Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Άτοκο» το 70% των τραπεζικών καταθέσεων!

Συνεχίζεται η τάση απομάκρυνσης από τους προθεσμιακούς λογαριασμούς, λόγω και των πενιχρών αποδόσεων που προσφέρουν. Ετσι, το Μάιο, με τις συνολικές καταθέσεις να αυξάνονται, οι προθεσμιακές υποχώρησαν κατά 36 εκατ. ευρώ!

«Άτοκο» το 70% των τραπεζικών καταθέσεων!

Ο Μάιος ήταν ένας ακόμη μήνας, μέσα στον οποίο αυξήθηκαν οι καταθέσεις των νοικοκυριών στις ελληνικές τράπεζες και οι αποταμιευτές συνέχισαν να απομακρύνονται από τους προθεσμιακούς λογαριασμούς, προτιμώντας να έχουν άμεση δυνατότητα ανάληψης των χρημάτων τους.

Η πολύμηνη αυτή τάση, η οποία αντανακλά τα ολοένα και χαμηλότερα επιτόκια που προσφέρουν οι προθεσμιακές καταθέσεις, φαίνεται ότι θα συνεχιστεί, καθώς μέσα στον Ιούνιο είχαμε περαιτέρω αποκλιμάκωση των συγκεκριμένων αποδόσεων.

Ειδικότερα, ακόμη και για πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά (αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ), δύσκολα τα προσφερόμενα επιτόκια στις δωδεκάμηνες τοποθετήσεις υπερβαίνουν το 0,15% (φορολογικός συντελεστής 15% συν πρόσθετη επιβάρυνση λόγω εισφοράς αλληλεγγύης), πέρα ενδεχομένως από κάποια κουπόνια αγορών.

Έτσι, με βάση τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, ενώ το Μάιο οι συνολικές καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων αυξήθηκαν κατά 194 εκατ. ευρώ (από τα 119,224 στα 119,292 δισ. ευρώ), οι προθεσμιακές καταθέσεις υποχώρησαν κατά 36 εκατ. ευρώ! (αντίθετα, αύξηση 220 εκατ. σημείωσαν οι καταθέσεις όψεως και 10 εκατ. οι τοποθετήσεις ταμιευτηρίου).

Το ποσοστό των προθεσμιακών καταθέσεων επί των συνολικών καταθέσεων μειώνεται περαιτέρω στο 31,5% αν στις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών προσθέσουμε και αυτές των μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων (25,189 δισ. ευρώ το Μάιο, όπου μόλις το 18% είναι τοποθετημένο σε προθεσμιακούς λογαριασμούς).

Ως αποτέλεσμα, στο τέλος Μαΐου, μόνο το 31,5% των συνολικών καταθέσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ήταν τοποθετημένο σε προθεσμιακές καταθέσεις, άρα το υπόλοιπο 68,5% αφορούσε αποταμιεύσεις μηδενικού σχεδόν επιτοκίου.

Όχι και άσχημα για τις τράπεζες…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v