Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρχίζει το... ματς για τα πλεονάσματα του 2021 και τις μειώσεις φόρων

Οι προσδοκίες στο κυβερνητικό επιτελείο ότι η Κομισιόν θα λύσει τον γρίφο σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους της επόμενης χρονιάς. Οι διεργασίες για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και στοχευμένες κινήσεις στους φόρους.

Αρχίζει το... ματς για τα πλεονάσματα του 2021 και τις μειώσεις φόρων

Η ίδια η Κομισιόν εκτιμάται από αρμόδιες πηγές πως θα «καθαρίσει» την παρτίδα των δημοσιονομικών στόχων για το 2021, προσαρμόζοντας αναλόγως τις «επιταγές» του Συμφώνου Σταθερότητας και για το επόμενο έτος, μετά την αναστολή του φέτος και την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής.

Η Γαλλία έχει ήδη θέσει σχετικό αίτημα στο τραπέζι. Εάν αυτό δεν γίνει, το οικονομικό επιτελείο θα θέσει θέμα εκ νέου αναστολής της δέσμευσης για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για την Ελλάδα. Η σχετική δέσμευση, η οποία απορρέει από το συμφωνημένο πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας, μπήκε στο ράφι για φέτος, χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο τι θα ισχύσει του χρόνου. Ο Χρήστος Σταϊκούρας άνοιξε χθες το θέμα με δηλώσεις του στο CNBC.

Επί του παρόντος, σε όλες τις χώρες και στην ευρωζώνη συνολικά, είναι αδύνατο να προβλεφθεί με σχετική ασφάλεια το μέγεθος της ύφεσης, με τη Γαλλία να αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα σημαντικής αναθεώρησης των εκτιμήσεων (-11% έναντι -8% για φέτος). Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία στην αυριανή της συνεδρίαση αναμένεται να διευρύνει το οπλοστάσιό της στη μάχη τόνωσης της οικονομίας, εκτιμά πως η ύφεση θα κινηθεί πιο κοντά στο ανώτερο όριο των εναλλακτικών σεναρίων συρρίκνωσης, από 8% έως 12%. Το σενάριο ύφεσης 5% έχει αποκλειστεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναλυτές και στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης θεωρούν ανεδαφικό ένα σενάριο στο οποίο η Ελλάδα θα υποχρεωνόταν να επιστρέψει στη γραμμή των πρωτογενών πλεονασμάτων στη βάση των συμφωνηθέντων (3,5% του ΑΕΠ).

Πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να υπάρξει το 2021, εκτιμούν ορισμένες πηγές, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μέτρων που λαμβάνει φέτος η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας είναι προσωρινού χαρακτήρα. Αν η Ελλάδα όμως υποχρεωνόταν από ένα πρωτογενές έλλειμμα της τάξεως του 2% του ΑΕΠ φέτος (1,9% αναφέρουν οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες έχουν υποβληθεί στην Κομισιόν) να επιστρέψει σε πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, θα σήμαινε απλά καταδίκη σε ένα νέο σπιράλ ύφεσης.

Στο οικονομικό επιτελείο, η γραμμή που επικρατεί ξορκίζει μέτρα λιτότητας, αναδεικνύοντας λελογισμένες μειώσεις φόρων. Σχετικά έχουν τοποθετηθεί τόσο ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας όσο και ο υφυπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης. Προβάδισμα δίνεται στις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών, μέτωπο στο οποίο θα διερευνηθούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης των μέτρων στήριξης της αγοράς εργασίας και με τα κοινοτικά κονδύλια από το υπό σύσταση Ταμείο Ανάκαμψης.

Μαξιμαλιστικές προσδοκίες μειώσεων φόρων το 2021 κάθε άλλο παρά καλλιεργούνται στην παρούσα φάση καθώς δεν υπάρχει καθαρή εικόνα ούτε για το μέγεθος της ύφεσης φέτος ούτε για το επιδιωκόμενο ύψος της αναπτυξιακής εκτίναξης του 2021.

«Κλειδί» για τις αποφάσεις αποτελεί το τρίπτυχο των εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας, οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2021 αλλά και οι αποφάσεις της Ευρώπης για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα προετοιμάζεται για να φτιάξει το δικό της Σχέδιο Ανάκαμψης. Μια επιτροπή διαπρεπών οικονομολόγων υπό τον νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη και αναπληρωτή τον γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ Νίκο Βέττα, η οποία είχε συσταθεί προ πανδημίας, θα παρουσιάσει προτάσεις το καλοκαίρι, τις οποίες στη συνέχεια η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει κατά τη συγκρότηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης. Το σχέδιο αυτό θα ενσωματώνει δέσμη μεταρρυθμίσεων ελληνικής «ιδιοκτησίας», η υλοποίηση των οποίων θα συνδεθεί με την εκταμίευση «δόσεων» από το πακέτο επιχορηγήσεων που σχεδιάζει η Κομισιόν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v