Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόγραμμα επιδοτούμενης κατάρτισης εργαζομένων στην Αττική

Ειδικό πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής και κατάρτισης θα υλοποιήσουν τα επιμελητήρια της Αθήνας. Επιδοτούμενη η συμμετοχή των εργαζομένων. Πώς θα γίνει η κατάρτιση.

Πρόγραμμα επιδοτούμενης κατάρτισης εργαζομένων στην Αττική

Την κατάρτιση και την αναβάθμιση των γνώσεων χιλιάδων εργαζομένων στην περιφέρεια Αττικής πρόκειται να αναλάβουν τα έξι τοπικά επιμελητήρια μέσω προγράμματος του ΕΣΠΑ. Για τη συγκεκριμένη δράση θα διατεθούν 8 εκατ. ευρώ και οι εργαζόμενοι που θα λάβουν μέρος θα καταρτισθούν σε αντικείμενα που σχετίζονται για την προσαρμογή τους στις αλλαγές της τοπικής αγοράς εργασίας (τεχνολογικές, περιβαλλοντικές) και στο νέο αναπτυξιακό περιβάλλον της Περιφέρειας Αττικής.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα που προβλέπει την παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής και επαγγελματικής κατάρτισης θα υλοποιηθεί εξ ολοκλήρου από τα επιμελητήρια και για το λόγο αυτό δεν θα εμπλακούν οι επιχειρήσεις που απασχολούν τους ωφελούμενους. Επίσης προβλέπεται και η επιδότηση των εργαζομένων με συγκεκριμένα ποσά ανά σκέλος κατάρτισης.

Όπως ορίζει η πρόσκληση, τα προγράμματα κατάρτισης μπορούν να υλοποιηθούν είτε με τη μέθοδο της συμβατικής κατάρτισης στην τάξη, είτε με τη μέθοδο της μικτής κατάρτισης, συνδυάζοντας συνδυάζοντας τη ζωντανή διά ζώσης διδασκαλία σε αίθουσα με δραστηριότητες σύγχρονης και ασύγχρονης τηλε-εκπαίδευσης είτε με τη μέθοδο της τηλεκατάρτισης (σύγχρονη και ασύγχρονη τηλε-εκπαίδευση).

Βάσει της πρόσκλησης, ο δικαιούχος, δηλαδή τα επιμελητήρια θα πρέπει να υποβάλλει σχέδιο δράσης που θα περιλαμβάνει περιγραφή του σκοπού και τεκμηρίωση της αναγκαιότητας/σκοπιμότητας υλοποίησης των προτεινόμενων θεματικών αντικειμένων κατάρτισης.

Επίσης θα πρέπει να υπάρχει η παρουσίαση των βασικών στοιχείων του σχεδίου δράσης, δηλαδή (α) αριθμός καταρτιζόμενων, μεθοδολογία και κριτήρια επιλογής και οργάνωσης τους σε τμήματα κατάρτισης (β) γνωστικά αντικείμενα της κατάρτισης (γ) περιγραφή των συμβουλευτικών υπηρεσιών που θα παρασχεθούν.

Συγκεκριμένα, η δράση περιλαμβάνει τις παρακάτω ενέργειες:

- Συμβουλευτική καθοδήγηση εργαζομένων για την ενίσχυση των προσόντων και δεξιοτήτων τους και τη βελτίωση της θέσης τους στην αγορά εργασίας. Περιλαμβάνεται η υλοποίηση έως τριών ατομικών συνεδριών με στόχο την διάγνωση των συγκεκριμένων αναγκών κατάρτισης για την απόκτηση επίκαιρων γνώσεων και την ανάπτυξη νέων απαραίτητων δεξιοτήτων.

- Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης για την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων σε οριζόντια αντικείμενα κατάρτισης που δύναται να αξιοποιηθούν από όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως κλάδου απασχόλησης, σχετιζόμενες με τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της Περιφέρειας Αττικής (π.χ. εισαγωγή καινοτομιών και δικτύωσης στο επιχειρηματικό περιβάλλον, εξωστρέφειας και εξαγωγικού εμπορίου, χρήσης ΤΠΕ και διαδικτύου ως εργαλείο βελτίωσης της απόδοσης στην εργασία, προστασίας του περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας, κ.α.)

- Πιστοποίηση Γνώσεων/Δεξιοτήτων. Περιλαμβάνεται η διεξαγωγή εξετάσεων πιστοποίησης στους ωφελούμενους, που θα ολοκληρώσουν την παρακολούθηση των προγραμμάτων κατάρτισης, από Φορέα/Φορείς οι οποίοι είναι διαπιστευμένοι να χορηγούν πιστοποίηση σύμφωνα με το πρότυπο ISO/IEC 17024 (Πιστοποίησης Προσώπων) ή από τον ΕΟΠΠΕΠ).

Σύμφωνα με την πρόσκληση, το μοναδιαίο κόστος κατάρτισης ανά ωφελούμενο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 7 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης, ενώ το επίδομα του κάθε ωφελούμενου από την εφαρμογή της δράσης, ορίζεται συνολικά στο ποσό των 5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης. Σημειώνεται ότι το κόστος πιστοποίησης εκτιμάται διακριτά από εκείνο της κατάρτισης και δεν θα πρέπει να ξεπερνά το ποσό των 120 ευρώ ανά εκπαιδευόμενο.

Ο μέγιστος προϋπολογισμός της κάθε πρότασης διαμορφώνεται ανά φορέα με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων των επιχειρήσεων/μελών των επιμελητηρίων, ως εξής:

Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) 2.000.000 ευρώ

Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΕΕΑ) 2.000.000 ευρώ

Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΒΕΑ) 1.000.000 ευρώ

Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ) 1.000.000 ευρώ

Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΕΠ) 1.000.000 ευρώ

Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΒΕΠ) 1.000.000 ευρώ

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v