Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς ισοσκελισμένο προϋπολογισμό κινείται το ΥΠΟΙΚ για το 2021

Αύξηση τζίρου καταγράφεται σε καταστήματα ηλεκτρικών ειδών, φαρμακεία, σούπερ μάρκετ και υπηρεσίες ευεξίας τον Αύγουστο. Πτώση εσόδων σε εστίαση και ένδυση-υπόδηση. Δεν εξετάζεται διπλή δόση ΕΝΦΙΑ τον Οκτώβριο.

Προς ισοσκελισμένο προϋπολογισμό κινείται το ΥΠΟΙΚ για το 2021

Δεν υπάρχει λόγος για διπλή δόση ΕΝΦΙΑ τον Οκτώβριο, δήλωσε σήμερα στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, ερωτηθείς για το εάν γίνονται τέτοιες σκέψεις, δεδομένου ότι η εκκαθάριση του φόρου καθυστερεί.

Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναμένονται στο τρίτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού για κατάργηση του φόρου σε 26 μικρά και ακριτικά νησιά (σύμφωνα με πληροφορίες είναι τελικά 28), έναντι του αρχικού σχεδιασμού της ΑΑΔΕ για ανάρτηση των σημειωμάτων έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται για την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2021, του οποίου η γενική κατεύθυνση αφορά σε ισοσκελισμένο αποτέλεσμα, με στόχο την επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2022. «Η γενική κατεύθυνση είναι ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός το 2021 και πλεονασματικός το 2022», ανέφερε σήμερα στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, εξηγώντας ότι αυτό θα επιτευχθεί όχι με τη λήψη περιοριστικών μέτρων αλλά μέσω της φυσικής επανόδου σε δημοσιονομική ισορροπία με τη λήξη των προσωρινών μέτρων και τη συνδρομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας καθώς είναι αυτές που θα κρίνουν το εάν θα χρειαστεί αναθεώρηση των προβλέψεων για τη φετινή ύφεση και την προβλεπόμενη ανάπτυξη το 2021, εκφράζοντας την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε σε ένα νέο lockdown.

Τον Αύγουστο, τα σημάδια ήταν θετικά καθώς πέρα από την ανάκαμψη των εσόδων που κατέγραψε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους παρατηρείται αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών και του τζίρου σε μια σειρά από δραστηριότητες, από pet shop και καταστήματα πώλησης ηλεκτρικών ειδών, έως φαρμακεία, σούπερ μάρκετ και υπηρεσίες ευεξίας.

Βαρύ πλήγμα δέχτηκαν τουρισμός, πολιτισμός και εστίαση, όπως και τα μεγάλα πολυκαταστήματα, ενώ παραμένουν σε αρνητικό πρόσημο οι πωλήσεις σε καταστήματα ένδυσης και υπόδησης.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων στήριξης τοπικού χαρακτήρα στις περιοχές που επιβάλλονται πρόσθετα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v