Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ θα παλέψει ενάντια στην απαξίωση και ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ

««Θα συνεχίσουμε να απαιτούμε τη χρηματοδότηση και τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης με ευθύνη, σχεδιασμό και έλεγχο του κράτους, καθώς και την παραπέρα ανάπτυξή της, σύμφωνα με τις δυνατότητές της, που είναι πραγματικά μεγάλες», ανέφερε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ θα παλέψει ενάντια στην απαξίωση και ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε αποψινή του ομιλία σε συγκέντρωση για τη ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ «που έχει δεσμούς αίματος με τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ», θα παλέψει ανυποχώρητα «με όλους τους τρόπους, με όλα τα μέσα, ενάντια στην απαξίωση, στην ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης».

«Θα συνεχίσουμε να απαιτούμε τη χρηματοδότηση και τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης με ευθύνη, σχεδιασμό και έλεγχο του κράτους, καθώς και την παραπέρα ανάπτυξή της, σύμφωνα με τις δυνατότητές της, που είναι πραγματικά μεγάλες. Η κατασκευή για παράδειγμα μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Θα συνεχίσουμε να απαιτούμε τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας της, όλων των θέσεων εργασίας, τη διασφάλιση των κεκτημένων των εργαζομένων μέσα από την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, με ουσιαστικά μέτρα ασφαλείας στην εργασία και φυσικά την κατάργηση του 'σκλαβοπάζαρου' των εργολαβιών» τόνισε.

Ο γ.γ. του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος στη βάση της πάγιας θέσης του, για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, η οποία «προέβλεπε τα αυτονόητα για τη σωτηρία της επιχείρησης:

* Κατάργηση της εξουσίας του ειδικού εκκαθαριστή.

* Μέτρα για την πλήρη λειτουργία της.

* Εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη της ΛΑΡΚΟ, με κρατική χρηματοδότηση.

* Προστασία όλων των εργαζομένων στην εταιρεία και των δικαιωμάτων τους».

Ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως ήταν αναμενόμενο, απέρριψε την τροπολογία του ΚΚΕ χωρίς καμιά συζήτηση. Είχε και τις πλάτες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, που δεν βρήκαν τίποτα να πουν, έτσι για τα μάτια του κόσμου». Είπε ότι αυτά τα κόμματα έχουν συμβάλει στην απαξίωση της ΛΑΡΚΟ και στο σχέδιο διάλυσής της, «υλοποιώντας βήμα - βήμα τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., η οποία τώρα βάζει και πρόστιμα».

«Μόνο και μόνο για να βάλουν πιο εύκολα χέρι τα ευρωπαϊκά μονοπώλια στον πλούτο της ΛΑΡΚΟ, στον πλούτο της Ελλάδας. Βέβαια για τον πλούτο της ΛΑΡΚΟ, τον πλούτο της Ελλάδας δεν μιλάει κανείς τους» πρόσθεσε.

Είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «ως συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, θέλει να ξεφορτωθεί τη ΛΑΡΚΟ, μαζί βέβαια με τους εργαζομένους της. Γι’ αυτό και με το νόμο που ψήφισε, την κομματιάζει για να την εκποιήσει, θεωρώντας ότι έτσι θα γίνει πιο ελκυστική για το μεγάλο κεφάλαιο».

Εγκάλεσε την κυβέρνηση για ψέματα καθώς υποστηρίζει πως «η ΛΑΡΚΟ δεν μπορεί να είναι βιώσιμη» και πρόσθεσε ότι διαχρονικά οι κυβερνήσεις καταχρέωσαν την ΛΑΡΚΟ στη ΔΕΗ, κράτησαν την ΛΑΡΚΟ για χρόνια μακριά από χρηματοδοτήσεις και δάνεια, με πρόσχημα το πρόστιμο της ΕΕ για τις «κρατικές ενισχύσεις», με αποτέλεσμα να μείνει πίσω στον εκσυγχρονισμό και στην ανάπτυξή της για να μπορεί να παραμείνει βιώσιμη, ενώ καμία κυβέρνηση δεν προχώρησε στην καθετοποίηση της παραγωγής της και παραπέρα αναπτυξής της.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτές οι επιλογές οδήγησαν, στην απαξίωση επί της ουσίας των δυνατοτήτων, που έχει η χώρα μας να παράγει και να μεταποιεί τον ορυκτό της πλούτο ως τελικό προϊόν, για τις ανάγκες της Ελληνικής βιομηχανίας, των εργαζομένων και του ελληνικού λαού» τόνισε.

