Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλο έργο οδοφωτισμού στην Αττική προχωρά η Περιφέρεια

Θα περιλαμβάνει την αντικατάσταση περίπου 21.920 φωτιστικών υψηλής ενεργειακής απόδοσης σε βασικούς οδικούς άξονες. Στόχος είναι εξοικονόμηση ενέργειας άνω του 60%. Οι όροι της ΣΔΙΤ.

Μεγάλο έργο οδοφωτισμού στην Αττική προχωρά η Περιφέρεια

Ένα από τα μεγαλύτερα έργα οδοφωτισμού με σύμβαση ενεργειακής απόδοσης (ΣΕΑ) ή Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ετοιμάζει η Περιφέρεια Αττικής, για την αντικατάσταση των λαμπτήρων στο περιφερειακό οδικό δίκτυο.

Το οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Αττικής έχει μήκος περίπου 1.700 χιλιόμετρα και ο οδοφωτισμός του σήμερα γίνεται με παλαιούς λαμπτήρες ατμών, ισχύος από 150 W έως 1.000 W. Η ονομαστική εγκατεστημένη ισχύς εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 9,3 MW.

Το έργο θα περιλαμβάνει την αντικατάσταση περίπου 21.920 φωτιστικών σε βασικούς οδικούς άξονες αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής, με φωτιστικά υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Στόχος είναι η εγκατεστημένη ισχύς να μειωθεί σε κάτω από 3,7 MW περίπου, να υπάρξει, δηλαδή, εξοικονόμηση ενέργειας σε ποσοστό που θα ξεπερνάει το 60%.

Ο ανάδοχος θα αναλάβει την αποξήλωση των υπάρχοντων φωτιστικών και την προμήθεια και εγκατάσταση του εξοπλισμού για την αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων σε κύριους οδικούς άξονες και την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού και εφαρμογών για τη διαχείριση και τον έλεγχο του οδοφωτισμού.

Στην αγορά υποστηρίζουν πως ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης έχει αποφασίσει να προχωρήσει το έργο με ΣΕΑ, παρά τα παρατράγουδα και τις καταγγελίες που υπήρξαν για πολλά αντίστοιχα έργα οδοφωτισμού τα τελευταία χρόνια. Τα περισσότερα από τα έργα οδηγήθηκαν σε συγκεκριμένο ανάδοχο.

Σε εκκρεμότητα παραμένει εν τω μεταξύ ο μεγάλος διαγωνισμός του δήμου Αθηναίων, που είχε ανακοινωθεί πως θα γίνει με ΣΔΙΤ, για το δίκτυο οδοφωτισμού, ενώ προ τριμήνου ο δήμος Πειραιώς υπέγραψε σύμβαση με την κοινοπραξία OTΕ - Globiled.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v