Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερχεται μείωση σε εισφορές και προκαταβολή φόρου

Πού διαμορφώνεται το επιτόκιο για όσους εξοφλήσουν σε 24 δόσεις τους «παγωμένους» φόρους. Το σχόλιο Σταϊκούρα για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ερχεται μείωση σε εισφορές και προκαταβολή φόρου

Ραντεβού τον Σεπτέμβριο έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στους πολίτες, για τον επανασχεδιασμό της πολιτικής μείωσης φόρων και εισφορών, ο οποίος, όπως είπε, εξαιτίας της πανδημίας μπήκε σε παρένθεση.

«Ευελπιστούμε ότι από τον Σεπτέμβριο και μετά, θα επιστρέψουμε στην ορθή δημοσιονομική πολιτική μειώσεων φόρων και εισφορών, με έμφαση στις εισφορές», είπε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά, τονίζοντας την έμφαση που πρέπει να δοθεί στη μείωση των εισφορών με μόνιμα χαρακτηριστικά, από το 2021 και μετά.

Νωρίτερα, τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, αφού το υπουργείο Οικονομικών θα έχει μια καλύτερη εικόνα για τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη μείωση της προκαταβολής φόρου.

Οι προκαταβολές φόρου επιφέρουν ετήσια έσοδα 2,5 δισ. ευρώ στο Δημόσιο και στόχος του υπουργείου Οικονομικών, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, είναι «να δώσουμε το μεγαλύτερο ύψος μείωσης που μπορούμε».
«Θα είναι γενναία η μείωση της προκαταβολής φόρου», ανέφερε, περιγράφοντας μια σύνθετη διαδικασία άντλησης στοιχείων πτώσης τζίρου, τόσο για τις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στις πληττόμενες με τους ΚΑΔ αλλά και σε όσες δεν έχουν ενταχθεί στα μέτρα στήριξης.

Λίγες ώρες πριν την επίσημη πρώτη συνάντηση των ηγετών των 27 κρατών-μελών της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης που έχει προτείνει η Κομισιόν, ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι οι συζητήσεις είναι δύσκολες καθώς υπάρχει μεγάλο χάσμα ανάμεσα στις προτάσεις της Κομισιόν και τις απαιτήσεις ορισμένων κρατών-μελών. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να δοθούν δάνεια με αυστηρές προϋποθέσεις, τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της πρότασης αυξημένων επιχορηγήσεων. Τώρα ξεκινά η συζήτηση, είπε και εκτίμησε ότι αν τελικά υπάρξουν προϋποθέσεις, θα είναι οι ίδιες για όλες τις χώρες.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, εκτίμησε ότι το πακέτο των 32 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στην Ελλάδα με βάση την αρχική πρόταση, δεν πρόκειται να αρχίσει να εισρέει στη χώρα πριν από το 2021.

Το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται ώστε τις επόμενες ημέρες να νομοθετήσει όλες τις τελευταίες εξαγγελίες, για αύξηση του αριθμού των δόσεων εξόφλησης φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ καθώς και για τη σταδιακή, σε πολλές δόσεις, εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεων που έχουν τεθεί σε αναστολή.

Όπως είναι γνωστό, οι τελευταίες αυτές υποχρεώσεις θα μπορούν να εξοφληθούν από τους φορολογούμενους από το 2021, είτε σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις είτε σε 24 με χαμηλό επιτόκιο. Το επιτόκιο αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, θα είναι κοντά στο 2,5%.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v