλάδα που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Απαλλάσσονται επίσης από τον ΦΠΑ εργασίες παραγωγής αντισηπτικών από βιομηχανίες και βιοτεχνίες για λογαριασμό του υπ. Υγείας, ενώ προβλέπεται έκπτωση 40% στο οικονομικό αντάλλαγμα παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού-παραλίας. Ειδικά για την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας προβλέπεται η δυνατότητα παραχωρήσεων χωρίς δημοπρασία μέχρι 31 Οκτωβρίου 2020.

 

* Δείτε αναλυτικά την τροπολογία στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

Έλενα Λάσκαρη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v