Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι αλλάζει σε εισφορές επικουρικής-εφάπαξ γιατρών, μηχανικών και δικηγόρων

Τι προβλέπουν εγκύκλιοι του ΕΦΚΑ για τις αλλαγές στις εισφορές. Άνοιξε η δυνατότητα υποβολής ΑΠΔ με μειωμένες εισφορές κύριας ασφάλισης Ιουνίου. Πώς θα επιλέξουν νέα ασφαλιστική κατηγορία οι 250.000 μη μισθωτοί.

Τι αλλάζει σε εισφορές επικουρικής-εφάπαξ γιατρών, μηχανικών και δικηγόρων

«Άνοιξε» η δυνατότητα υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) μισθολογικής περιόδου Ιουνίου, στις οποίες οι εργοδότες οφείλουν να δηλώσουν τις νέες μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές για κύρια ασφάλιση.

Προσοχή όμως. Οι μειώσεις αφορούν μόνο τους μισθωτούς με πλήρη απασχόληση. Η σχετική εγκύκλιος εκδόθηκε μόλις χθες από τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, με τους νέους Κωδικούς Πακέτων Κάλυψης και τα μειωμένα κατά 0,90 ποσοστιαία μονάδα ποσοστά εισφορών. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν ΑΠΔ Ιουνίου έως τις 31 Ιουλίου, ενώ αύριο Παρασκευή 10 Ιουλίου λήγει και η παράταση που είχε δοθεί για την υποβολή των ΑΠΔ του Μαΐου.

Αναλυτικά, μειώνεται το ασφάλιστρο του κλάδου ανεργίας κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες. Η μείωση επιμερίζεται κατά 0,48 μονάδες στο ασφάλιστρο του εργοδότη και κατά 0,27 του εργαζόμενου. Το συνολικό ασφάλιστρο υπέρ ανεργίας διαμορφώνεται σε 4,25% και κατανέμεται 2,69% στον εργοδότη και 1,56% στον εργαζόμενο. Η εισφορά 1% υπέρ τ. Ο.Ε.Κ. μειώνεται κατά 0,15 μονάδα και διαμορφώνεται σε 0,85%.

Τι ισχύει με τις εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ

Εν τω μεταξύ, τρεις επιλογές για την επικούρηση και άλλες τόσες για το εφάπαξ έχουν από τον τρέχοντα μήνα οι περίπου 250.000 μη μισθωτοί, προκειμένου να πληρώσουν τις εισφορές τους.

Με άλλη εγκύκλιο, ο ΕΦΚΑ ξεκαθαρίζει ότι βάσει του νόμου που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020, τίθεται σε ισχύ η διαδικασία της επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας με ηλεκτρονική αίτηση στους κλάδους επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και έμμισθους δικηγόρους, μηχανικούς και υγειονομικούς. Να σημειωθεί βέβαια ότι οι νέες εισφορές ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου, όπως και για την κύρια ασφάλιση. Όμως, κατά το α’ εξάμηνο του έτους, οι περίπου 250.000 υπόχρεοι ασφάλισης σε έναν ή και τους δύο αυτούς κλάδους είχαν καταταχθεί υποχρεωτικά στην 1η και ελάχιστη ασφαλιστική κατηγορία, πληρώνοντας 42 ευρώ για την επικούρηση και 26 ευρώ για το εφάπαξ.

Πλέον, μπορούν να επιλέξουν μεταξύ και των υπόλοιπων δύο κατηγοριών, ήτοι 51 ευρώ για επικούρηση και 31 ευρώ για εφάπαξ στην 2η κατηγορία και 61 ευρώ για επικούρηση και 37 ευρώ για εφάπαξ στην 3η κατηγορία. Οφείλουν βέβαια να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους. Εάν δεν το πράξουν, βάσει της εγκυκλίου που εκδόθηκε χθες, θα παραμείνουν για όλο το 2020 στην πρώτη κατηγορία κάθε κλάδου.

Η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει επίσης ότι στις περιπτώσεις που μισθωτός έχει και μπλοκάκι, η 1η κατηγορία είναι η κατώτατη κατηγορία καταβολής εισφορών για το σύνολο των δραστηριοτήτων. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως εάν το ποσό των εισφορών από τη μισθωτή απασχόληση υπολείπεται του ποσού εισφοράς της κατώτατης κατηγορίας, θα πρέπει ο ασφαλισμένος να πληρώσει τη διαφορά.

Στις περιπτώσεις πολλαπλής μη μισθωτής δραστηριότητας, θεσπίζεται η καταβολή μίας εισφοράς.

Για τους έμμισθους δικηγόρους ισχύει ο επιμερισμός των ποσών της μηνιαίας εισφοράς κατά 50% για τον εντολέα και κατά 50% για τον ασφαλισμένο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v