Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράταση στην πληρωμή εισφορών για αναστολές και Συν-Εργασία

Απόφαση του ΔΣ του ΕΦΚΑ δίνει περιθώριο έως τις 18 Σεπτεμβρίου για την υποβολή ΑΠΔ και πληρωμή εισφορών Ιουνίου και Ιουλίου για εργαζόμενους με αναστολή ή για όσους συμμετέχουν στο πρόγραμμα Συν-Εργασία.

Παράταση στην πληρωμή εισφορών για αναστολές και Συν-Εργασία

Περιθώριο έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2020 για την υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) και την καταβολή εισφορών Ιουνίου και Ιουλίου για εργαζόμενους που έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό Συν-Εργασία ή οι συμβάσεις τους έχουν τεθεί σε αναστολή, έχουν οι εργοδότες.

Η παράταση της ηλεκτρονικής υποβολής των ΑΠΔ ελήφθη χθες, από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΦΚΑ και αφορά τις εξής κατηγορίες:

1) ηλεκτρονικής υποβολής ΑΠΔ Ιουνίου και Ιουλίου 2020 και καταβολής των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών, για τους:

  • εργαζόμενους που έχουν ενταχθεί τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο 2020 στο Μηχανισμό Συν-Εργασία (άρθρο 31 του Ν. 4690/2020),
  • εποχικά εργαζόμενους με δικαίωμα επαναπρόσληψης, για τους οποίους ανεστάλησαν οι συμβάσεις εργασίας τους τον Ιούνιο και τον Ιούλιο 2020 (άρθρο 32 του Ν. 4690/2020),
  • εποχικά εργαζόμενους -χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης- που επαναπροσλήφθηκαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο 2020 από εργοδότες του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου (άρθρο 33 του Ν. 4690/2020).

2) ηλεκτρονικής υποβολής ΑΠΔ Ιουλίου 2020 και καταβολής των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών, για εργαζόμενους επιχειρήσεων-εργοδοτών που δραστηριοποιούνται στον τριτογενή τομέα, υποκείμενες σε ΦΠΑ, που έλαβαν άνω του 50% των ακαθάριστων εσόδων τους, κατά το 3ο τρίμηνο του έτους 2019 και στους κλάδους των αεροπορικών μεταφορών (άρθρο 123 παρ. 1 και 3 του Ν.4714/2020) μη ενταγμένων στον μηχανισμό Συν-Εργασία.

Προσοχή όμως. Η απόφαση του ΔΣ του ΕΦΚΑ είναι ξεκάθαρη και ορίζει ρητά ότι σε περιπτώσεις εργοδοτών, οι οποίοι, εκτός από ενταγμένους στον μηχανισμό Συν-Εργασία ή εποχικούς με δικαίωμα ή μη επαναπρόσληψης, απασχολούν και εργαζόμενους λοιπών κατηγοριών, θα πρέπει για αυτούς να υποβάλουν κανονική (01) ΑΠΔ και να καταβάλουν τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές μέχρι 31/08/2020. Στη συνέχεια, θα έχουν δικαίωμα να υποβάλουν συμπληρωματική (04) ΑΠΔ και να καταβάλουν τις αντίστοιχες απαιτητές ασφαλιστικές εισφορές έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2020, για τους ενταγμένους στον μηχανισμό Συν-Εργασία ή εποχικούς με δικαίωμα ή μη επαναπρόσληψης. Να σημειωθεί εδώ βέβαια, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρήσεων με οργανωμένα λογιστήρια, ότι οι εταιρείες πληροφορικής δεν έχουν προσαρμόσει τα συστήματά τους ώστε να υποβάλλονται ξεχωριστά οι ΑΠΔ, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να βρίσκονται και πάλι σε αδιέξοδο.

Πληρωμές

Εν τω μεταξύ, σήμερα, έχει προγραμματιστεί να καταβληθούν σε 137.023 εργαζόμενους ποσά συνολικού ύψους 46,3 εκατ. ευρώ, ως αποζημίωση ειδικού σκοπού έως 534 ευρώ τον μήνα. Πρόκειται για εργαζόμενους με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις-εργοδότες κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, καθώς σε επιχειρήσεις-εργοδότες τουριστικών λεωφορείων, προκειμένου για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού μηνός Ιουνίου και Ιουλίου, εργαζόμενους με αναστολές συμβάσεων κατά τον μήνα Ιούλιο και τέλος, σε εργαζόμενους ενταγμένους στον μηχανισμό Συν-Εργασία για τον Ιούλιο.

Αναλυτικά, οι πληρωμές αφορούν:

α) μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις εργαζομένων με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις-εργοδότες κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, καθώς σε επιχειρήσεις-εργοδότες τουριστικών λεωφορείων, προκειμένου για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού μηνός Ιουνίου και Ιουλίου, ύψους 4.359.378,00€ στους δικαιούχους, το σύνολο των οποίων ανέρχεται στις 19.452.

β) μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις εργαζομένων με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις-εργοδότες κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, καθώς σε επιχειρήσεις-εργοδότες τουριστικών λεωφορείων, προκειμένου για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού μηνός Ιουνίου και Ιουλίου ύψους 1.123.428,00€ (συμπληρωματική πληρωμή της 21/8/2020) στους δικαιούχους, το σύνολο των οποίων ανέρχεται στις 6.955.

γ) αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων κατά τον μήνα Ιούλιο, προκειμένου για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 29.891.958,00€ στους δικαιούχους, το σύνολο των οποίων ανέρχεται στις 67.412.

δ) εργαζομένους ενταγμένους στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για το χρονικό διάστημα 1/7/2020 - 31/7/2020, προκειμένου για την πληρωμή της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, ύψους 10.989.395,86€ στους δικαιούχους, το σύνολο των οποίων ανέρχεται στις 43.204.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v