Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σχέδιο για αγωγό φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα

Στο 10ετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ η κατασκευή αγωγού για την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας. Κι εναλλακτικό σενάριο εφοδιασμού μόνο της Πάτρας με φυσικό αέριο. Ενδιαφέρον των μετόχων του ΔΕΣΦΑ και για τις αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΠΑ Υποδομών και της ΥΑΦΑ Καβάλας.

Σχέδιο για αγωγό φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα

Την έλευση του φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προετοιμάζει ο Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΔΕΣΦΑ στο νέο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) για την περίοδο 2021-2030 που καταρτίζει αυτήν την περίοδο έχει συμπεριλάβει σχετικές προτάσεις για την επέκταση του καυσίμου στις τρεις περιφερειακές ενότητες, Αχαϊα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία.

Το νέο πρόγραμμα ανάπτυξης θα το υποβάλλει εντός του καλοκαιριού στη ΡΑΕ, προκειμένου με τη σειρά της να το θέσει σε δημόσια διαβούλευση. Πηγές θέλουν ότι στα σενάρια του Διαχειριστή είναι και η επέκταση του ΕΣΦΑ στις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, ένα έργο ύψους 100 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η σχετική επένδυση θα εξαρτηθεί από τη ΡΑΕ.

Θέμα ύψιστης προτεραιότητας είναι η επέκταση του φυσικού αερίου στην Πάτρα, μια και η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας δεν έχει πρόσβαση στο καύσιμο παρότι εκεί λειτουργούν μεγάλες βιομηχανίες και άλλες επιχειρήσεις. Ένα από τα σενάρια επίσης που επεξεργάζεται ο ΔΕΣΦΑ είναι ο εφοδιασμός μόνο της πόλης με τη μέθοδο του truck loading. Δηλαδή φορτηγά να μεταφέρουν υγροποιημένου φυσικό αέριο LNG σε ειδικό αποθηκευτικό χώρο που θα κατασκευαστεί στην αχαϊκή πρωτεύουσα και από κει με δίκτυο διανομής να εφοδιάζονται τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Οι αποκρατικοποιήσεις

Ζωηρό φαίνεται επίσης το ενδιαφέρον των μετόχων του ΔΕΣΦΑ για τη συμμετοχή τους σε δύο ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μέτοχοι Snam (Ιταλία), Fluxys (Βέλγιο) και Enagas (Ισπανία) εξετάζουν το ενδεχόμενο μέσω της κοινοπραξίας τους SENFLUGA να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να συνεργήσουν με έναν από τους υποψήφιους μνηστήρες. Κατά πάσα πιθανότητα αυτή θα είναι η ιταλική Italgas.

Οι μέτοχοι επίσης του ΔΕΣΦΑ βλέπουν ως ευκαιρία και τη διεκδίκηση της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου της Ν. Καβάλας και οι πληροφορίες θέλουν ότι όταν το ΤΑΙΠΕΔ δημοσιεύσει την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την παραχώρηση της, να κατέβουν στον διαγωνισμό. Και πάλι κατά πάσα πιθανότητα με την κοινοπραξία τους (SENFLUGA).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v