Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγώνας δρόμου για τις μάσκες στα σχολεία

Σήμερα ο διαγωνισμός από την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας. Ψάχνουν ανάδοχο και για τη διανομή των τεσσάρων εκατ. μασκών στα σχολεία. Τα μηδενικά χρονικά περιθώρια και οι αντιδράσεις της αγοράς για τις ανακοινώσεις στο... και πέντε.

Αγώνας δρόμου για τις μάσκες στα σχολεία

Μάχη με τον χρόνο θα δώσει η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ώστε να φτάσουν στα σχολεία οι δωρεάν μάσκες που υποσχέθηκε η κυβέρνηση καθώς όλα γίνονται στο «και πέντε».

Οι προσφορές για τον μεγάλο διαγωνισμό, ύψους 6,1 εκατ. ευρώ της ΚΕΔΕ, που αφορά την προμήθεια περίπου τεσσάρων εκατ. μασκών, υποβάλλονται σήμερα και πρέπει να υπάρξει αγώνας ταχύτητας, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής αναδόχων μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Στη συνέχεια οι αποφάσεις πρέπει να εγκριθούν από το Ελεγκτικό Συνέδριο και να βρεθεί ο ξεχωριστός ή οι ξεχωριστοί ανάδοχοι που θα αναλάβουν τη διανομή των μασκών στα σχολεία. Δηλαδή υπάρχει μηδενικό περιθώριο καθυστέρησης μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, που φαίνεται πως θα χτυπήσει το κουδούνι.

Στελέχη από τον χώρο του εμπορίου και της βιομηχανίας που παρακολουθούν τη διαδικασία υποστηρίζουν πως «υπήρχε χρόνος, από τις αρχές Αυγούστου, ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις για δωρεάν μάσκες στα σχολεία. Όμως οι ανακοινώσεις έγιναν την τελευταία στιγμή από το υπουργείο Εσωτερικών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά ζητήματα». Για παράδειγμα δεν υπάρχει σήμερα προμηθευτής (βιομηχανία) που μπορεί να φτιάξει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα τόσο μεγάλο αριθμό μασκών. Επιπλέον καταγράφονται και ελλείψεις στο νήμα που θα απαιτηθεί για τόσο μεγάλη παραγωγή μεταξύ των βιομηχανιών.

Ως αποτέλεσμα η ΚΕΔΕ, που πράγματι προκήρυξε τάχιστα τον διαγωνισμό, αμέσως μόλις έλαβε τις προδιαγραφές από το υπουργείο Υγείας, θα αναγκαστεί σήμερα να επιλέξει πλήθος προμηθευτών (εμπόρων και βιομηχανιών), με αποτέλεσμα να περιπλέκεται η διαδικασία επιλογής αναδόχων και -στη συνέχεια- διανομής των μασκών.

Σύμφωνα με το σχετικό τεύχος του διαγωνισμού, «οι συμμετέχοντες οικονομικοί φορείς έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν (…) ακόμη και για μέρος της ποσότητάς τους, με την προϋπόθεση να προσφέρουν κατ' ελάχιστο ποσότητα 10.000 τεμαχίων ανά ομάδα». Υπάρχουν δύο ομάδες μασκών, μία για διάσταση 10Χ18 εκατοστά και μία για διάσταση 12Χ22 εκατοστά.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος φαίνεται πως είναι η διανομή των μασκών στα σχολεία. Πρόκειται για υπηρεσία που θα ανατεθεί απευθείας, με το κόστος να υπολογίζεται σε περίπου 70.000 ευρώ. Ο ανάδοχος θα έχει τρεις ημέρες για την παράδοση των μασκών σε όλα τα σχολεία της χώρας. Οι πληροφορίες περί ενδιαφέροντος από το πρακτορείο τύπου «Άργος» δεν έχουν επιβεβαιωθεί προς το παρόν, με την ΚΕΔΕ να αναζητεί και άλλες λύσεις.

Οι προδιαγραφές

Σύμφωνα με το τεύχος προκήρυξης, οι προδιαγραφές των υπό προμήθεια μασκών καθορίζονται οι εξής:

1. Καλής ποιότητας βαμβακερό ύφασμα (100%) πυκνής ύφανσης.

2. Τουλάχιστον 2 στρώματα βαμβακερού υφάσματος. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί λινό τουλάχιστον δύο στρωμάτων.

3. Τα δύο στρώματα πρέπει να είναι διαφορετικού χρώματος για να είναι διακριτή η φορά εφαρμογής της μάσκας (λ.χ. πιο σκούρα η εξωτερική πλευρά και ανοιχτόχρωμη ή λευκή η εσωτερική πλευρά, άλλως, εάν και οι δύο πλευρές έχουν ίδιο χρώμα, να υπάρχει διακριτή σήμανση -στάμπα ή άλλη ένδειξη). Είναι σκόπιμο για τα παιδιά νηπιαγωγείου, δημοτικού, η εξωτερική πλευρά να είναι πολύχρωμη και με σχέδια, φιγούρες, ήρωες κ.λπ.

4. Διαστάσεις:
i. για ηλικίες <10 ετών 10Χ18 +/-1 εκ. ii. για ηλικίες >10 ετών 12Χ22 +/-1 εκ.

5. Κατασκευασμένες με τρεις πιέτες στο μέσον τους, ώστε να δύναται να ξεδιπλώνουν κατά την εφαρμογή της μάσκας.

6. Να έχουν έλασμα στην πάνω πλευρά, ώστε να σταθεροποιούνται στη μύτη.

7. Να φέρουν μαλακά και ανθεκτικά λάστιχα για τη συγκράτηση στα αυτιά και να δοθεί έμφαση στο σημείο επαφής της μάσκας με τα λάστιχα, ώστε να είναι σταθερά.

8. Κάθε μάσκα θα πρέπει να είναι συσκευασμένη σε ξεχωριστή, ασφαλή συσκευασία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v