Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Unicredit: H Ελλάδα θα χάσει τα μισά τουριστικά της έσοδα

Αναθεωρεί στο 16% την εκτίμηση για την ύφεση που θα πλήξει φέτος τη χώρα μας. Δεν θα καλυφθούν οι απώλειες το 2021, υποστηρίζει.

Unicredit: H Ελλάδα θα χάσει τα μισά τουριστικά της έσοδα

Η UniCredit διατηρεί την απαισιόδοξη προσέγγισή της για την ύφεση στην Ελλάδα φέτος, αφού διαβλέπει ότι η πτώση του εγχώριου ΑΕΠ θα κινηθεί στο 16% φέτος από 18,6% που έβλεπε πριν, κυρίως λόγω της ισχυρής μείωσης στα έσοδα από τον τουρισμό, ενώ ψαλιδίζει περισσότερο την ανάκαμψη που προβλέπει για το 2021 στο 11,8% από 15,5% προγενέστερα.

Η βελτίωση την πρόβλεψη της UniCredit αντανακλά την καλύτερη επίδοση του ΑΕΠ από την αναμενόμενη στο πρώτο τρίμηνο του έτους, λόγω του περιορισμού της πανδημίας στη χώρα και επισημαίνει ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά λιγότερο από 2% (σ.σ. 1,6%) σε τριμηνιαία βάση έναντι 3,6% στην Ευρωζώνη, λόγω της αυξημένης δημόσιας κατανάλωσης (η οποία πρόσθεσε 0,5% στο ΑΕΠ) και των αποθεμάτων (0,8%). Αυτά αντισταθμίζουν εν μέρει την αναμενόμενη αρνητική επίπτωση από την εγχώρια ζήτηση και τις καθαρές εξαγωγές (που αφαίρεσαν 1,2% και 1,3% αντίστοιχα από το ΑΕΠ).

Η ελληνική οικονομία είναι πιθανό να επιδείξει μια άνευ προηγουμένου συρρίκνωση του ΑΕΠ για το 2ο τρίμηνο του 2020 λόγω των περιορισμών στα ταξίδια και στις μετακινήσεις. Οι κύριες εξαγωγικές αγορές της Ελλάδας αναμένεται να είναι μεταξύ των χωρών που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία και αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε απότομη πτώση της ζήτησης για ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες. Αυτή η μείωση της ζήτησης θα ενισχυθεί επίσης από την υψηλή σημασία της ναυτιλίας στις εξαγωγές υπηρεσιών. Η ανοιξιάτικη τουριστική περίοδος, η οποία συνήθως αντιπροσωπεύει το 25% των ετήσιων τουριστικών εσόδων της Ελλάδας (που αντιστοιχούν στο 10% του ΑΕΠ το 2019), έχει χαθεί.

Επιπλέον, η πτώση των κρατήσεων που διαφορετικά θα γινόταν την άνοιξη για το καλοκαίρι είναι πιθανό να σημαίνει ότι η επίδραση της πανδημίας θα είναι πιο επίμονη στον τουρισμό από ό,τι θα είναι σε άλλους τομείς.

Δεδομένου ότι η φυσιολογική τουριστική δραστηριότητα θα είναι δυνατή μόνο και πάλι από τον Ιούλιο (όταν αρθούν οι υπόλοιποι περιορισμοί στις πτήσεις), υπάρχουν χαμηλότερες κρατήσεις. Μαζί με τις επιπτώσεις στο εισόδημα στις χώρες και την παρατεταμένη διαταραχή στην εναέρια κυκλοφορία, μπορεί αυτό να μεταφραστεί σε απώλεια άνω του 50% των τουριστικών εσόδων φέτος.

Η κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει ένα μεγάλο ποσό εισοδηματικής στήριξης και μέτρα ρευστότητας για τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις που υποστηρίζουν την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.

Στα τέλη Μαΐου, η δημοσιονομική παρέμβαση της κυβέρνησης για το 2020 αυξήθηκε σε 15 δισεκατομμύρια ευρώ (8% του ΑΕΠ του 2019), συμπεριλαμβανομένων των 9 δισεκατομμυρίων ευρώ στις μεταφορές, επιδοτήσεις και φορολογικές ελαφρύνσεις, καθώς και την αναβολή πληρωμών και δανείων ύψους 6 δισ. ευρώ για εγγυήσεις για τραπεζικό δανεισμό σε επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η αξία του πακέτου ανέρχεται σε 24 δισ. ευρώ (περίπου 13% του ΑΕΠ), ενώ η αξία των δανείων μπορεί να αξιοποιηθεί από τις εγγυήσεις που χρηματοδοτούνται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θα ήταν πρόθυμος να παρουσιάσει πρόσθετα φορολογικά μέτρα το φθινόπωρο, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα καταφέρνει τη μείωση του πρωταρχικού στόχου για το πλεόνασμα για το 2021 σε λιγότερο από 2% του ΑΕΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v