Είπε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ με τα παπαγαλάκια της, έχει μπει επικεφαλής σε μια καλά συντονισμένη προσπάθεια συκοφάντησης του δίκαιου αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ», υπογραμμίζοντας οτι «τις επιχειρήσεις δεν τις κλείνουν οι εργαζόμενοι με τους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους. Τις κλείνουν οι καπιταλιστές όταν πια δεν τους αποφέρουν τα επιθυμητά κέρδη για την τσέπη τους».

Πρόσθεσε οτι η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να διασπάσει τους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ και ταυτόχρονα να διασπάσει το μέτωπο που έχουν δημιουργήσει οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ με το λαό της περιοχής και με άλλα σωματεία της περιοχής καθώς και με ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και διάφορους φορείς και συλλόγους του λαϊκού κινήματος.

Ο Δ. Κουτσούμπας κάλεσε τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής σε ισχυροποίηση του μετώπου με τους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ και πρόσθεσε ότι «επόμενος σταθμός για την παραπέρα κλιμάκωση των αγώνων, αλλά και τη μεγαλύτερη συσπείρωση και άλλων εργαζομένων, είναι το συλλαλητήριο που θα γίνει το Σάββατο 13 Ιούνη στο Σύνταγμα».

Υπογράμμμισε ότι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ «είναι εγγύηση για ισχυρή πίεση απέναντι σε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση, στην πολιτική διάλυσης, ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ, στην πολιτική της Ε.Ε. και των μονοπωλιακών συμφερόντων»σημειώνοντας ότι «όσο κυριαρχεί ο καπιταλισμός θα οδηγούμαστε από τη μια οικονομική καπιταλιστική κρίση στην άλλη και τελικά θα την πληρώνει μόνον ο λαός».

Είπε ότι και σήμερα ξαναβυθιζόμαστε στην κρίση γιατί, εκτός των άλλων, η οικονομία στηρίζεται και σε σαθρά θεμέλια.

Επανέλαβε ότι η ΛΑΡΚΟ μπορεί και πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία της και προϋπόθεση γι' αυτό είναι η αξιοποίηση προς όφελος του λαού των μεταλλευτικών προϊόντων, ενώ στην κατεύθυνση αξιοποίησης των δυνατοτήτων της ΛΑΡΚΟ μπορούν να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

«Αυτός ο προσανατολισμός στη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και της αξιοποίησης των μεταλλευτικών πόρων έρχεται σε σύγκρουση με την καπιταλιστική παραγωγή, με τις καπιταλιστικές παραγωγικές σχέσεις, που σκοπός τους είναι το κέρδος λίγων σε βάρος των πολλών.

Μόνο όταν ο μεταλλευτικός πλούτος, η ΛΑΡΚΟ, όπως και όλα τα άλλα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία μπορεί να υπάρξει προοπτική για την πραγματική ευημερία του λαού μας, των εργατών της ΛΑΡΚΟ και των παιδιών τους.

Στη νέα κοινωνία, με την εργατική τάξη και το λαό πραγματικά στην εξουσία και το ΚΚΕ στη διακυβέρνηση της χώρας, με κοινωνικοποίηση και κεντρικό σχεδιασμό, τίθενται στην υπηρεσία του ανθρώπου και των αναγκών του, όλες οι αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας» κατέληξε στην ομιλία του ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v