Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Εγκρίθηκαν σε χρόνο-ρεκόρ τα «μαξιλάρια» για την Ελλάδα

Τροποποίηση fast track 13 περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ (2014-2020) και δύο εθνικών επιχειρησιακών προγραμμάτων. Καθίστανται διαθέσιμα 1,14 δισ. ευρώ για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.

ΕΕ: Εγκρίθηκαν σε χρόνο-ρεκόρ τα «μαξιλάρια» για την Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σε χρόνο-ρεκόρ τροποποιήσεις προγραμμάτων ύψους 1,14 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, από τα οποία αναμένεται να επωφεληθούν γύρω στις 90.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την κρίση του κορωνοϊού.

Το 1,14 δισ. ευρώ, που αποτελούν κονδύλια πολιτικής συνοχής (ποσό που, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής συνεισφοράς, καθιστά δυνατές συνολικές επενδύσεις άνω του 1,50 δισ. ευρώ) θα χρηματοδοτήσει μέτρα υπέρ των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα και καινοτομία».

Από το ποσό αυτό, περίπου 600 εκατ. ευρώ χορηγούνται υπό μορφή επιχορηγήσεων, ενώ το υπόλοιπο ποσό χορηγείται υπό μορφή επιστρεφόμενης ενίσχυσης (χρηματοδοτικά μέσα). Συνολικά, μέσω αυτών των καθεστώτων, αναμένεται να στηριχθούν περίπου 90.000 επιχειρήσεις, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η έγκριση των κονδυλίων προκύπτει από την τροποποίηση δεκατριών περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020 και δύο εθνικών επιχειρησιακών προγραμμάτων. Με τις εν λόγω τροποποιήσεις καθίστανται διαθέσιμα 1,14 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία, μέσω της χρηματοδότησης μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας.

«Χαιρετίζω την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει η Ελλάδα για την ανάληψη ταχείας δράσης, με στόχο τη στήριξη της οικονομίας, ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της απασχόλησης», δήλωσε η επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα.

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής επισημαίνεται ότι «η Ελλάδα θέσπισε ταχύτατα ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης και από τον Απρίλιο έχει θεσπίσει τέσσερα καθεστώτα στήριξης επιχειρήσεων:

  1. Εγγυήσεις δανείων προς τις επιχειρήσεις μέσω της δημιουργίας ενός Ταμείου Εγγυήσεων για δάνεια κεφαλαίων κίνησης
  2. Επιδότηση επιτοκίου για υπάρχοντα δάνεια των ΜμΕ
  3. Επιδότηση επιτοκίου για νέα δάνεια κεφαλαίων κίνησης των ΜμΕ
  4. Καθεστώς επιστρεπτέων προκαταβολών υπό μορφή επιχορηγήσεων προς τις ΜμΕ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v