Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χατζηδάκης: Θα σπάσουμε αβγά στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Την 1η Νοεμβρίου ξεκινά το target model, δήλωσε ο υπουργός ΠΕΝ από το Economist. Μείωση τιμών για καταναλωτές και βιομηχανία, οι επιπτώσεις από την εφαρμογή της νέας αγοράς. Μηχανισμό εποπτείας των αγορών ανήγγειλε ο πρόεδρος της ΡΑΕ.

Χατζηδάκης: Θα σπάσουμε αβγά στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να απελευθερώσει την εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού με την εφαρμογή του target model από την 1η Νοεμβρίου, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του Economist, αφού σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι παντελώς αδικαιολόγητα η τελευταία χώρα στην Ε.Ε. που δεν έχει υιοθετήσει το μοντέλο του target model, με αποτέλεσμα να υφίστανται διάφορες στρεβλώσεις και δώρα των κυβερνήσεων προς τους συμμετέχοντες», διεμήνυσε: «Το υπουργείο είναι αποφασισμένο να σπάσει αβγά στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις».

Ο ίδιος εξήγησε τι είναι το target model (Μοντέλο-Στόχος), λέγοντας πως πρόκειται για την απελευθέρωση της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού μέσω του χρηματιστηρίου ενέργειας και η σύζευξή της με τις ευρωπαϊκές αγορές: «Το νέο σύστημα οδηγεί σε χαμηλότερες τιμές ρεύματος. Το ότι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είναι χαμηλές είναι συγκυριακό, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών που έχουν επιτρέψει τη διείσδυση των ΑΠΕ και τη χαμηλή ζήτηση ρεύματος. Δυστυχώς, έχουμε την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή».

Στη συνέχεια ο κ. Χατζηδάκης έδωσε το roadmap για το target model:

1. Την 1η Νοεμβρίου ξεκινούν οι επιμέρους χρηματιστηριακές αγορές

2. Τέλος του χρόνου θα γίνει η σύζευξη της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού με την ιταλική

3. Στο πρώτο τρίμηνο του 2021 θα γίνει η σύζευξη με τη βουλγαρική αγορά.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε για τη δέσμευση της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις αποφάσεις για τη μείωση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων που πληρώνουν οι βιομηχανίες. Όπως σημείωσε, οι παραγωγοί ρεύματος δικαιούνται τα κέρδη, αλλά δικαίωμα στις χαμηλές τιμές έχουν οι καταναλωτές και η βιομηχανία.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ

Την πρώτη του τοποθέτηση μετά την ανάληψη των καθηκόντων του έκανε και ο νέος πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Θανάσης Δαγούμας.

Όπως είπε, πρώτη προτεραιότητα της Αρχής είναι να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Νοεμβρίου το target model, ενώ ανήγγειλε ότι σε δύο εβδομάδες θα δώσει σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο για τον μηχανισμό εποπτείας των χρηματιστηριακών αγορών.

Ανήγγειλε επίσης ρυθμίσεις των εταιρειών διανομής αερίου ενόψει της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Ο κ. Δαγούμας συνολικά έδειξε τον ρόλο της ΡΑΕ ως προς την ενίσχυση του ανταγωνισμού με τη συμμετοχή όλων των παικτών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v