Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανησυχία στις τράπεζες για τα δάνεια των μικρομεσαίων

Τι προβληματίζει τις διοικήσεις των τραπεζών όσον αφορά τη δεξαμενή από την οποία θα προκύψουν τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ποιες κατηγορίες δανείων είναι οι πιο επίφοβες. Το σωσίβιο του προγράμματος-γέφυρα.

Ανησυχία στις τράπεζες για τα δάνεια των μικρομεσαίων

Προβληματισμό προκαλεί στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών το χαρτοφυλάκιο των δανείων των νοικοκυριών, μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών που έχει ρυθμιστεί και έχει μπει σε καθεστώς αναστολής δόσης, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης, τα οποία εφαρμόζουν ήδη οι τράπεζες.

Τραπεζικές πηγές τονίζουν στο Euro2day.gr πως παρότι μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου δεν θα υπάρξει σαφή και ξεκάθαρη εικόνα για τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα προκύψουν εξαιτίας της πανδημίας και των αρνητικών επιπτώσεων αυτής στην οικονομία, η μεγάλη ανησυχία «εντοπίζεται στα δάνεια που έχουν ρυθμιστεί αλλά και σε όσα έχουν ρυθμιστεί τα τελευταία πέντε χρόνια παραπάνω από μία φορά».

Προσθέτουν, μάλιστα, ότι πρόκειται για μια επίφοβη δεξαμενή δανείων καθώς «προ της πανδημίας, για το 37% των μακροχρόνια ρυθμισμένων δανείων αλλά και το 66% των βραχυπρόθεσμων ρυθμίσεων, η απορρύθμιση εμφανιζόταν μόλις ένα 3μηνο μετά την έναρξη της ρύθμισης». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, τα εν λόγω ποσοστά αυξάνονταν προ κορωνοϊού σε 40% και 79%, αντίστοιχα, σε χρονικό ορίζοντα 1 έτους από την εφαρμογή της ρύθμισης. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία, τα δάνεια που τελούσαν τον Φεβρουάριο του 2020 σε καθεστώς ρύθμισης ανέρχονταν περίπου στα 25 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν το 36% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ανεργία

Ο βασικός παράγοντας που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά των δανειοληπτών που έχουν ρυθμισμένα δάνεια, γεγονός που σημαίνει ότι αντιμετώπιζαν και προ Covid-19 εισοδηματική πίεση, είναι σύμφωνα με υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή, η πορεία της ανεργίας. «Είναι δεδομένο πως θα υπάρξει αύξηση της ανεργίας τους επόμενους 6-7 μήνες καθώς αρκετοί εργαζόμενοι βρίσκονται ήδη εκτός εργασίας στα επαγγέλματα που συνδέονται άμεσα και έμμεσα με τις τουριστικές υπηρεσίες και την εστίαση», αναφέρει η ίδια πηγή.

Ανάσχεση

Φρένο στην αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων επιχειρούν να βάλουν κυβέρνηση και τράπεζες με το νέο πρόγραμμα-γέφυρα, 9μηνης διάρκειας, το οποίο θα ψηφιστεί από τη Βουλή εντός του Ιουλίου. Το πρόγραμμα αφορά στην κλιμακωτή επιδότηση της μηνιαίας δόσης από το δημόσιο και για πρώτη φορά επιβραβεύει και τους συνεπείς μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020 δανειολήπτες. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα στήριξης για όσους έχουν δανειστεί με εγγύηση την πρώτη κατοικία και αφορά νοικοκυριά, επαγγελματίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

«Το εργαλείο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι θα δώσει ανάσα σε δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά και θα στηρίξει τόσο τους δανειολήπτες όσο και τις τράπεζες να περάσουν με τις μικρότερες απώλειες το χρονικό διάστημα μέχρι την Άνοιξη του 2021, όταν και ευελπιστούμε ότι θα υπάρξουν θετικές επιστημονικές εξελίξεις στο μέτωπο του φαρμάκου αλλά και του εμβολίου κατά του κορωνοϊού», τονίζει στο Euro2day.gr τραπεζική πηγή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v