Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι ισχύει για τις αναστολές συμβάσεων και τις επιδοτήσεις ΕΣΠΑ

Διευκρινίσεις της ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ για το πώς υπολογίζονται οι Ετήσιες Μονάδες Εργασίας, στην περίπτωση που μια επιχείρηση έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και ανέστειλε τις συμβάσεις του προσωπικού της.

Τι ισχύει για τις αναστολές συμβάσεων και τις επιδοτήσεις ΕΣΠΑ

Και οι εργαζόμενοι που τέθηκαν ή βρίσκονται σε αναστολή  εργασίας προσμετρώνται στις Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (ΕΜΕ) που υποχρεωτικά θα πρέπει να διατηρεί μια επιχείρηση, όταν υπάγεται στα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ, και στις επιλέξιμες δαπάνες του επενδυτικού σχεδίου περιλαμβάνεται και η κάλυψη του μισθολογικού κόστους.

Ωστόσο, για το χρονικό διάστημα που ο εργαζόμενος τελεί υπό αναστολή, το μισθολογικό κόστος  δεν καλύπτεται από το πρόγραμμα του ΕΠΑνΕΚ στο οποίο έχει υπαχθεί η επιχείρηση, καθώς αυτό (το μισθολογικό κόστος) πληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αυτό διευκρινίζει η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα Καινοτομία (ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ), μετά το πλήθος των ερωτημάτων που δέχθηκε σχετικά με το τι ισχύει για περιπτώσεις επιχειρήσεων που έθεσαν το προσωπικό τους ή μέρος αυτού σε καθεστώς αναστολής εργασίας.

Όπως αναφέρει η ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ, με τον όρο «αναστολή σύμβασης εργασίας» νοείται ότι ο μισθωτός δεν θα παρέχει για ορισμένο ή αόριστο χρονικό διάστημα τη συμφωνημένη εργασία του, με ή χωρίς υπαιτιότητά του, ενώ η σύμβαση εξακολουθεί να ισχύει και να δεσμεύει τα μέρη.

Με άλλα λόγια, κατά τον χρόνο αναστολής της σύμβασης εργασίας αναστέλλεται η υποχρέωση του εργαζομένου να παρέχει την εργασία του ενώ η υποχρέωση του εργοδότη να καταβάλλει ή όχι τον μισθό εξαρτάται από το είδος της αναστολής.

Κατά τα λοιπά, όλοι οι όροι και οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει τα μέρη κατά την κατάρτιση της σύμβασης εξακολουθούν να υφίστανται και να δεσμεύουν τους συμβαλλόμενους. Ειδικότερα, κατά το χρονικό διάστημα αυτό εξακολουθεί να υφίσταται η υποχρέωση πίστης του μισθωτού στον εργοδότη του, η διαφύλαξη των απορρήτων της επιχείρησης των οποίων έχει λάβει γνώση εκ της θέσης του σε αυτήν, η κίνηση της πειθαρχικής διαδικασίας για παραπτώματα που υπέπεσε ο μισθωτός κατά τον χρόνο λειτουργίας της σύμβασης πριν την αναστολή κ.ο.κ.

Εξάλλου, σημειώνει η ΕΥΔ, για τις επιχειρήσεις που απαγορεύτηκε η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής ή για τις επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά λόγω των αρνητικών συνεπειών της Covid-19 βάσει ΚΑ∆ κύριας δραστηριότητας ή δευτερεύουσας βάσει των ακαθάριστων εσόδων έτους 2018, χορηγήθηκε η δυνατότητα αναστολής της σύμβασης εργασίας για λόγους ανωτέρας βίας.

Η ενεργοποίηση από τις επιχειρήσεις της δυνατότητας αναστολής της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας και η θέση των μισθωτών στο καθεστώς αυτό έχει ως έννομη συνέπεια την αναστολή της υποχρέωσης παροχής εργασίας και την απαλλαγή του εργοδότη από την καταβολή μισθού. Οι υπόλοιποι όροι της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας εξακολουθούν να ισχύουν και να δεσμεύουν τα μέρη.

Με βάση τα παραπάνω, ο εργαζόμενος εξακολουθεί να διατηρεί την ιδιότητα του μισθωτού και επιπλέον του παρέχεται ασφαλιστική κάλυψη από τον e-ΕΦΚΑ, σύμφωνα με το με Α.Π 82992/6.5.2020 έγγραφο του ∆ιοικητή του.

Συνεπώς, το χρονικό διάστημα αναστολής της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας πρέπει να υπολογίζεται στον στόχο διατήρησης ΕΜΕ, καθότι σύμφωνα με τα ανωτέρω, εξακολουθεί να ισχύει η σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, ο εργαζόμενος εξακολουθεί να διατηρεί την ιδιότητα του μισθωτού και να ασφαλίζεται, πλην όμως για λόγους ανωτέρας βίας (Covid-19) αναστέλλεται η παροχή εργασίας και αντίστοιχα η καταβολή του μισθού του από τον εργοδότη του. Περαιτέρω, σύμφωνα με τα ανωτέρω διαλαμβανόμενα, το χρονικό διάστημα της αναστολής θα πρέπει να συνυπολογιστεί στο χρονικό διάστημα των 12 μηνών πριν την τελευταία διοικητική πράξη.

Τέλος, σημειώνει η ΕΥΔ, εργαζόμενος ο οποίος τέθηκε σε αναστολή δύναται να είναι επιλέξιμη δαπάνη για το χρονικό διάστημα πριν και μετά τη θέση του σε αναστολή, υπό την προϋπόθεση ότι η σύμβαση εξαρτημένης εργασίας εκτελείται κανονικά, ήτοι ο εργαζόμενος παρέχει την εργασία του και ο εργοδότης καταβάλλει τον μισθό του, λαμβάνοντας υπόψη υφιστάμενες αρνητικές προϋποθέσεις που έχουν τεθεί στις προσκλήσεις του ΕΠΑνΕΚ, για την επιλεξιμότητα της απασχόλησης, όπως π.χ. «Ε.Μ.Ε μισθωτής εργασίας το κόστος της οποίας επιχορηγείται από άλλο φορέα (π.χ. ΟΑΕ∆) δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη προς συγχρηματοδότηση στην παρούσα κατηγορία δαπανών, αλλά προσμετράται στη διατήρηση προσωπικού».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v