Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού θα βρείτε διαμερίσματα με ενοίκια ως 250 ευρώ

Περισσότερες οι επιλογές αλλά και «τσιμπημένα» τα ενοίκια παρά την έξοδο πολλών ακινήτων από το Airbnb. Σε ποιες συνοικίες Αθήνας και Θεσσαλονίκης στρέφονται οι φοιτητές, πόσο κοστίζει η διαμονή σε «καλές» περιοχές του κέντρου. Αναλυτικοί πίνακες.

Πού θα βρείτε διαμερίσματα με ενοίκια ως 250 ευρώ

Μεγαλύτερη διαθεσιμότητα ακινήτων σε σχέση με την τελευταία διετία, εξαιτίας της πανδημίας και της «εξόδου» πολλών διαμερισμάτων από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (π.χ. Airbnb), έχουν φέτος οι γονείς πρωτοετών φοιτητών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι τιμές, όμως, παραμένουν τσιμπημένες, κυρίως επειδή πολλά από τα νέα ακίνητα που βγήκαν στην αγορά είναι επιπλωμένα και ανακαινισμένα, ακριβώς επειδή βρίσκονταν στο Airbnb.

«Οι φοιτητές που ο οικογενειακός προϋπολογισμός τους διαθέτει για φοιτητική στέγη έως 250 ευρώ τον μήνα, θα πρέπει να επιλέξουν διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας από 17 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) έως 55 τ.μ. επί των πλείστων πλήρως ανακαινισμένα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται από 17 τ.μ. έως 35 τ.μ., ανάλογα την περιοχή», λέει ο κ. Θεμ. Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates.

Σε περιοχές όπως Κυψέλη, Πατήσια, Πλατεία Βάθης, Πλατεία Κολιάτσου, μπορούν να αναζητήσουν κατοικίες μεγαλύτερης επιφάνειας, από 47 τ.μ. έως 55 τ.μ. Διαμερίσματα από 27 τ.μ. έως 35 τ.μ. με μηνιαίο μίσθωμα έως 250 ευρώ μπορούν να αναζητήσουν σε Γκύζη, Ιλίσια, Κολωνό, Ν. Κόσμο, Πολύγωνο, Άγιο Νικόλαο, Σεπόλια, Εξάρχεια, Πλατεία Αττικής και Μεταξουργείο.

«Ακίνητα στις «καλές» περιοχές του κέντρου των Αθηνών που διατίθενται έως 250 ευρώ τον μήνα είναι κυρίως διαμερίσματα μικρής επιφάνειας, πλήρως ανακαινισμένα studio από 17 τ.μ. έως 24 τ.μ. Το κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο στις «καλές» περιοχές όπως Μετς, Κολωνάκι, Πετράλωνα, Πλάκα, Παγκράτι κυμαίνεται από 10 ευρώ ανά τ.μ. έως 13 ευρώ ανά τ.μ.», σύμφωνα με τον κ. Μπάκα.

Οι φοιτητές που θα επιλέξουν περιοχές όπως Καλλιθέα, Ν. Σμύρνη, Καισαριανή, Ζωγράφου και Βύρωνα, μπορούν να αναζητήσουν διαμερίσματα από 23 τ.μ. έως 40 τ.μ. Στα Δυτικά Προάστια της Αττικής, με ενοίκιο 250 ευρώ μπορούν να αναζητήσουν κατοικίες στο Αιγάλεω από 17 τ.μ. έως 25 τ.μ., στο Ίλιον 37 τ.μ. και στην Αγία Βαρβάρα ακόμη και 52 τ.μ.

Οι πρωτοετείς του Πανεπιστημίου Πειραιά, που αναζητούν στέγη κοντά στη σχολή τους, μπορούν να βρουν διαμερίσματα από 20 τ.μ. έως 50 τ.μ., ανάλογα την περιοχή. Το υψηλότερο κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο καταγράφεται στην Καστέλα-Προφήτης Ηλίας, στην περιοχή Ευαγγελίστρια και στο κέντρο του Πειραιά.

Υψηλές ζητούμενες τιμές καταγράφονται και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για ανακαινισμένα και σε πολλές περιπτώσεις επιπλωμένα ακίνητα. Το μηνιαίο κόστος μίσθωσης ανά τετραγωνικό μέτρο στη Ροτόντα είναι 8,9 ευρώ, στην Αριστοτέλους 10 ευρώ, στην Καμάρα 8 ευρώ και στην περιοχή Πανεπιστήμια 11,5 ευρώ.

Η πορεία των τιμών θα εξαρτηθεί, κατά τους μεσίτες, και από την πορεία της πανδημίας. Στην περίπτωση που η εικόνα επιβαρυνθεί σημαντικά και υπάρξει και φέτος αναγκαστική στροφή προς την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, οι πιέσεις θα αυξηθούν. Ηδη πολλοί φοιτητές πλήρωναν το τελευταίο εξάμηνο ενοίκια χωρίς να χρησιμοποιούν τα διαμερίσματα που είχαν μισθώσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v