Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

DBRS: Το ελληνικό real estate δεν έχει ανοσία στην πανδημία

Παρά την άνοδο τιμών των εγχώριων ακινήτων το πρώτο τρίμηνο, ο οίκος τονίζει ότι η πανδημία αυξάνει την αβεβαιότητα για το υπόλοιπο του έτους. Οι πιεσμένες τιμές λόγω κρίσης και τα εύσημα για την ψηφιοποίηση διαδικασιών.

DBRS: Το ελληνικό real estate δεν έχει ανοσία στην πανδημία

H ελληνική αγορά ακινήτων διατήρησε το θετικό momentum το πρώτο τρίμηνο του 2020 παρά την εκδήλωση της πανδημίας, τονίζει σε έκθεσή της η DBRS.

Μετά από πτώση 54% από το 2009 έως το 2017, οι τιμές των ακινήτων κατέγραψαν μέση άνοδο 9% τη διετία 2018-19. Οι τιμές των ακινήτων ενισχύθηκαν επιπλέον κατά 6,9% από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2020.

Η αύξηση της ζήτησης από ξένους επενδυτές αλλά και οι βελτιωμένες εγχώριες οικονομικές συνθήκες αποτέλεσαν τους μοχλούς ανάκαμψης της αγοράς. Ωστόσο, τονίζει ο οίκος, το πρωτοφανές οικονομικό σοκ από την πανδημία λογικά θα έχει αντίξοες επιπτώσεις τόσο στην κατασκευαστική δραστηριότητα όσο και στις συναλλαγές real estate το δεύτερο τρίμηνο και εγείρει αβεβαιότητα για την εξέλιξη της αγοράς και τις τιμές στο δεύτερο μισό του έτους.

Δεδομένης της μεγάλης εξάρτησης από τη ζήτηση των ξένων, το outlook της ελληνικής αγοράς ακινήτων θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας και τον ρυθμό ανάκαμψης στις μεγάλες διεθνείς αγορές, τη διάθεση για ταξίδια και, ως έναν βαθμό, από την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην ικανότητα της Ελλάδας να διαχειριστεί την κρίση.

Κατά την εκτίμηση της DBRS, η μακροπρόθεσμη εικόνα της εγχώριας αγοράς ακινήτων θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της χώρας να ξεπεράσει την πανδημία χωρίς μόνιμες ζημιές στην αγορά εργασίας και την ικανότητα ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών, βελτιώνοντας τις μακροχρόνιες προοπτικές της οικονομίας και συνεχίζοντας τις δομικές μεταρρυθμίσεις.

«Η πρόσφατη προσπάθεια βελτίωσης της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, μέσω ψηφιοποίησης μιας σειράς διαδικασιών, θεωρείται θετική και, εάν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στη στρατηγική της κυβέρνησης για μείωση της γραφειοκρατίας και βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα», δήλωσε η κα Σπυριδούλα Τζίμα, assistant vice president στην DBRS.

Το σταθερό μακροοικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με το ελληνικό καθεστώς απόκτησης επενδυτικού ακινήτου από μη κατοίκους της ΕΕ και το γεγονός ότι οι τιμές των ελληνικών ακινήτων συμπιέστηκαν από την παρατεταμένη κρίση, κατέστησαν την ελληνική αγορά real estate ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Ωστόσο, η εξάρτηση από τη ζήτηση των ξένων επενδυτών καθιστά την ελληνική αγορά ευάλωτη σε σοκ, προειδοποιεί ο οίκος.

   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v