Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Γκάζια» στους περιφερειάρχες για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει παραδοθεί το τελικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης στην Κομισιόν, για να εξασφαλίσει η χώρα την προκαταβολή των 3,2 δισ. ευρώ. Η τηλεδιάσκεψη για τα έργα και οι προτάσεις για την Αττική.

«Γκάζια» στους περιφερειάρχες για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

Να βιαστούν και να προετοιμάσουν μέσα στον επόμενο μήνα, το αργότερο, τις προτάσεις έργων που θεωρούν πως πρέπει να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης, ζήτησε ο υπουργός Υποδομών Κ. Καραμανλής από τους 13 περιφερειάρχης κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι περιφερειάρχες παρουσιάστηκαν περισσότερο προετοιμασμένοι, ενώ όλοι ενημερώθηκαν για τα κριτήρια με βάση τα οποία θα επιλεγούν.

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση πως ο υπουργός τούς ενημέρωσε ότι βασικά κριτήρια επιλεξιμότητας των έργων θα είναι ο μεγάλος βαθμός ωριμότητας των έργων, τα έργα εμβληματικού χαρακτήρα και σημαντικού προϋπολογισμού και η μακροχρόνια οικονομική ανάπτυξη στο τοπικό και περιφερειακό ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται πως στην κυβέρνηση ετοιμάζουν ένα πρόπλασμα του σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, με στόχο να προχωρήσει ταχύτερα η διαδικασία, ώστε να λάβει η χώρα την προκαταβολή του 10%, δηλαδή 3,2 δισ. από τα 32 δισ. ευρώ. Το τελικό σχέδιο πρέπει να έχει παραδοθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2021.

Το ερώτημα που απασχολεί την αγορά κατασκευών είναι ποιο ποσοστό των κονδυλίων θα διατεθεί για έργα και πραγματικές επενδύσεις και ποιο ποσοστό στις λεγόμενες «soft ενέργειες» όπως επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις, κ.α. Προς το παρόν, αυτό το ποσό δεν έχει αποσαφηνιστεί, με ορισμένα κυβερνητικά στελέχη να υποστηρίζουν πως τα κονδύλια για νέα μεγάλα έργα θα είναι σημαντικά.

Στην ανακοίνωση του περιφερειάρχη Αττικής αναφέρεται πως κατά την τηλεδιάσκεψη τόνισε την ανάγκη «να αξιοποιηθεί μεγάλο μέρος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης σε έργα που θα συμβάλουν στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, η οποία έχει δοκιμαστεί πολύ τα τελευταία χρόνια σ' αυτό τον τομέα». Ειδικότερα σημείωσε πως η Περιφέρεια Αττικής έχει ώριμες μελέτες για αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις άνω των 200.000.000 ευρώ, τονίζοντας ότι αποτελούν κεντρική προτεραιότητα για τη Διοίκηση.

Παράλληλα ανέφερε ότι στο επίκεντρο των προτάσεων της Περιφέρειας είναι τα έργα ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Αττικής, με το εμβληματικό έργο της β' φάσης ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου (προϋπολ. 200.000.000 ευρώ), καθώς και τη δυνατότητα υλοποίησης της γ' φάσης του έργου.

Αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα υλοποίησης νευραλγικών οδικών έργων για την Αττική, όπως η σύνδεση της Περιφερειακής Αιγάλεω με την Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου (κόμβοι Σχιστού, Ασπροπύργου), η αναβάθμιση της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών-Θηβών, η επέκταση (υπογειοποίηση) της λεωφόρου Κύμης, η συντήρηση υφιστάμενων τεχνικών (γεφυρών) σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου, αλλά και έργα συντήρησης του οδικού δικτύου, με έμφαση στις ασφαλτοστρώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v