Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανατροπή στον «Προσωπικό Αριθμό» στις συναλλαγές με το κράτος

Κατατέθηκε το πολυσέλιδο σχέδιο νόμου για τον «Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης». Γιατί ο Προσωπικός Αριθμός για τις συναλλαγές με το Δημόσιο δεν θα είναι ακριβώς ο ΑΦΜ. Οι τρεις άξονες του σχεδιασμού της κυβέρνησης.

Ανατροπή στον «Προσωπικό Αριθμό» στις συναλλαγές με το κράτος

Ένα στέρεο υπόβαθρο για την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και των τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στη χώρα επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση, με το πολυσέλιδο σχέδιο νόμου για τον «Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης» που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Το σχέδιο νόμου περιέχει ορισμένες αλλαγές σε σχέση με το κείμενο που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τον Ιούλιο, με σημαντικότερη αυτή στον Προσωπικό Αριθμό (Π.Α.) που θα χρησιμοποιούν πλέον οι πολίτες στις συναλλαγές τους με το δημόσιο και όχι μόνο.

Στο αρχικό σχέδιο νόμου προβλεπόταν πως ο Π.Α. θα είναι ίδιος με τον ΑΦΜ. Τελικά, με βάση και εισηγήσεις των αρχών για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, προβλέπεται πως ο Π.Α. θα είναι 12ψήφιος, με την προσθήκη τριών αριθμών ή γραμμάτων πριν τον ΑΦΜ. Οι πολίτες θα αποκτήσουν σταδιακά την επόμενη διετία τον Π.Α., ο οποίος θα αναγράφεται και στις νέες ταυτότητες.

Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υποστηρίζουν κάτι που θα αποτυπωθεί και στην παρουσίαση του σχεδίου νόμου από τον κ. Κυριάκο Πιερρακάκη τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, πως ο «Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης» κινείται σε τρεις άξονες: Την «Κωδικοποίηση/Αναγνώριση», την «Επιτάχυνση» και την «Εθνική Κατανόηση».

Τι σημαίνει «Κωδικοποίηση/Αναγνώριση»; Με τον «Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης» δημιουργείται το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη των απαραίτητων έργων υποδομής για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό της χώρας, από τις τηλεπικοινωνίες μέχρι τα συστήματα πληροφορικής. Στόχος είναι να υπάρχει ξεκάθαρο τοπίο, ώστε να αποφευχθούν οι πολυετείς καθυστερήσεις του παρελθόντος. Ακόμα και σήμερα, το ελληνικό δημόσιο δεν διαθέτει σύστημα ERP (για την παρακολούθηση του προϋπολογισμού), σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού για τη διαχείριση του προσωπικού, κ.α. Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται, για παράδειγμα, πως για την ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) και για περιοχές χαμηλής όχλησης θα ισχύει το πλαίσιο που εφαρμόζεται σήμερα για τα δίκτυα φυσικού αερίου, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία αδειοδότησης (θα χρειάζεται απλή γνωστοποίηση) από τους δήμους.

Τι σημαίνει «Επιτάχυνση»; Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται ο «Κώδικας Τηλεπικοινωνιών», που ενσωματώνει την τελευταία κοινοτική οδηγία και στην ουσία αλλάζει ολόκληρη την αγορά τηλεπικοινωνιών, από τον τρόπο που λειτουργεί η ρυθμιστική αρχή (ΕΕΤΤ) μέχρι τον τρόπο που προχωρούν οι επενδύσεις. Η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας γίνεται αρκετούς μήνες πριν εκπνεύσει η προθεσμία, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τη δεύτερη οδηγία που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου και αφορά τα ανοικτά δεδομένα.

Οσο για την «Εθνική Κατανόηση», κύκλοι του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης υποστηρίζουν πως ο «Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης» βάζει το πλαίσιο για την επίτευξη ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων για τις μεγάλες αλλαγές που απαιτεί ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός της χώρας, από τις ψηφιακές υπογραφές μέχρι τις επενδύσεις για την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών υποδομών.

Στο σχέδιο νόμου για τον «Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης» έχει ενταχθεί και το φιλόδοξο σχέδιο του υπουργείου για την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος που συνδέεται με τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G) στην κινητή τηλεφωνία. Πυρήνας του σχεδιασμού δεν είναι μόνο το μοντέλο δημοπράτησης του φάσματος για το 5G (ο διαγωνισμός αναμένεται εντός των ημερών), αλλά και το ταμείο «Φαιστός». Το «Φαιστός», με «μαγιά» από τμήμα των εσόδων της δημοπρασίας για το 5G αλλά και ιδιωτικά κεφάλαια που θα κινείται σε επίπεδα άνω των 120 εκατ. ευρώ, θα επενδύει σε καινοτόμες επιχειρήσεις που αναπτύσσουν λύσεις οι οποίες συνδέονται με τα δίκτυα πέμπτης γενιάς. Η πρόταση για το «Φαιστός» έτυχε εξαιρετικά θετικής υποδοχής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η τελευταία δέχθηκε στην ουσία ένα τμήμα των εσόδων από τον διαγωνισμό για το φάσμα, που με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές θα πήγαινε για αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, να κατευθυνθεί για τη στήριξη επενδύσεων, με συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v