Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον αναπτυξιακό νόμο και τα... γήπεδα 5x5

Ωφελούμενες από τις ενισχύσεις του ν. 4399/2016 και οι αμιγώς αθλητικές εγκαταστάσεις. Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ποιοι ΚΑΔ είναι επιλέξιμοι και το «σκεπτικό».

Στον αναπτυξιακό νόμο και τα... γήπεδα 5x5

Τη δυνατότητα ένταξης και των αμιγώς αθλητικών εγκαταστάσεων στον αναπτυξιακό νόμο 4399/2016, δίνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που κατατέθηκε στη βουλή. Πλέον, στα κίνητρα του νόμου, που παρέχει φορολογικές απαλλαγές, επιχορήγηση, επιδότηση μίσθωσης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, μπορούν να υπαχθούν μεταξύ άλλων και τα γήπεδα 5x5.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, η δυνατότητα επιχορήγησης αθλητικών χώρων κατασκευασμένων από ιδιώτες θα ήταν ευεργετική τόσο για τον αθλητισμό και την κοινωνία όσο και για την οικονομία. Η πολιτεία δεν έχει την ευχέρεια που είχε στο παρελθόν για τη δημιουργία νέων αθλητικών εγκαταστάσεων, καθότι το βάρος πέφτει κυρίως στην λειτουργία των ήδη υφιστάμενων.

Με τη δυνατότητα που δίνει η προτεινόμενη διάταξη δημιουργείται το πλαίσιο εκείνο για την προώθηση της δημιουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων προς όφελος της κοινωνίας (σωματεία, αθλητές αγωνιστικού αθλητισμού και αθλούμενοι).

Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα οικονομικής ανάπτυξης ενός πολλά υποσχόμενου κλάδου παγκοσμίως, αυτού της αθλητικής οικονομίας (αθλητική δραστηριότητα, διοργανώσεις), η οποία μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα και στον αθλητικό τουρισμό.

Η δυνατότητα που ήδη υπάρχει με τον ν. 4399/2016 στον τομέα τουρισμού (περ. ζζ’ της παρ. 4γ του άρθρου 7) για την ενίσχυση σε προπονητικά κέντρα αθλητικού τουρισμού είναι εξαιρετικά περιοριστική καθότι η αθλητική δραστηριότητα συνδέεται μόνο με το τουριστικό προϊόν.

Με το προτεινόμενο άρθρο (σ.σ. άρθρο 41) εντάσσονται σε καθεστώς ενισχύσεων αμιγώς αθλητικές εγκαταστάσεις αποσυνδεόμενες από το τουριστικό στοιχείο. Συγκεκριμένα, εντάσσονται σε καθεστώς ενίσχυσης οι «Υπηρεσίες γηπέδων (4x4, 5x5 κλπ) ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, αντισφαίρισης κλπ» (ΚΑΔ 93.11.10.01) και οι «Υπηρεσίες κολυμβητηρίου (πισίνας)» (ΚΑΔ 93.11.10.03).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v