Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερχεται νέα ρύθμιση για «κορωνο-χρέη» προς τον ΕΦΚΑ

Τι περιλαμβάνει το νέο πακέτο ρύθμισης οφειλών, στα πρότυπα της ρύθμισης που ετοιμάζει και το ΥΠΟΙΚ για τα φορολογικά χρέη. Ποιες οφειλές θα μπορέσουν να ενταχθούν. Πότε θα τρέξει και με τι επιτόκιο. Καμπάνα για το μέλλον του ΕΦΚΑ η «τρύπα» 700 εκατ. στα έσοδα.

Ερχεται νέα ρύθμιση για «κορωνο-χρέη» προς τον ΕΦΚΑ

Σε 12 άτοκες ή 24 έντοκες δόσεις θα μπορούν να ρυθμιστούν από τις αρχές του 2021 χρέη προς τον e-ΕΦΚΑ, ύψους τουλάχιστον 320 εκατ. ευρώ, από εισφορές επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που «πάγωσαν» κατά την πρώτη φάση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Η ρύθμιση θα τρέξει παράλληλα με αυτήν που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών για τα αντίστοιχα χρέη προς την εφορία και βάσει του σχεδιασμού, θα τεθεί σε εφαρμογή πιθανότατα μετά το πρώτο τρίμηνο του 2021. Μέχρι τότε, το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας αναμένεται να εκδώσει τις αναγκαίες κανονιστικές πράξεις, που θα παρατείνουν την πληρωμή των ήδη, από τις αρχές Μαρτίου, παγωμένων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Θα προβλέπει, δε, την αποπληρωμή τους σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5% και αποπληρωμή από το 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτήν θα ενταχθούν οφειλές ύψους περίπου 320 εκατ. ευρώ. Στην πράξη, θα μπορούν να ρυθμιστούν χρέη περίπου 230 εκατ. ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα που τέθηκαν σε αναστολή στις αρχές Μαρτίου και αφορούν τρέχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις για το διάστημα Φεβρουάριος-Μάιος 2020 και θα έπρεπε να ξεκινήσουν να αποπληρώνονται από το τέλος Σεπτεμβρίου και μετά. Τα υπόλοιπα περίπου 90 εκατ. ευρώ αφορούν ασφαλιστικές οφειλές ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων.

Το ισχύον πλαίσιο προβλέπει την έναρξη των πληρωμών στο τέλος Σεπτεμβρίου και σε 4 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, έως το τέλος Δεκεμβρίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και εφάπαξ για τις επιχειρήσεις.

Βάσει του σχεδιασμού, πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου, αναμένονται παρεμβάσεις από το υπουργείο Εργασίας, που θα δίνουν τη δυνατότητα παράτασης στις οφειλές της καραντίνας προς τον ΕΦΚΑ, προκειμένου στη συνέχεια να ψηφιστεί η διάταξη της ρύθμισης, η οποία σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα θα «τρέξει» μετά το πρώτο τρίμηνο του 2021. Στο ίδιο μήκος κύματος εντάσσεται και παρέμβαση, που εκτός απροόπτου θα ακολουθήσει το νέο πάγωμα, και θα αφορά την επέκταση της αναστολής των κατασχέσεων για τις μη ρυθμισμένες οφειλές των πληττόμενων επιχειρήσεων. Βάσει των όσων ισχύουν, η αναστολή των αναγκαστικών μέτρων για τα «κορωνο-χρέη» λήγει στις 31 Αυγούστου.

Καμπάνα για τα έσοδα

Η πορεία της ρύθμισης αλλά και οι τακτικές πληρωμές του επόμενου διαστήματος θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμοι παράγοντες για το μέλλον του e-ΕΦΚΑ και της οικονομικής πορείας του υπερ-ασφαλιστικού φορέα, εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας Covid-19. Η πορεία των εσόδων στο 7μηνο άλλωστε δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου 2020 τα έσοδα από εισφορές τόσο των επιχειρήσεων όσο και των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών προς το Ταμείο υπολείπονται κατά τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Σωρευτικά, έχουν εισπραχθεί 7,042 δισ. ευρώ έναντι 7,775 δισ. ευρώ το αντίστοιχο 7μηνο του προηγούμενου έτους, ήτοι μείωση της τάξης του 9,42%.

Μάλιστα, το τοπίο είναι ακόμη πιο «γκρίζο», με δεδομένο ότι ο στόχος για το 2020 ήταν αύξηση των εσόδων σε σχέση με το 2019 κατά 4,5%. Στο… κάδρο, για να ολοκληρωθεί η εικόνα, πρέπει να προστεθεί και η εξεφρασμένη κυβερνητική πρόθεση να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό -πιθανότατα από τις αρχές του νέου έτους- σε μια νέα γενναία μείωση των εισφορών κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Ιδιαίτερη αξία στη σύγκριση έχει η πορεία των εσόδων από τη μισθωτή εργασία, τις εισφορές δηλαδή που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις για τους εργαζόμενους που απασχολούν, καθώς άλλαξε το σύστημα για τους μη μισθωτούς και υπάρχει καθυστέρηση στις πληρωμές των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών.

Σε δεδουλευμένη βάση, τα έσοδα από εργοδοτικές εισφορές, από τις αρχές του έτους έως και το τέλος Ιουλίου ανέρχονται σε 5,762 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 697,24 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 7μηνο του προηγούμενου έτους. Μείωση που αντιστοιχεί σε ποσοστό της τάξης του 10,75%. Παρατηρώντας μάλιστα την πορεία των εσόδων κατά το σύνολο του τρέχοντος έτους, διαπιστώνεται ότι η πτώση ξεκίνησε τον Μάρτιο, όταν και ελήφθησαν τα πρώτα γενικευμένα μέτρα περιορισμού της λειτουργίας των επιχειρήσεων, με απώλειες της τάξης του 13,58%. Είχαν προηγηθεί δύο «καλοί» μήνες, Ιανουάριος με +7,21% και Φεβρουάριος με 6,86%, όμως η πορεία ανακόπηκε βίαια με την επέλαση της πανδημίας και στη χώρα μας. Τον Απρίλιο, η απώλεια διευρύνθηκε, αγγίζοντας το 22,92% και έφτασε σε ιστορικά υψηλά με -37,53% τον περασμένο Μάιο. Είναι ενδεικτικό ότι τον Μάιο του 2019 οι επιχειρήσεις είχαν καταβάλει στον ΕΦΚΑ εισφορές ύψους 941,77 εκατ. ευρώ και τον φετινό οι εισπράξεις περιορίστηκαν σε μόλις 588,32 εκατ. ευρώ (-353,45 εκατ. ευρώ σε ένα μόνο μήνα).

Τον Ιούνιο, οι απώλειες στα έσοδα από εισφορές μισθωτών άρχισαν να περιορίζονται, καθώς άγγιξαν το -16,99%, ενώ συγκρατημένη αισιοδοξία δημιούργησαν οι εισπράξεις Ιουλίου, με απώλειες της τάξης του 4,95% σε σχέση πάντα με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι απώλειες στα έσοδα του e-ΕΦΚΑ θα κλείσουν στο 1 δισ. ευρώ, εφόσον η κατάσταση συνεχιστεί σε αυτό το επίπεδο, ενώ δεν τολμούν να κάνουν εκτιμήσεις στη δυσάρεστη περίπτωση που το δεύτερο κύμα της πανδημίας χτυπήσει εντονότερα την εγχώρια επιχειρηματικότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v