Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κρύφτηκαν» οι ξένοι από την ελληνική αγορά γραφείων

Στη διάρκεια του 1ου εξαμήνου, μόνο εγχώριοι επενδυτές κινήθηκαν στην αγορά γραφείων. Βουτιά στα deals λόγω και της πανδημίας Covid-19. Τι δείχνει έκθεση της Cushman & Wakefield Proprius.

«Κρύφτηκαν» οι ξένοι από την ελληνική αγορά γραφείων

Έπειτα από μια τετραετία κατά την οποία διεθνή χαρτοφυλάκια «όργωναν» την ελληνική αγορά ακινήτων και ειδικά τα κτίρια γραφείων πρώτης κατηγορίας, στο εννεάμηνο του 2020 οι ξένοι απείχαν.

Μάλιστα, τα στελέχη του real estate υποστηρίζουν πως κάποια από τα επενδυτικά κεφάλαια που είχαν τοποθετηθεί στα χαμηλά της αγοράς με στόχο να πωλήσουν εντός τεσσάρων-πέντε ετών, τώρα βλέπουν πως η έξοδος θα καθυστερήσει, ανάλογα με το εύρος της πανδημίας.

Σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση της Cushman & Wakefield Proprius, στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου μόνο εγχώριοι επενδυτές υπήρξαν δραστήριοι στην αγορά γραφείων. Οι συναλλαγές έχουν περιοριστεί σημαντικά και ειδικά στο δεύτερο τρίμηνο καταγράφονται μόνο οι δύο επενδύσεις της Trastor, συνολικού ύψους 35 εκατ. ευρώ, για την αγορά δύο γραφειακών χώρων στην Αμαρουσίου Χαλανδρίου, στο Μαρούσι.

Οι αναλυτές της εταιρείας συμβούλων επισημαίνουν πως παρά τον περιορισμό της κινητικότητας στην αγορά, οι τιμές στα γραφεία πρώτης κατηγορίας διατηρούνται σταθερές. Προβλέπουν, όμως, πως στο δεύτερο εξάμηνο θα αυξηθούν οι ελεύθεροι χώροι σε κτίρια γραφείων δεύτερης κατηγορίας, χωρίς αυτό να σημαίνει αυτόματα και μείωση τιμών, όπως εξηγούν. Οι σημαντικά περιορισμένοι ελεύθεροι χώροι γραφείων πρώτης κατηγορίας αποτελεί σταθεροποιητικό παράγοντα για τις τιμές στην αγορά, σύμφωνα με την Cushman & Wakefield Proprius.

Παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί, μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί καθυστερήσεις σε υπό εξέλιξη έργα κατασκευής νέων κτιριακών χώρων, όπως το κτίριο που αναπτύσσει η Prodea ΑΕΕΑΠ στον Παράδεισο Αμαρουσίου. Εκτιμάται πως μέχρι το τέλος του 2021 θα έχουν διατεθεί στην αγορά περί τις 90.000 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) νέων γραφειακών χώρων στην Αττική.

Στην εταιρεία συμβούλων ακινήτων υπολογίζουν πως στην περιοχή της Λεωφ. Κηφισίας (κυρίως Μαρούσι) και στη Μεσογείων υπάρχει σήμερα το μεγαλύτερο απόθεμα χώρων γραφείου, με τη συνολική τους επιφάνεια να προσεγγίζει τα 1.850.000 τ.μ. και τη διαθεσιμότητα σε μόλις 125.000 τ.μ. ενώ η μέση τιμή φτάνει τα 18,5 ευρώ ανά τ.μ. ανά μήνα.

Ακολουθεί η περιοχή του κέντρου των Αθηνών, με απόθεμα κοντά στα 1.750.000 τ.μ., διαθεσιμότητα περί τις 160.000 τ.μ. και μέση τιμή που φτάνει τα 22 ευρώ ανά τ.μ. ανά μήνα. Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι Λεωφόροι Συγγρού, Βουλιαγμένης και τα νότια προάστια, με συνολικό απόθεμα γραφείων κοντά στο 1.000.000 τ.μ. και διαθεσιμότητα που δεν ξεπερνά τις 70.000 τ.μ. ενώ οι τιμές κινούνται πέριξ των 16,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο τον μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v