Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αξιωματούχος Κομισιόν: Ένας μήνας διορία για τον Πτωχευτικό Νόμο

Οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, ζητούν ξεκάθαρες λύσεις που δεν θα αφήνουν παραθυράκια για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, τονίζει ο αξιωματούχος. Τα σημεία τριβής με τις τράπεζες.

Αξιωματούχος Κομισιόν: Ένας μήνας διορία για τον Πτωχευτικό Νόμο

Μέχρι τέλος Ιουλίου και όχι Ιουνίου είναι η διορία που έχει δοθεί στην Ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει και να ψηφίσει τον νέο Πτωχευτικό νόμο.

Αυτό δήλωσε πριν από λίγο ανώτατος αξιωματούχος της Κομισιόν στο Euro2day.gr, απαντώντας σε σχετικές διαρροές.

Ο Αξιωματούχος, που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Θεσμών και κυβέρνησης ανέφερε ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup του Ιουνίου 2020, η ελληνικές αρχές έχουν διορία μέχρι το τέλος Ιουλίου να γεφυρώσουν τις διαφορές που προκύπτουν μεταξύ της κυβέρνησης και κάποιων τραπεζών για την νέα λειτουργία τους συστήματος της απορρόφησης της πρώτης κατοικίας μετά από πτώχευση, τον τρόπο καταγραφής των πτωχεύσεων, την απάλειψη των χρεών και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, τόσο οι θεσμοί όσο και το EuroWorking Group αλλά και οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, ζητούν ξεκάθαρες λύσεις που δεν θα αφήνουν παραθυράκια για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Η στάση αυτή, έχει ήδη γίνει αποδεκτή από τον υπουργό οικονομικών, Χρήστο Σταικούρα και γι αυτό αναγράφεται στο ανακοινωθέν του Eurogroup του Ιουνίου.

Εν συνεχεία, ο ανώτατος αξιωματούχος ανέφερε ότι θα είναι «εξαιρετικά δύσκολο» να μπορέσει κάποιος να δημιουργήσει ένα κριτήριο που θα προστατεύει τους οικονομικά ευάλωτους από την κατάσχεση της πρώτης κατοικία και ότι αυτό είναι το μεγάλο σημείο τριβής μεταξύ των δύο πλευρών.

Αναφέρθηκε ότι η προοπτική δημιουργίας κρατικού φορέα ως μεσάζων σε τέτοιες περιπτώσεις θα «είναι χρονοβόρα» με «όχι ξεκάθαρα αποτελέσματα» γεγονός που θα επιβαρύνει και τις Τράπεζες.

Η δεύτερη πρόταση της Ελληνικής πλευράς για τον Πτωχευτικό νόμο αναμένεται να σταλεί στους Θεσμούς εντός των ημερών, όμως, όπως δήλωσε ο Κοινοτικός αξιωματούχος, «το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να κινηθεί η Ελληνική πλευρά είναι πλέον ξεκάθαρο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v