Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υφεση 7,8% φέτος αναμένει η Scope Ratings

Η Scope βλέπει και προοπτικές για ισχυρό rebound της οικονομίας ενώ διατηρεί σταθερή την αξιολόγηση ΒΒ με θετικές προοπτικές. Το πλήγμα από την πανδημία και το δυσμενές σενάριο για το χρέος.

Υφεση 7,8% φέτος αναμένει η Scope Ratings

Οι μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας θα εξαρτηθούν από την επιτυχή απορρόφηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης -από το οποίο η χώρα είναι από τους μεγαλύτερους ωφελημένους-, εν μέσω συνέχισης των μεταρρυθμίσεων για αύξηση των αναπτυξιακών προοπτικών, τονίζει σε έκθεσή της για τη χώρα η Scope Ratings. 

Οπως αναφέρει ο οίκος στην έκθεση στην οποία διατηρεί σταθερή την αξιολόγηση ΒΒ με σταθερές προοπτικές, το ελληνικό ΑΕΠ υποχώρησε 15,2% το δεύτερο τρίμηνο, μεταξύ των υψηλότερων ποσοστών ύφεσης στην ευρωζώνη. Η εξάρτηση της χώρας από τον τουρισμό, που έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα από τα lockdown και τους περιορισμούς στα ταξίδια, καθώς και το υψηλό ποσοστό αυτοαπασχολούμενων, άφησαν τη χώρα ιδιαίτερα εκτεθειμένη στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου. 

Η Scope εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 7,8% φέτος, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, με την πανδημία να πλήττει κλάδους υπηρεσιών που σχετίζονται με τον τουρισμό και το real estate, προτού ανακάμψει κατά 5,2% το 2021. 

«Το τρίτο τρίμηνο θα είναι κρίσιμο για να προσδιοριστεί το πόσο γρήγορα μπορεί να ανακάμψει η οικονομία και το αν μπορεί να αποφευχθεί κύμα χρεοκοπιών, όταν ολοκληρωθούν τα μέτρα στήριξης και η περίοδος χάριτος για τα δάνεια, δεδομένου ότι το τρίτο τρίμηνο παραδοσιακά καταγράφονται τα τουριστικά έσοδα», αναφέρει ο αναλυτής του οίκου Julian Zimmermann. 

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο του οίκου, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 181% το 2024 από ανώτατο σημείο στο 199% του ΑΕΠ φέτος. Ωστόσο, με βάση ένα δυσμενές σενάριο, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα μειωθεί κατά μόλις δύο ποσοστιαίες μονάδες, στο 207% του ΑΕΠ ως το 2024 από 209% το 2020, υποθέτοντας πιο ήπια ανάκαμψη, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ υψηλότερα ποσοστά ανεργίας. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v