Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράταση για τους δασικούς χάρτες ζητά η ΠΟΜΙΔΑ

Είναι άδικο να χαθούν νόμιμα αποκτημένες περιουσίες λόγω μιας προθεσμίας που εκ των πραγμάτων είναι αδύνατον να τηρηθεί, γράφει σε επιστολή προς το υπουργείο Ενέργειας.

Παράταση για τους δασικούς χάρτες ζητά η ΠΟΜΙΔΑ

Κατεπείγον αίτημα παράτασης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων αναμόρφωσης δασικών χαρτών που λήγει για όλους εντός των θερινών διακοπών του Αυγούστου, μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2020, υπέβαλε η ΠΟΜΙΔΑ προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ.

Αφού παρατηρεί ότι η ρύθμιση για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών αποτελεί επιτέλους αναγνώριση του αυτονόητου, ότι κατά τη σύνταξη των δασικών χαρτών το Κράτος δεν μπορεί να αγνοεί τις ίδιες τις προηγούμενες νόμιμες πράξεις του, η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί από το ΥΠΕΝ να λάβει υπόψη του ότι η μηνιαία ασφυκτική προθεσμία που προβλέπεται λήγει από 20 έως 28.8.2020, κατά περίπτωση, ήτοι εντός των θερινών διακοπών, με κλειστά τα πολεοδομικά γραφεία της χώρας και με αδύνατη την εξεύρεση εξειδικευμένου μηχανικού-τοπογράφου-δασολόγου που θα υποβάλλει τη σχετική αίτηση και τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά της .

Γι΄αυτό, αναφέρεται στην επιστολή, "επειδή είναι άδικο να χαθούν νόμιμα αποκτημένες περιουσίες λόγω μιας προθεσμίας που εκ των πραγμάτων είναι αδύνατον να τηρηθεί, σας παρακαλούμε με απόφασή σας να παρατείνετε ενιαία όλες αυτές τις προθεσμίες έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2020, ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και οι αρμόδιοι τεχνικοί να γνωρίζουν πότε θα λήξει η προθεσμία αυτή!".

Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κο Κωστή Χατζηδάκη & τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Νίκο Ταγαρά 

ΑΙΤΗΜΑ: Παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων αναμόρφωσης δασικών χαρτών μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Αξιότιμοι κε Υπουργέ, κε Υφυπουργέ

Με την παράγραφο 10 του άρθρου 48 του ν. 4685/2020 και σε εφαρμογή του άρθρου 6 της Υ.Α. 64663/2956/03.07.2020, οι Διευθύνσεις Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας κάλεσαν τους ιδιοκτήτες ακινήτων όλης της χώρας να υποβάλουν εντός μηνός τα δικαιολογητικά με τα οποία τα εκτός σχεδίου ακίνητά τους εξαιρούνται της δασικής νομοθεσίας λόγω διοικητικών πράξεων του ιδίου του Κράτους, όπως ένταξη σε ρυμοτομικά σχέδια πόλης, προυπάρχουσες νόμιμες οικοδομικές άδειες δόμησης κατοικιών ή εγκατάστασης και λειτουργίας κάθε είδους επιχειρήσεων (βιομηχανικών, τουριστικών κλπ.), παραχωρήσεις κληροτεμαχίων, κύρωσης διανομών και αναδασμών, αποφάσεις παραχώρησης γαιών για γεωργική εκμετάλλευση κλπ.

Αφού σας ευχαριστήσουμε θερμά γιατί επιτέλους νομοθετήσατε το αυτονόητο, ότι κατά τη σύνταξη των δασικών χαρτών το Κράτος δεν μπορεί να αγνοεί τις ίδιες τις προηγούμενες νόμιμες πράξεις του, σας ζητούμε να λάβετε υπόψη σας ότι η μηνιαία ασφυκτική προθεσμία που προβλέπει η ανωτέρω απόφαση και όλες οι ανωτέρω προσκλήσεις, λήγει από 20 έως 28.8.2020, κατά περίπτωση, ήτοι εντός των θερινών διακοπών. Ως εκ τούτου είναι αδύνατη η λήψη οποιασδήποτε βεβαίωσης από οποιοδήποτε πολεοδομικό γραφείο της χώρας, ή η εξεύρεση εξειδικευμένου μηχανικού-τοπογράφου-δασολόγου που θα συμπληρώσει τη σχετική αίτηση και θα ανεύρει, θα συντάξει και θα υποβάλλει τα προβλεπόμενα
δικαιολογητικά!

Επειδή είναι άδικο να χαθούν νόμιμα αποκτημένες περιουσίες λόγω μιας προθεσμίας που εκ των πραγμάτων είναι αδύνατον να τηρηθεί, σας παρακαλούμε με απόφασή σας να παρατείνετε ενιαία όλες αυτές τις προθεσμίες έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2020, ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και οι αρμόδιοι τεχνικοί να γνωρίζουν πότε θα λήξει η προθεσμία αυτή!

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΜΙΔΑ

Ο Πρόεδρος Στράτος Ι. Παραδιάς, Δικηγόρος-Πρόεδρος UIPI
Ο Αντιπρόεδρος, Χαράλαμπος Τσουτρέλης, Καθηγητής ΕΜΠ
Ο Γεν. Γραμματεύς, Τάσος Γ. Βάππας, Αντιπρόεδρος ΕΙΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v